Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Auto koniec 01 roku silnik N42 nawigacja monochromatyczna, sprawa wygląda następująco: po zabawie inpą (kliknąłem na zmianę języka) na nawigacji wyskoczył napis po polsku aby włożyć płytę z oprogramowaniem. Włożyłem więc płytę którą kupiłem z autem i wyskoczył komunikat proszę czekać i potem nic się nie działo. Wyłączyłem zapłon, włączyłem i od tamtego czasu nie mam ani nawigacji ani boardcomputera. Wcześniej menu było po polsku a teraz po angielsku no i mam tylko zegarek, audio i coś tam jeszcze. Ściągnąłem soft v17 od mr lova, nagrałem obraz dysku i włożyłem płytę ale wygląda jakby jej nie czytał. Ktoś wie co z tym dalej robić albo miał podobny przypadek?
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
co z tym fantem dalej zrobić..
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

dni lecą a navi dalej nie działa bo wiadomo samo się nie naprawi :)

wydaje mi się że stało się to podczas tego gdy bawiłem się inpą i próbowałem zmienić język bo jest tam taka opcja. dzisiaj próbowałem przywrócić moduł komfortu, moduł świateł i radia od ustawień fabrycznych ale nie wróciło to życia navi oraz opcji w boardkomputerze które się usunęły. czy możliwe że upalił się ten czytnik navi i to on miesza we wszystkim?

Opublikowano

Miałem podobną sytuację tyle, że w navi prof.

Po zabawie INPA na ekranie boardmonitora pojawił się napis sugerujący włożenie płyty z softem, nie z mapą.

Po wgraniu softu, navi wstała i wszystko było OK.

Przypuszczam, że płyta którą wkładałeś była źle wypalona lub zawierała złą wersję softu.

Opublikowano
A co to znaczy upalił się ???? Usunałeś soft po prostu i tyle ....trzeba wgrać nowy

nie znam się na tym. kolega 4 posty wyżej mi to napisał :)

to navi mk3 bodajże, sfinks a masz jakiś sprawdzony soft który mogę spróbować wgrać?

Opublikowano
Tak jak Koledzy wcześniej napisali nie ma możliwości "upalenia" jakąkolwiek płytą napędu nawigacji, jedynie fizyczne zniszczenie np. pękniętą płytą lub w momencie kiedy ta rozlatuje się wewnątrz napędu ;). Inna sprawa że po latach używania lub nieużywania tego napędu może być on tak zabrudzony ( głównie laser ) że będzie miał poważne problemy z odczytem płyt... należało by go wymontować i wyczyścić laser, płyty czyszczące dostępne w sklepach raczej na niewiele się zdadzą, tylko bezpośrednie wyczyszczenie soczewki może pomóc o ile nie ma innych uszkodzeń.
Opublikowano
dzięki koledzy, o to mi chodziło. od razu że czytnik upaliłem najlepiej napisać i pewnie oddać auto do serwisu... po weekendzie powalczę z tym i jak coś wykminię to napiszę potomnym ;)
Opublikowano

Swego czasu interesowałem się dość intensywnie nawigacjami w E46 i kilkanaście przypadków było, że po próbie nagrywania sprawdzonych wcześniej softów czytniki padały. Tym bardziej jak wyłączasz zapłon przy instalacji oprogramowania...

Najprostszym sprawdzeniem jest obczajenie diody. Jeśli świeci dioda Power to czytnik działa. Jeśli nie świeci to czytnik pewnie padł. Po drugie trzeba sprawdzić czy po włożeniu płyty z mapą, czy softem mieli. Jeśli nie to pewnie padł.

Na moim chomiku są softy oryginalne nie modyfikowane. Softy działały na moim jak i kilku innych autach. Nagrywaj je najlepiej na Verbatimach na najniższej prędkości. Oczywiście wszystko robisz na własną odpowiedzialność. Przyczyna może być też w kablach. Mogła Fi się wypiąć np. wtyczka z tylu radia od czytnika. Jednak jest to mało prawdopodobne jeśli radia nie ruszałeś. Sprawdzić zawsze można. Poza tym to chyba nic nie szukałeś na necie bo jest pełno tematów tego typu...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
sciagnalem najnizszy soft czyli v27, nagrywalem programem imgburn na 3 plytkach verbatima najnizsza predkoscia, raz zmienialem w programie z mode 1 na mode 2 i nie ma efektu. czytnik wciaga plyte i slychac jak plyta zaczyna sie obracac ale jakby nie moze nic przeczytac i po chwili wywala plyte, potem ponownei ja wciaga i tak wkolo macieju. pytanie czy przyczyna lezy w plycie skoro dioda sie swieci caly czas?
Opublikowano
Może być problem z laserem. Musisz poszukać jakiegoś serwisu elektroniki i popytać czy zajmują się czyszczeniem, naprawą czytników, nagrywarek i wszystkiego co wykorzystuje laser. Na allegro są ludzie co tym się zajmują ale to poleciłbym jako ostateczność bo wiadomo wyślij tu prześlij tam i za przesyłki wyjdzie 50 zł.