Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Robilem wczoraj maly serwis swojej 320d (m47tu2), wymienialem filterek odmy i troche jestem zawiedziony - odma to poporstu kawalek plastiku. Zarowno stary jak i nowy nie posiadal w srodku nic. Zadnych filtrow. To podwaza sens wymiany tego elementu. Rownie dobrze moglem wyczyscic stary (choc wcale nie byl brudny). Czy bmw w tym modelu poszlo po rozum do glowy i zrezygnowalo ze sznurkowego / gabkowego filtra, na rzecz cyklownowego (tak to wyglada) ? Czy tak ma byc, czy czegos mi tam brakuje ?

Xdrive

Koder

Opublikowano

Masz po prostu plastikowy wkład filtra odmy, tak ma być.

Sznurkowe nie są już chyba oferowane w sprzedaży.

Plastikowy jest wygodny bo nie wymaga wymiany, wystarczy przeglądnąć co 2-3 wymiany oleju, ew. przeczyścić w razie potrzeby.

--

pozdrawiam

nelson

Opublikowano
No kasa już wydana,a dokładnie w tym silniku odma jest już bezobslugowa-wystarczy ewentualnie przeczyscic jak jest potrzeba :cool2:
icon4.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy ja wymylem odme i tyle szkoda kasy na nowa tam niema nic do zepsucia wiec polecam wymyc odtluszczczem i tyle.
Opublikowano

Plastikowy wkład można przeczyścić, wymiana nie ma najmniejszego sensu.

Odmę za to można spokojnie wymienić. Serwis zaleca wymianę co ok 100 tyś km. Jest tam gumowa membrana która teoretycznie może ulec uszkodzeniu...ale tylko w teorii, bo ja uszkodzonej membrany w odmie jeszcze nigdy nie widziałem.

Swoją odmę tylko przejrzałem i wyczyściłem.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Plastikowy wkład można przeczyścić, wymiana nie ma najmniejszego sensu.

Odmę za to można spokojnie wymienić. Serwis zaleca wymianę co ok 100 tyś km. Jest tam gumowa membrana która teoretycznie może ulec uszkodzeniu...ale tylko w teorii, bo ja uszkodzonej membrany w odmie jeszcze nigdy nie widziałem.

Swoją odmę tylko przejrzałem i wyczyściłem.

Dokładnie,potwierdzam :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

icon4.png
Opublikowano
bo ja uszkodzonej membrany w odmie jeszcze nigdy nie widziałem.

Bo niema od czego sie uszkodzic, jedynie guma (chociaz tam jest chyba sylikon bo czerwony) straci swoje elastyczne wlaściwości i moze troche inaczej zaczac pracowac. Temat jest wrażliwy w benzynowkach, gdzie odm juz kilka wymienilem i byly w slabym stanie.

Xdrive

Koder