Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od pewnego czasu mam problem z moim BMW. Na wolnych obrotach nie zależnie czy na benzynie czy na gazie silnik pracuje nierówno.

Z pół roku temu miałem podobny problem ale wymieniłem odmę z taką "membraną" i było okej. W chwili obecnej silnik pracuje na wolnych obrotach wyłącznie jak odłączę przepływomierz. (Przed wymianą odmy to też pomagało aby ustabilizować pracę na wolnych obrotach). Podłączałem pod komputer i nie widać żadnych błędów. Świece nie są czarne więc chyba są sprawne. Czy to możliwe że znowu odma do wymiany.

Proszę o rady.

Dzięki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co się naczytałem to plecam:

1. Czyszczenie silniczka krokowego.

2. Sprawdzenie nieszczelności na dolocie.

3. Sprawdzenie czujnika (czujników) położenia wału - chociaż inpa powinna zdiagnozować jeśli jest problem.

Opublikowano

Kolega dobrze pisze. Dolot można sprawdzić na odpalonym silniku np psikając zmywaczem do hamulców lub izopropylenem dostaniesz go za 15zł w sklepie z elektroniką. Jak skoczą obroty tzn że masz gdzieś nieszczelność.

Kiedy wymieniałeś cewki? Jak wogóle to możesz tak czy inaczej robić to w ciemno. Koszt znikomy a masz spokój na kilkanaście tys km.