Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie w końcu nadeszła ta chwila, że uzbierałem pełną kwotę na moje pierwsze autko. Po 2 miesięcznym szukaniu w przyszłym tygodniu planuję zakup. W związku z czym nie chce odwalić klapy i żałować wyboru lub sprawić sobie dużą skarbonkę. Co będzie lepszym wyborem, napiszcie swoje opinie uwagi i sugestie co do 320d i 330d... Utrzymanie, spalanie... Od razu mówię, że kombi mi się zawsze bardziej podobało... W grę wchodzą tylko te dwa autka

http://allegro.pl/bmw-330d-204km-6bieg-skora-xenon-m-pakiet-h-kardon-i3364265856.html

lub

http://allegro.pl/bmw-e46-2-0d-m-pakiet-navi-harman-xenon-i3350239424.html

Osobiście do mnie przemawia bardziej kombi tylko boję się, że nie utrzymam 3.0 , co powiecie? :wink: Każda pomoc się liczy :cool2:

Opublikowano

dlaczego tylko te dwa auta wchodzą w grę??

wg mnie z lekka za bardzo podpicowane. nie lubię takich aut, a zajmuję się tym zawodowo..

jestem ciekaw w realność przebiegów..

Co do kosztów utrzymania, zależy jak się trafi... w 2,0d klamoty są już dużo droższe niż do porównywalnych aut konkurencji, ale jak bym kupował jeszcze raz to bardziej skłaniałbym się 330d albo 330i..

Opublikowano
Kierownica w tym drugim jakaś bardzo nieśmiała. Odwraca sie od obiektywu na każdej fotce :8)
Opublikowano

Nawet bardziej, niż na innych.

Bardzo dobry przykład podałeś na to, że mam rację.

Opublikowano

wedlug mnie te 2.0d ma skrecony przebieg... moje wnetrze patrzac wyglada duzo lepiej a mam 220 najechane w tej chwili

pomijam juz wyplakowanie wszystkiego co sie da - paskudne

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Co do kosztów utrzymania to głównie zależy jak się trafi. Wydatki na paliwo mogą być najmniejszym problemem. Osobiście po blisko 3 latach jazdy 320d stwierdzam że nie miałem jeszcze tak bezawaryjnego i ekonomicznego samochodu. Natomiast trzeba zaznaczyć że auto trafiłem raczej przypadkiem i z dużym szczęściem. Na chwilę obecną bałbym się kupić 10letnie auto z niewiadomym przebiegiem za powiedzmy 25tys zł, mając na uwadze że przy pechowym zakupie można wpompować kolejne kilkanaście tys zł..... Wolałbym zadbane 316i :cool2:

Szukając m-paka musisz zdawać sobie sprawę że np opony kosztują majątek, wachacze, amortyzatory są droższe od normalnych. W silnikach 3l masz już duże (droższe) hamulce i koła minimum 17cali - a zimówki tanie nie są :wink: Przy ewentualnej stłuczce elementy jak zderzaki, progi są znacznie droższe.

Opublikowano
Nawet bardziej, niż na innych.

Bardzo dobry przykład podałeś na to, że mam rację.

Albo na to, ze trzeba zmienic okulary na mocniejsze. Widac, ze kierownica jest wytarta w gornej czesci. Jest tez nablyszczona, co jest standardem u handlarzy.

Na oko nie widac zeby byla jakos przesadnie zuzyta, ale na oko to chlop w szpitalu umarl. Najlepiej obejrzec auto na zywo i wszystko sie wyklaruje.

Opublikowano

Johnny, a czemu opony w Mpaku sa drozsze? BMW robi Mpakowe opony do Mpaka?

Koszty zawieszenia Mpak nie sa duzo wyzsze i mozna tez korzystac z roznych zamiennikow.

Roznica kosztu tarczy od 330d a 320d jest taka, ze praktycznie zadna.

W 330d nalezaloby sie martwic od 2 wtryski wiecej, szybciej zuzywajace sie zawieszenie, poduszki pompowane pod silnikiem, kolo pasowe, wieksze i drozsze turbo itp itd.

Swoja droga, auto wyglada na zadbane ale w zyciu nie jest warte 26 + oplaty. W tej cenie kupisz naprawde zadbane auto od kogos z forum.

Opublikowano
Johnny, a czemu opony w Mpaku sa drozsze? BMW robi Mpakowe opony do Mpaka?

Koszty zawieszenia Mpak nie sa duzo wyzsze i mozna tez korzystac z roznych zamiennikow.

Roznica kosztu tarczy od 330d a 320d jest taka, ze praktycznie zadna.

W 330d nalezaloby sie martwic od 2 wtryski wiecej, szybciej zuzywajace sie zawieszenie, poduszki pompowane pod silnikiem, kolo pasowe, wieksze i drozsze turbo itp itd.

Większość 316/318/320 opuściło fabrykę na kołach 16 calowych z oponami 205/55/16. Wersje M pakietowe mają ogumienie mieszane 225/45/17 + 245/40/17 lub 225/40/18 + 255/35/18.

Koszt kompletu markowych 16nastek to jakieś 1200-1400zł, 17nastek ok 2000zł, 18nastek ok 2500zł

Warto również pamiętać że im większe koło tym łatwiej je uszkodzić (zarówno oponę jak i felgę), szybciej zużywa się zawieszenie, auto więcej pali. Opony w większych rozmiarach nie da się kupić np z indexem prędkości H, a im wyższy index tym bardziej miękka guma, a co za tym idzie szybsze zużycie bierznika. Zimowe 17nastki także są duuużo droższe od 16nastek.

Oczywiście nie ma specjalnych opon do m-paka, ale przecież nie wymienimy kół na 16nastki :cool2:

Jasne że są zamienniki do m-paka, ale odpowiednio droższe od zwykłych zamienników.

Do tego dochodzą elementy o których wspomniałeś + np taka głupota jak jakieś 2l oleju więcej do silnika. Jak podliczymy wszystkie te sprawy to już całkiem spora lista :wink:

Opublikowano
Ktoś mi zwinął :(

Spoko też tak zniknął mi Saab z przed nosa. Ja już po niego jechałem i całkiem przypadkiem stałem się posiadaczem E46 320D z potwierdzonym przebiegiem 211 tyś :D

Jak to mówią nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

Co do samochodów to zgadzam się z wypowiedzią - nie lubię wypicowanych samochodów, co innego zadbany a co innego wypicowany.

Opublikowano
Albo na to, ze trzeba zmienic okulary na mocniejsze.

Zgadzam się. Kto nie widzi, że na wklejonym przez kolegę zdjęciu kierownica jest odwrócona od obiektywu (podobnie, jak na reszcie fotek), ten po okulary marsz.

Opublikowano

Co do porównania sedana i kombi to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy potrzebujesz czasami przewieźć coś większego. Zwróć uwagę, że nie każdy sedan ma składane tylne oparcia.

Co do kosztów M-paka, to np zderzak kosztuje sporo, felgi większe i szersze więc opony będą droższe poza tym większych różnic nie ma.

Opublikowano
Zakup używanego auta to zawsze loteria - złota zasada to emocje mocno na wodzy oraz cierpliwość i trochę szczęścia ;-)