Skocz do zawartości

świece 330i lpg

Stig90

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Pamietaj ze swiece trzeba dokrecic z odpowiednim momentem. Z tego co pamietam to miedzy 25-30.

🙃🙃

cos slyszalem ze jakbym mial olej na swiecach to powinienem tez uszczelke wymienic. Moze zle slyszalem;) przypomne mechanikowi zeby przykrecil je z odpowiednim momentem, ja nie posiadam odpowiednich narzedzi i umiejetnosci.

• Zasłużeni forumowicze

Zebys sie tylko nie zdziwil jak malo to jest :wink: moze sie wydawac ze ledwie trzyma :D moment jest istotny aby swieca miala jak optymalnie oddawac cieplo. Jak nie ma klucza dynamometrycznego to wklada swiece do nasadki i przykreca palcami. W ten sposob dokreca az poczuje opor. Wtedy zaklada klucz i robi 1/3 obrotu to jest mniej wiecej 25-30 Nm. A o ten olej to chodzi o uszczelke pod pokrywa zaworow a nie na swiecach.

Tutaj instrukcja z tabelka

http://www.ngk.de/pl/technika-w-szczegolach/swiece-zaplonowe/porady-montazowe/momenty-dokrecenia/

🙃🙃

cos slyszalem ze jakbym mial olej na swiecach to powinienem tez uszczelke wymienic. Moze zle slyszalem;) przypomne mechanikowi zeby przykrecil je z odpowiednim momentem, ja nie posiadam odpowiednich narzedzi i umiejetnosci.

Jakby mial olej od wewnetrzej strony to silnik do remontu.

Generalnie swiece nie powinny byc ani czarne, ani morke ani oleiste. Oczywiscie chodzi o czesc wkrecana.

ja mam aktualnie bosch platynowe i jakiegoś szału w porównaniu do poprzednich świec nie ma(poprzednie też jakies platynowe, ale poprzedni właściciel zmieniał)

w poprzedniej M52b25 najbardziej byłem zadowolony z NGK V-Line, teraz poszły bosche bo mechanik po założeniu do X5 4.4 był bardzo zadowolony, więc spróbowałem

mi dupy nie urwało, poza ceną....więc następne będą NGK