Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj dałem auto do wymiany wszystkich części zawieszenia przedniego ...wszystko marki "MOOG" ...tu niema się czego czepić

Jednocześnie postanowiłem wymienić przednie tarcze wraz klockami na "BREMBO" (tarcze + klocki) ....bo poprzednie (ATE) biły jak cholera.

Już po wyjechaniu od mechanika, pierwszy dojazd do skrzyżowania ...dopływam jak łódź ..NOWE! tarcze biją! :cry2:

Drugi dzień jeżdżę i nadal biją.

Owszem można odsyłać wymieniać, ale myślę że niemożliwe żeby aż tak biły nowe tarcze, no i do tego BREMBO! ...Co robić? :cry:

Niewierze aby się z czasem dotarły, coś jest nie tak że tak biją

Pojawiają się obiegowe teorie, że winna może być piasta? ...ale jak? to chyba bym ją czuł w czasie jazdy ..czy jak to jest?

*dodam, że mechanik dobrze oczyścił miejsce montażu aby tarcze dobrze leżały.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczyścił i posmarował czy tylko oczyścił? Jak to pierwsze to może być przyczyna.

Opublikowano

Sorry ... ale co to są zwykłe brembo ? bez przesady, żadna rewela, powiedziałbym że shit.

Co innego brembo oro.

Analigicznie zwykle bilstein a b8.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mechanik robił pomiar bicia piast? Może i słabe, ale powinny przeżyć chociaż kilka hamowań :roll: moje poprzednie (mocno zużyte) też biły, od jakichś dwóch miesięcy mam juridy i tfu tfu są ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Kolego z tymi tarczami to temat rzeka ! Ja już się nie raz denerwowałem przez to ;/ pierwszym razem biły przy hamowaniu więc zmieniłem je jakiś czas było dobrze dopóki znów nie zaczęły bić doszedłem do tego że to przez zapieczony tłoczek w zacisku... okej wymieniłem pojeździłem trochę znów ogień ;/ tyle tylko że tym razem biło tak że jak tylko wcisnąłem hamulec to oczywiście tłoczek się zaciskał i nie odciskał więc biło nie w trakcie hamowania tylko po hamowaniu w trakcie dalszej jazdy... okej wymieniłem zacisk było okej ostatnio znów zaczęło mnie to dręczyć tylko tym razem nie była to wina tłoczka na szczęście a wina źle wyważonych kół także radzę posprawdzać tłoczki i wyważyć koła koszt nie wielki a może pomóc (aha też kombinowałem z markami tarcz również miałem brembo które najszybciej się skończyło według mnie ATE jest najlepsze z tych zwykłych tarcz, podobno jeszcze zimmermann są dobre ale osobiście ich nie testowałem)
Opublikowano

Ale tu spraw jest oczywista, jeżeli tarcze biły od razu przy pierwszym hamowaniu to wina leży po stronie montażu.

Nawet jakbyś założył najgorsze chińskie gówno, to nie ma prawa bić bezpośrednio po zamontowaniu na pierwszym skrzyżowaniu.

Zrób pomiar bicia piasty.

Z reguły tu leży problem w krzywieniu tarcz, a nie obiegowym teoriom na temat tarcz.

Po każdym montażu nowych tarczy powinien być wykonany pomiar. Z reguły dopuszczalne wartości to 0.02-0.05 mm więc bardzo mało. I w większości to jest odpowiedź na krzywienie tarcz hamulcowych a nie marudzenie jakie to i tamto jest złe.

Opublikowano
oczywiście wiadomo że firma w tym momencie nie ma znaczenia bo bicie było odczuwalne od razu to jasne. Kolego Nest to Ty wcześniej nie wyczułeś że do tylne tarcze ? kierownica nie biła przy hamowaniu ?
Opublikowano

Oczyścił i posmarował czy tylko oczyścił? Jak to pierwsze to może być przyczyna.

Miejsca montazu nie smarujemy tylko czysciemy. Smarowanie to powszechny blad. Nawet w TVNie w kup i zrob o tym trabia regularnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miejsca montazu nie smarujemy tylko czysciemy. Smarowanie to powszechny blad. Nawet w TVNie w kup i zrob o tym trabia regularnie.

Tak wiem, też widziałem ten program.

Opublikowano
Sorry ... ale co to są zwykłe brembo ? bez przesady, żadna rewela, powiedziałbym że shit.

Co innego brembo oro.

Analigicznie zwykle bilstein a b8.

Tarcze brembo robione są u nas w kraju. Od tego czasu gną się na potęgę. Swego czasu miałem znajomego który zamawiał mi tarcze ale z innych zakładów i te nie miały bić. Poza tym tarcze warto raz na jakiś czas dobrze "ułożyć".

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
niestety wszystkie dobre firmy produkujące np. tarcze są podrabiane produkuje je firma "srak" :) w turcji a pan kaziu :) sprowadza do polski i sprzedaje w promocji :) nawet sprzedający w sklepach motoryzacyjnych czasem nie wiedzą co sprzedają bo biorą tam gdzie taniej żeby więcej przyciąć i stąd takie problemy
Opublikowano
Dlatego założyłem sobie tarcze Mikody. Polska produkcja...chyba jeszcze w Chinach nie podrabiana. Przeszly wlaśnie test 4000 km po autostradach i górskich drogach Europy( rownież w deszczu) i są bardzo dobre. Montowałem sam i czyściłem piastę do gołego metalu....sporo pracy i nie wiem czy gdybym był mechanikiem chciałoby mi się to robić dla kogos.
Opublikowano

Co do mikody, wiele osób sobie je chwali, czy to zwykłe czy "sportowe". Oczywiście do zwykłej jazdy.

Czasem warto zainteresować się ori z aso, bo teraz fajne promocje na to były. Oczywiście jak komuś zależy.

Opublikowano
Montowałem sam i czyściłem piastę do gołego metalu....sporo pracy i nie wiem czy gdybym był mechanikiem chciałoby mi się to robić dla kogos.

I to jest cała magia krzywienia się tarcz na potęgę, bo nikomu się tego nie chce robić.

Tarcze akurat zawsze wymieniam sobie sam i zawsze robię to porządnie. Jeszcze w żadnym samochodzie nigdy nie miałem pokrzywionych tarcz a czasami lekko nie miały.

Opublikowano
a co do montażu to jak sam sobie nie wyczyścisz to pewności miał nie będziesz :) przecież to kilka minut roboty odkręć weź papierek ścierny i po problemie ;)