Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z dużym spalaniem w swoim samochodzie. W trybie mieszanym za 100zl - 5,46 zł za litr robię ok 200km. A w trasie ok 280. Czy te spalanie nie jest za duże jak na 2 litrowego diesla ? 9 litrów w trybie mieszanym bez żadnych odcinek ani nic w tym stylu? Samochód był podłączony pod komputer ale nie wykazało żadnego błędu. Sprawdzał tez przeplywomierz i tez wykazało ze jest w normie przy 3tys obr. Macie jakieś pomysły? Samochód jest na 18 calowych kołach 225 szerokość opon...
Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano
9 litrów to faktycznie trochę dużo. Moja e46 320d w automacie pali średnio 8,1-8,3 w mieszanym, a jeżdzę raczej dynamicznie.
Opublikowano
Wg mnie w normie, u mnie jest podobnie tyle że ja mam automata i touring'a. Koło 225/45/17 - jazda dynamiczna...
http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
No ja jeżdżę w miarę spokojnie więc to mnie dziwi, kiedyś za 100zl w trasie robiłem po 370km ale na 17 205 szerokości
Opublikowano

Opony masz szersze jak sam napisałeś ... do tego ponoć model opony ma znaczenie itd, aż tak drastycznie dużo tobie nie pali.

Zresztą można abstrahować - jakie to miasta i jaka trasa, jak masz klimę ustawioną, czy 18-20 auto, czy np krótkie odcinki 16sC na maxa nawiew itd itd

Opublikowano
Opony to jakaś nie znana marka ale są z 2011r. SZymia jak tir, ale kierunkowe. Wydaje mi sie ze dużo pali, bo koledze e92 320i pali tyle samo
Opublikowano
Opony masz szersze jak sam napisałeś ... do tego ponoć model opony ma znaczenie itd, aż tak drastycznie dużo tobie nie pali.

Zresztą można abstrahować - jakie to miasta i jaka trasa, jak masz klimę ustawioną, czy 18-20 auto, czy np krótkie odcinki 16sC na maxa nawiew itd itd

Zawsze myślałem, że ustawienie temperatury klimatyzacji nie ma wpływu na spalanie, czy to 16 czy 23 C!

Z tego co wiem to wpływ na spalanie ma włączenie kompresora klimatyzacji lub jego wyłączenie. Kompresor albo działa albo nie, nie ma możliwości włączenia go na pół mocy?

http://images.spritmonitor.de/575756.png
Opublikowano

Moim zdaniem ma wpływ ... bo inaczej pracuje, do schłodzenia 18suto gdy jest 20c w cieniu a samochód stał pod drzewem a inaczej pracuje jak samochód stał pół dnia w słońcu a w temp to 30sC w cieniu - i też ustawisz auto np 18.

Ja np widzę wzrost spalania jak są upalne dni, tak samo przy temp zewnętrznej 25sC a klima 18 auto samochód jest słabszy niż gdy jest wieczór i temp 18, klima na 18ście.

Nie jestem mechanikiem ... ale wydaje mi się zrozumiałe że skądś się musi brać czy to chłód, czy moc, czy prąd kosztem czegoś.

Opublikowano

No ale jak inaczej pracuje?

Wg mnie auto potrzebuje tyle samo paliwa na pracę kompresora klimatyzacji, niezależnie czy auto jest nagrzane czy w nim jest chłodno. Masz włączoną "śnieżynkę" to kompresor pracuje w trybie stałym, nie ma on regulacji obrotów tak jak silnik samochodu. Albo pracuje albo nie.

(Pomijam tutaj energię zużytą na pracę wentylatora, ale ona jest chyba znikoma w porównaniu do zapotrzebowania na nią kompresora klimatyzacji)

http://images.spritmonitor.de/575756.png
Opublikowano

Jeśli dasz na chłodniej to kompresor chodzi częściej,albo bez przerwy np gdy jest mało czynnika bądź jeździsz na małych dystansach bo nie da rady się schłodzić. PO to są czujniki temp zewn i wewn by sterować odpowiednio temp. Przy klimatyzacji automatycznej kompresor nie chodzi jeśli nie jest to potrzebne.

MAsz kilka stronek. Jest to ogólnie napisane nie do danego modelu auta i silnika, ale pomoże trochę zrozumieć :)

http://www.smartdriver.pl/ile-paliwa-zuzywa-klimatyzacja

http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/adac-jak-wlaczona-klimatyzacja-wplywa-na-zuzycie-paliwa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No ja jeżdżę w miarę spokojnie więc to mnie dziwi, kiedyś za 100zl w trasie robiłem po 370km ale na 17 205 szerokości

Obecne koła stawiają większy opór i tu bym upatrywał przyczynę, sam napisałeś, że na węższych 17 palił mniej. Długo jeździsz na obecnych kołach? Jak zaraz po zmianie odczułeś wzrost spalania to przyczyna jest oczywista. Ciekawe jak zmieniłoby się spalanie jakbyś zainwestował w nowe opony o niskim oporze toczenia :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

generalnie 9l to w sumie trochę dużo... ale chyba to musi tyle palić. Ja już się do tego przyzwyczaiłem i nie liczę..

Ja mam też opony 225 ( 17") i 2,0d 150 touring w automacie też (wg mnie) pali dużo, bo ciągle wychodziło między 7,6 a 8,2l/100 km średnio ( z całego zbiornika) przy jeździe mojej żony gdzie na komputerze pokazywało 5,5 - 5,8l

Ja jeżdżę Ibizą FR TDI (2xx+) i przy jeździe miasto + "upalanie" na mieście zamykam się w 7l /100km bez większego problemu

Opublikowano

Wedlug mnie za duzo

9l to moje zimowe spalanie z miasta na malych odcinkach

5.7-5.9 spalanie mieszane z 80% trasa i 20% miasto. Wartosci po przeliczeniu z tankowania do pelna

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Ja też twierdzę że to za dużo... Mam 330d M57 i ostatnio na trasie zjadł mi 8.5l ale jechałem 160km/h czasem jak ktoś mnie podpuścił to i 230km/h się leciało, dodam jeszcze że mam opony 225/40/18 przód i tył 255/35/18 także 9l jak na 320d to jest jednak za dużo nawet jeśli byś ostro jeździł to 9l powinno być max spalanie. Ale to jest moje zdanie a z racji tego że nigdy nie miałem 320d mogę się mylić :cool2:
Opublikowano

Kolego bazel, zdecydowanie za duzo ci pali,ja jezdze na felgach 17" opona 205... i zawsze leje za 120zl srednio przejezdzam na tym jakies 350 a ostatnio przejechałem nawet 380km w cyklu mieszanym,jezdze normalnie ale napewno nie jak emeryt,ale tez nie katuje auta.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja termostaty mam nowe oryg BMW. W kołach takiej różnicy o spalanie bym nie obwiniał. Na komputerze mam spalanie 6,5 średnie z ok 5tys km, czy komputer oszukiwałby o aż tyle ?
Opublikowano

zatankuj do pelna, skasuj spalanie, średnia prędkość, przejedziesz minimum 500km dotankuj do pelna i sprawdz ile wyjdzie

zobaczysz o ile komputer oszukuje, ja kasuje spalanie przy każdym tankowaniu do pełna, u mnie komputer zawyża spalanie (wiem wiem zazwyczaj zaniża)

9litrow to 2.0d spali w wawie ale nie w siemiatyczach, tam swiatel nie ma ;p

zapraszam do białej, podłącze pod kompa, zrobimy pomiary podczas jazdy, zobaczę wtryski i moze coś znajdziemy

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Mamy jedne światła ! :D jeżdżę do białej na weekendy na lotnisko jak jest drift :) więc możemy sie kiedyś styknac lub tak jakoś. Ale tak jak mówiłem podłączalem pod kompa i waystko ok. A w październiku za 100 zł zrobiłem 380km w trasie a teraz 100 mniej..