Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam następujący problem w mojej 13 letniej buni. Nie działają mi kontrolki od kierunkowskazów (nie słychać też "cykania"), świateł długich, przeciwmgielnych, wyświetlacz otwartych drzwi i radio. Myślałem że gdzieś coś zostało zalane i po dłuższej przejażdżce problem zniknie bo kilka dni wcześniej tak właśnie było - raz działało wszystko, a raz nie. Przeglądałem bezpieczniki ale wszystko ok. Nie wiem gdzie szukać dalej. Dodam jeszcze że od jakiegoś czasu nie działał mi wewnętrzny włącznik centralnych drzwi - z pilota jest ok, i nie wiem czy się nie mylę ale chyba też czujnik poziomu oleju (pomarańczowa kontrolka oleju zaświeca się na chwilę krótko po odpaleniu silnika). Może to wszystko ma jakiś związek... Szukałem takiego wątku na forum i niestety nie znalazłem.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano
u mnie bylo tak samo jak mialem podlaczone webasto w ktorym prawdopodobnie uwalony byl sterownik, za to odpowiada modul komfortu, bylo duzo tematow na forum
Opublikowano
Nie mam webasto. Ale czy to moduł komfortu? Na forum moduł komfortu występuje w związku z szybami i centralnym zamkiem, nic o niedziałającym radiu czy kontrolkach.
Opublikowano

Problem rozwiązany. Niestety bez pomocy elektryka się nie obyło. Całemu zamieszaniu winny był moduł świateł (PLC czy PCL nie pamiętam). Po naprawie modułu wszystko wróciło do normy tzn: wycieraczki, spryskiwacze, kontrolki na desce rozdzielczej i radio.

UWAGA! Przy w/w zepsutym module nie działała również (mechaniczna) klimatyzacja - nawiewy i kontrolki pracowały, ale nie chłodziła - objaw jak przy braku czynnika chłodzącego.

Czujnik oleju nie miał nic wspólnego z zaistniałą usterką. Wymieniłem również moduł komfortu, który winny był za niedziałające ryglowanie drzwi od środka...

Koszt naprawy:

-wymiana modułu świateł

-wymiana modułu komfortu

-programowanie modułu komfortu

łączny koszt 450 PLN (teraz zrobił bym to taniej :duh: ) + moduł komfortu zakupiony na allegro 100 PLN = 550 PLN

Dziękuję Wszystkim którzy zainteresowali się moim problemem.

Pozdrawiam

gtx79