Skocz do zawartości

E83 3.0d 2007 - woda na tylnych dywanikach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

tylne dywaniki/podloga tuz przed tylna kanapa sa mokre/smierdzace i w miare czyste (plesni jeszcze nie ma ale cos czuje za chwile bedzie).

Zanim zaczne wymieniac wszystkie uszczelki powiem co juz zrobilem - bez efektu:

- czyste odplywy w dachu/szyberdachu/w komorze silnika wokół filtrow pylkowych (znalazlem cos na forum,ze tam tez ma byc czysto),

- uszczelki do sprawdzenia w drzwiach (nie mam czasu polewac auta woda - natura to za mnie robi jak spie),

- auto od pol roku nie bylo myte (tak wiem, zło) wiec wtryskiwanie wody z karchera odapa (z karchara tez),

- padalo w stolicy dosc namietnie - auto stalo, nie stwierdzilem bezposrednio po deszczu mokrych dywanikow bo spalem/pracowalem etc,

- wyloty w dachu wygladaja na drozne.

Moze w weekend uda mi sie auto polewac woda i namietnie sprawdzac co sie saczy.

Jakies pomysly, podpowiedzi ? :(

Opublikowano

Na pocieszenie powiem,że mam to samo z tyłu ale tylko po myciu ostrym.Po deszczach to nie występuje.W sumie jak wyschnie zapominam o problemie.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Na pocieszenie powiem,że mam to samo z tyłu ale tylko po myciu ostrym.Po deszczach to nie występuje.W sumie jak wyschnie zapominam o problemie.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Dzisiaj bede go olewal woda, dywaniki wyschly. Podejrzewam uszczelki w progach lub "samoczynne parowanie pod dywanikami oblozonymi kolejnymi GUMOWYMI dywanikami" ... Sprawdze i dam znac :)

• 2 lata później...
Opublikowano
Co do wody na dywanikach to moze ona wlatywać z drzwi.Jak zdejmiecie boczek tapicerki,to w koło drzwi jest oklejona taka mata,która lubi się odkleić i później woda leci do auta
Opublikowano
Czasami też potrafić na uszczelce na dole strużyć woda (uszczelka przytrzymywana plastikowym progiem)
Opublikowano
jakiś czas temu w TVN Turbo widziałem jak gość stwierdził wilgoć wewnątrz auta (Tuareg) i chcąc sprawdzić skąd to się dostaje polał auto wodą dość intensywnie. okazało się, że auto jest zwichrowane i przepuszcza wodę głównie tylną klapą - lało się przez nią ostro. nie twierdzę, że Twoje auto ma podobnie ale po tamtym aucie nie było widać, że było nieźle "trafione". jedyny sposób to obficie polać auto wodą i sprawdzić na uszczelkach.
Opublikowano
Miałem tak niedawno, stało się to o czym pisał Stolar79. Zdjęcie boczków drzwi i podklejenie maty sznurem butylowym załatwiło sprawę.
Opublikowano
Drzwi to jedna opcja.Druga to zatkane odpływy panoramy,ja tak miałem.Kupując auto miałem zatkane odpływy,woda leciała do środka po tapicerce prosto na czytnik navigacji i spaliło czytnik.Sprzedający nie widział o co chodzi jak to handlarz,myślał że szyberdach przecieka :D Chciał się pozbyć auta więc opuścił i na czytnik i na nowe opony bo te które były nie nadawały się do jazdy :D Przetkałem odpływy wymieniłem czytnik i autko śmiga już 2lata bez problemu
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
A masz dach panoramiczny? Podobno jak się go ma, to lubi właśnie przeciekać w tamtym miejscu. Uważaj żeby ci nie zalało nawigacji, modułu bluetooth...
Opublikowano

Kolego przez pół roku szukałem X3 i oglądałem kilkanaście egzemplarzy. Zauważyłem że jeżeli była woda pod dywanikami to w każdym aucie był dach panoramiczny.

Kupiłem bez dachu panoramicznego i w aucie suchutko.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

ja mam problem z woda z lewej strony w bagażniku,mam wode w boczku na dole ,nie wiem z kad sie ona bieże .

.... masz moze dach panoramiczny ?

Pierwszy problem to mechanizm dachu :

- lubi sie zacinac , wylamuja sie male elementy przy prowadnicach , nie dziala mechanizm .... itd ( ale to inna bajka )

Drugi problem to uszczelki dachu :

- jest glosno w samochodzie , nie zamyka sie jak trzeba .... , wibracje itp.

Trzeci problem odplywy wody - rurki - przewody sa zapchane lub zabrudzone i woda dostaje sie do autka w rozne miejsca ....

- ten problem wystepuje prawie we wszystkich modelach BMW

np. BMW X3 E83 :2004-10 BMW X3 Sunroof Drain Location(E83) [/b]

BMW X3 Still leaking water after last repair

Water leak on BMW X3 Sunroof

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
witam ,rozładował mi sie akumulator bo było auto na światłach cała noc nie wiem czemu moze w automacie zostawilem i nie wyłączyły sie .ale żecz jest taka że po odpaleniu na kable auta pala mi sie 3 kątrolki na pulpicie ,poduszka ,4x4,i hamulec,no i nie mam kątroli trakci.jak to skasować i oco chodzi teraz.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Mój patent na mokre dywaniki : pod boczek ,od dołu włożyłem wkład od długopisu .Trochę wystaje, tak aby sięgał do uszczelki (na dole).Bez wody mimo że nie garażowany.
Opublikowano
koledzy mialem ten sam problem ...i zdjolem tapicerke z tylnych drzwi i okazalo sie ze tam jest taka oslona przyklejona i sie odkleila ...przykleilem ja na silikon i problem z mokrym dywanikiem ustapil ...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Czasami też potrafić na uszczelce na dole strużyć woda (uszczelka przytrzymywana plastikowym progiem)

Ja mam właśnie coś takiego:

https://i.imgur.com/UDt6Z1u.jpg

Boczek zdjęty - mata podklejona i teraz podczas deszczu nie widać aby woda się dostawała wlaśnie porzez tą matę ale jakby wyciekała przez uszczelkę - co można z tym zrobić - czy sama wymiana uszczelek pomoże czy to inny powód, że tam cieknie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Miałem ten sam problem, przyczyna mokrej podłogi było rozszczelnienie wężyka tylnej spryskiwaczki do szyb. Pod fotelem pasażera rozłączył się, i jak czyściłem tylna szybę płyn lał sie do środka auta
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Czy przy zdejmowaniu boczków drzwi odłączacie akumulator? Bo wolałbym nie .. ale moze jest to uzasadnione zeby jakieś błędy później nie wyskoczyły..
Opublikowano
Tez mialem wode pod dywanikami, zdjolem boczki pkleilem sylikonem i mam spokuj, chyba ze po ostrym myciu ale t mnimalna ilosc
Opublikowano
Ja dzisiaj przez przypadek odkryłem u siebie problem (kupiłem auto pare dni temu) . Nie działał mi tylny spryskiwacz. Przelewalem go wodą i sprezonym powietrzem, sprawdzałem prąd etc, a do tego ubywalo mi szybko płynu do spryskiwaczy. Podczas atakowania wężyka tylnych spryskiwaczy powietrzem, uslyszalem syk w okolicach hamulca recznego, sprawdzałem, czy gdzieś nie leci woda, aż natrafilem na mokry dywanik z tyłu, za fotelem pasażera. Ściągnąłem tylna kanape, fotel pasażera, podwazylem okladzine, środkowy kanał z podlokietnikiem i co sie okazało? Rozlaczyl sie wężyk na laczeniu i wszystko lecialo pod fotel w okladzine.
  • Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...