Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Autko to E46 318i + LPG 99rok.

Problem jest nastepujacy, raz auto jest dynamiczniejsze a raz bardziej mulowate. Zauwazylem jedna zbieznosc ze wskazowka temperatury na desce rozdzielczej - kiedy sie przechyla delikatnie w prawo (1-2mm poza pion) auto jest mułowatce. Kiedy stoi idealnie w pionie auto jedzie jak marzenie. Co to do cholery moze byc?

Dodam, ze w ostatnim czasie wymieniłem: przepływiomierz, termostat, odma (końcówka, bez węży), są nowe świece, czyściłem silniczek krokowy (było falowanie obrotów, ale ustało).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest mułowate, bo się przegrzewa, włącz test 7.0 podczas jazdy to się zdziwisz ile ma stopni silnik jak wskazówka wychyla się 2mm w prawo..przed wymianą termostatu też tak było? Dobrze odpowietrzony?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jest mułowate, bo się przegrzewa, włącz test 7.0 podczas jazdy to się zdziwisz ile ma stopni silnik jak wskazówka wychyla się 2mm w prawo..przed wymianą termostatu też tak było? Dobrze odpowietrzony?

Właśnie byłem pojeździć i jak na złość wskazówka stoi idealnie w pionie. Temperatura waha się od 98-102 stopnie, ale dąży do 100. Przy ostrym pałowaniu czasami potrafiła spaść do 87-90 stopni ale wracało do normy.

Przed wymianą termostatu też było tak samo, ale mam wrażenie, że wcześniej wskazówka cały czas leżała 2mm na prawo od pionu. Jest jeszcze jeden objaw (może z tym związany), gdy auto jest zimne zaraz po rozruchu słychać jakby zasysanie powietrza, takie buczenie podobne do dźwięku jaki wydaje cysterna podczas pompowania szamba - trwa to chwile, może z 30 sek.. Z kolei po zgaszeniu silnika zawsze słychać ssssyk, jakby spuszczanie powietrza trwające 1 sek. Myślałem zawsze, że to wina odmy - ale po jej wymienie nic się nie zmieniło.

A TEST 7.1 za co odpowiadał? bo pokazuje ~ 125.

Opublikowano
Co prawda mam 330d ale u mnie też temp. rosła powyżej 100 stopni w upalne dni. Zamówiłem visco i termostat ale coś mnie tknęło i sprawdziłem chłodnice. Były tak zasyfione, że po wyczyszczeniu i NIE zmienianiu visca i termostatu auto jest non stop niedogrzane :duh:
Opublikowano
u mnie po zgaszeniu silnika tez przez chwile słychac jakies szumy szczegulnie jak była włączona klima

Tez tak mam, ale to jest raczej normalne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A TEST 7.1 za co odpowiadał? bo pokazuje ~ 125.

Temperatura zewnętrzna - 12,5 stopnia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jak na złość, odkąd napisałem posta wskazówka temperatury stoi w pionie. Ale widzę teraz, ze nie ma to wplywu na jazde - tzn. i tak raz auto jedzie lepiej i jest zrywniejsze a raz gorzej sie zbiera pomimo tego ze wskazowka jest w pionie. Chyba bez podpiecia sie pod kompa nic wiecej nie wymysle :mad2: