Skocz do zawartości

525 tds zmiana opon na szersze, a spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Obecnie mam 195 opony zimówki (na takich kupiłem auto) i planuje zmiane. Znalazłem felgi AEZ 8,1/2 17 H2, które mi odpowiadają z dobrymi oponami i śrubami w komplecie za 1000zł. Rozmiar opon to :

Opony GOOD YEAR- Eagle F1

przód- 235/45 ZR 17

tył -255/40 ZR 17

Czy różnica w spalaniu będzie odczuwalna i czy te koła bardzo "umęczą" zawieszenie ?

Opublikowano

Hej, ja u siebie w E32 750i mam podobne rozmiary.

Przód 235/45/17

Tył 285/40/17

Ogólnie nie spali ci więcej, licznik nie będzie fiksował.

Tak, umęcza zawieszenie i mówie ci, nie ma jazdy na takich kołach, łatwo można skrzywić felge.

Strasznie się jedzie, nie czujesz wcale komfortu...

Opublikowano
E tam po przesiadce do 730iA E32 na orginalnych gumach czyli 225/60/15, jeżdzi się komfortowo i jest tylko przyjemność z jazdy :)
Opublikowano
Chodzi o spalanie nie komfort. Auto o mniejszej mocy odczuje taką zmianę ogumienia na tak szerokie bo będzie się bardizej "męczyć" na szerokich kapciach. Ja do siebie więcej niż 225 nie zakładam. Zimę mam 205x60 albo 55. Lato 225x55 R16 i szerszych nie chce. Nie będą to duże jakieś różnice ale mniej więcej 1,5-2l można liczyć przy benzynie w dieslu mniej
Opublikowano
Chodzi o spalanie nie komfort. Auto o mniejszej mocy odczuje taką zmianę ogumienia na tak szerokie bo będzie się bardizej "męczyć" na szerokich kapciach.

No bo guma szeroka jest dość ciężka, disel to mocne auto, pewnie nie odczuje zmiany :)

Opublikowano

Tak e34 tds aż kipi mocą ...

Miałem tą Bawarke, może i mocą nie kipi, ale ma moc jak byk, ciągłem nią 1 tone na przyczepie, rwał ją jak reks szynke. :D

Opublikowano

No bo guma szeroka jest dość ciężka, disel to mocne auto, pewnie nie odczuje zmiany :)

Ciężka?? :mrgreen: O kurdę. Myślałem że tu chodzi o powierzchnie opony a nie o wagę :mrgreen:

Norbercik nawet jak byś wybrał opony o tych samych własnościach/ materiału itd ale szerszą i węższą to opór większy będzie stawiała opona szersza i nie chodzi tu w ogóle o masę a styczność z podłożem. Troszkę fizyki :duh:

Opublikowano
nie no Olek z Rąbienia musi być nie ma to tamto
iZzI
Opublikowano

Olek z ROPIENIA dolnego rozwiazałby sprawe SZYPKO :mrgreen:norbi dzięki za pw

odpisałem nawet ale nie po twojemu bowiem nie użyłem słów morze,pomuszczie, itp z twojego slangu ty masz człowieku tak nasrane we łbie że jakby cie w niego porządnie ,walnac to niewiadomo czy by to spłynęło do tyłka :|