Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałbym wyczyścic przepustnice w e46 318i N42 tak profilaktycznie, ale czy po takim zabiegu trzeba robić jakąś adaptacje czy wystarczy założyć I ma grać?
Opublikowano

nie ma sensu jej zdejmować

wyczyść ją bez demontażu - odłącz tylko dolot powietrza

kup odpowiedni środek do tego - otwórz ją i popryskaj

...szmatka w ruch i po robocie

Pozdr

p.s.

z tego co zauważyłem to w większości przypadków tylko diesle potrzebują adaptacji

nie wiem jak jest z twoim motorem ale zrób jak mówię - a będzie najbezpieczniej

gg5553463
Opublikowano
Witam, chciałbym wyczyścic przepustnice w e46 318i N42 tak profilaktycznie, ale czy po takim zabiegu trzeba robić jakąś adaptacje czy wystarczy założyć I ma grać?

Przepustnice kolega ma namyśli czy przepływomierz?

Tak czy siak...

W Twoim aucie przepustnica jest używana jedynie gdy valvetronic jest uszkodzony... Więc jaki cel Twojego czyszczenia przepustnicy ? Ona jest otwarta cały czas...

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano
Środek już zakupiony, jutro odkręce I zobacze tak nawet z ciekawości, jak bedzię czystko to nie ruszam, skoro mówisz, że cały czas otwarta to pewnie tak będzie. Tak mam na myśli przepustnice, choc nie ukrywam, że przepływomierz też bym chciał, ale z tego co przeszukałem różne fora chłopaki twierdzą, że lepiej spróbować zrobić dziurke w czujniku przepływomierza lub też rozwiercić otwory, żeby go minimalnie przekręcić. Jutro będę cos kombinował z tym. Odma zamówiona na wtorek. W zasadzie to chodzi mi o to, że ja jade powoli z wolnych obrotów - tak od 1,5 do 2 tyś - to przerywa, nie bardzo ale jest to odczuwalne I w zasadzie mam wrażenie, że dopiero od 2,5 tyś obrotów zaczyna normalnie jechac a poniżej taki zamulony I jak sie doda dużo gazu na wolnych obrotach to tak jakby nie wchodził na obroty tak szybko jak powinien. Czy to może być wina świec lub/I cewek zapłonowych I czy z zasadzie da się to sprawdzic jakoś?
Opublikowano

podłacz pod komputer bo zarówno przepsutnica jak i przepływomierz przy tym silniku jest nie używane do czasu awarii valvetronica... miałem to samo bez mocy do 2,5k obrotów, obstawiam że masz to co ja miałem.

Podłącz pod kompa zanim zaczniesz wymieniać części!

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

Opublikowano
Podłaczałem pierwszy raz były tam jakieś mało ważne błedy nie związane z silnikiem, wykasowałem wszystkie I pozniej po uzytkowaniu auta jeszcze podłaczałem 2 razy po paru dniach, żeby sprawdzić czy nic nie wywala I czystko w historii błedów, a właśnie co do tych parametrów w INPIE przy właczonym silniku to tak średnio umię je zinterpretować, tylko mam problem bo przy jednym parametrze, tam gdzie wskazania lamby są wywala mi jakiś błąd programu tzn tak jakby nie mogło zczytać tego parametru I stopuje:/ jakby co to jutro moge zrobić filmik I wrzucis jakby ktos miał chęć na to zerknąć I wyrazić jakąś opinie. jedno jest pewne - najpierw wymiewniam odmę :) znibi a co ty miałeś, że tak było - podziel się :mrgreen:
  • 2 lata później...
Opublikowano
podłacz pod komputer bo zarówno przepsutnica jak i przepływomierz przy tym silniku jest nie używane do czasu awarii valvetronica... miałem to samo bez mocy do 2,5k obrotów, obstawiam że masz to co ja miałem.

Znibi lub ktokolwiek inny -mam podobnie do 2,5 k obrotów jakby lekko zamulony, później rakieta - egr, przepustnica, ??? Brak błędów na kompie, vanosa mam do roboty.