Skocz do zawartości

Dziwne buczenie pod maską

krzysiogreg

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie może temat wyda się śmieszny ale zauważyłem jedną interesującą rzecz.

Auto stoi sobie w garażu, maska, drzwi zamknięte, kluczyk wyjęty, a spod maski, co jakiś czas słysze delikatne bzyczenie jakby nastawnika lub innego silnika krokowego.

Wydaje mi się że uruchamia się silnik sterujący przepustnicą - pytanie tylko - po co?

Czy to normalne?

I jeszcze jedno. Jesli otworzy się drzwi lub bagażnik te urządzenie zostaje od razu aktywowane i pojawia się bzyczenie... . :roll:

Domyślam się, ze chodzi o diesla.

Tez tak miałem na starszej wersji softu silnika, po update do 46.3 (i wyżej) przestało, a nawet jeśli nie to nie słychać tego tak jak wcześniej.

Mi wygląda to na przygotowywanie silnika to pracy, możne przez podgrzanie świec.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

mam tak samo ale nie pytalem z tego "Panowie może temat wyda się śmieszny " powodu;)

Auto jeździ dobrze więc zakładam że tak ma być :)

przysłuchałem się co nieco i okazuje się że piszczenie dobiega z silniczka przepustnicy.

Przepustnica domyślnie jest otwarta poprzez działanie sprężynki (co można sprawdzić manualnie ja zamykając), w momencie kiedy wydbywa się piszczenie zostaje aktywowany silniczek krokowy i przepustnica zostaje zablokowana w pozycji otwartej (nie da się jej zamknąć manualnie).

Pytanie tylko po co?

Uprzedając pytania: nie szukam dziury w całym a chcę zrozumieć mechanizm działania :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Panowie może temat wyda się śmieszny ale zauważyłem jedną interesującą rzecz.

Auto stoi sobie w garażu, maska, drzwi zamknięte, kluczyk wyjęty, a spod maski, co jakiś czas słysze delikatne bzyczenie jakby nastawnika lub innego silnika krokowego.

Wydaje mi się że uruchamia się silnik sterujący przepustnicą - pytanie tylko - po co?

Czy to normalne?

I jeszcze jedno. Jesli otworzy się drzwi lub bagażnik te urządzenie zostaje od razu aktywowane i pojawia się bzyczenie... . :roll:

Tak ,jest to normalne . Przynajmniej wiadomo że auto żyje i ma się dobrze :wink: .