Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam was mam pytanie ostatnio temp poszły w góre wiec trzeba coraz częściej używać klimy ... Zauważyłem ostatnio dziwny objaw ( może to normalne ?) Ale po przejechaniu na klimie jakieś 12 km i zgaszeniu auta słychać pod maską dziwne bulgotanie ono jest przybliżone do takiego jakby resztki gotującej się wody w czajniku ;p i po 5 s ustaje ..Ostatnio też wł sobie auto i klimę żeby mi w środku troszkę nachodziła ale po 2 min słodzenia nagle z nawiewów leciało letnie powietrze zamiast zimnego i [BAD] wyłączyłem klime później wł jeszcze raz i było ok ... TO problem czy norma ?
Opublikowano

bulgotanie norma.

powinno lecieć cały czas chłodne. Może się delikatnie różnić poziomem chłodu zależnie czy sprężarka właśnie działa czy nie ale powinno byc chłodne cały czas.

szukam
Opublikowano
No właśnie raz dziwnym trafem wentylator od sprężarki mi się sam odłączył ..Coś doczytałem że za mało płynu jakiegoś jest ?? ale co jak ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być mało czynnika chłodzącego jak czasem leci ciepłe, podjedź do miłych panów, którzy mają ostatnimi dniami sporo roboty to sprawdzą :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
o no własnie czynnika :) Mam jeszcze jedno pyt ile kosztuje nabicie klimy z odgrzybieniem sprawdzeniem szczelności i nabicie tego czynnika ? Krótko mówiąc... full opcja
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dawno tego nie robiłem..ale zależnie gdzie jakieś 150-250,-

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

zależy jakimi metodami, zależy ile czynnika muszą uzupełnić bo zazwyczaj to jest główny generator kosztu jak trzeba sporo nabić to mocno kasują :)

ale miedzy 100/200zł.

szukam
Opublikowano
no własnie będe musiał chyba podjechać bo ostatnio raz mi klima chłodzi a raz nie wiec raczej jest końcówka i do nabicia ..A tak z Ciekawości na ile czasu wystarcza jak nabije do full ?
Opublikowano (edytowane)

jesli masz w 100% szczelny uklad to podziala do konca zycia auta ;)

e36 320i z 96 roku w rodzinie jest 9 lat i klima nie byla nabijana a chłodzi super....

clio 2002 rok od nowości klima nie ruszana, chłodzi super

wiec jesli uklad jest sprawny i szczelny to nie bedziesz juz musiał zaglądać

Edytowane przez puzonn

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

pytałes na ile wystarczy to podalem przyklady aut co do ktorych jestem pewien ze nikt klimy nie ruszal

oczywiscie zalecany jest serwis klimy częsciej i jak ktos jest nadgorliwy moze wydawać $$

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

ja ogólnie czytałem że gdzieś ubywa jakiś procent rocznie czy coś tego czynnika ale ile w tym prawdy a ile lobby zakładów od klimy nie wiem :D

ogólnie i tak warto raz na 2 lata podjechać na serwis, odgrzybić, układ sprawdzić, olej tam jakiś też jest chyba zmieniany czy coś takiego razem z tym czynnikiem.

szukam