Skocz do zawartości

[E46] Compact - centralny zamek.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim aucie zaczął wczoraj wariować centralny. Przy zamknięciu pilotem rygluje prawidłowo drzwi, ale otwiera tylko prawe. Mam aktywowane automatyczne zamykanie po ruszeniu ale działa tylko w prawych drzwiach, natomiast przycisk na konsoli otwiera i zamyka tylko prawe. Sprawdziłem też otwieranie i zamykanie szyb kluczykiem i działa bez zarzutu. Czy to kwestia elektryki czy może mechaniki zamka? Jeśli to elektronika to czy powinien pojawić się jakiś błąd w komputerze?

Ew. rozbierał ktoś drzwi w kompakcie i podpowie gdzie szukać śrub i spinek.

Kupię komplet felg styling 270
Opublikowano
Wygląda chyba na znany problem z przekaźnikami w module, chyba gdzieś za schowkiem? Poszukaj tematów, przekaźniki - centralny, tam trzeba coś przelutować...
Opublikowano

Kłopotliwe nie jest, bo Twoim zadaniem jest tylko demontaż modułu i wycieczka do elektronika :wink:

Yoshimura dzięki za kolejną dobrą podpowiedź - chyba zorganizuję Ci jakiś etat :).

Nie ma sprawy! Po to jest forum, żeby sobie pomagać. Poproszę coś związanego z BMW :D

Opublikowano
Kłopotliwe nie jest, bo Twoim zadaniem jest tylko demontaż modułu i wycieczka do elektronika :wink:
Yoshimura dzięki za kolejną dobrą podpowiedź - chyba zorganizuję Ci jakiś etat :).

Nie ma sprawy! Po to jest forum, żeby sobie pomagać. Poproszę coś związanego z BMW :D

Heh, coś się wymyśli. W temacie, który podlinkowałeś napisałeś, że: "Podejście drugie: zamiana miejscami przekaźników centralnego z przekaźnikami szyb. Są identyczne, więc postanowiłem że spróbuję." Jak rozumiem naprawiłeś zamek kosztem otwierania szyb z kluczyka tak?

Opublikowano
Jak rozumiem naprawiłeś zamek kosztem otwierania szyb z kluczyka tak?

Nie określiłbym tak tego... w tej zamianie miejscami nie ma żadnej straty, bo otwieranie i zamykanie szyb jest wspomagane przez wszystkie przekaźniki do tego celu przeznaczone (2 duże moduły, czyli 4 przekaźniki + 2 małe moduły, czyli 4 przekaźniki).

Natomiast sam centralny zamek, tj funkcja otwierania odbywa się TYLKO na działaniu JEDNEGO małego przekaźnika w podwójnym module. Dokładnie tego, który wskazałem na fotce. Pozostałe 3 przekaźniki centralnego zamka nie biorą żadnego udziału we wspomaganiu sygnału otwarcia - pozostają nieaktywne. Ruszają do pracy dopiero w momencie ZAMYKANIA auta, natomiast ten jeden pozostaje nieaktywny w tej funkcji.

Krótko mówiąc, po prostu dałem nowe lepsze warunki do pracy przekaźnika otwierania centralnego zamka. Zapewne duże znaczenie ma jednoczesne poprawienie lutowań owych modułów przekaźników do płytki elektronicznej. Szyby sobie doskonale radzą. Mam 4x elektryczny podnośnik i jeszcze nie było problemu, że któraś stanęła, zacięła się lub opóźniała się w stosunku do prędkości pozostałych.

Szczerze polecam każdemu zamianę miejscami modułów przekaźników, gdyż koszty z tym związane są groszowe, a efekt naprawy daje 100% zadowolenie. Zakup "sprawnego" używanego modułu komfortu wiąże się z prawdopodobieństwem jego awarii, bądź awarii w najbliższym czasie. Natomiast zakup nowego modułu komfortu to nawet kiepski pomysł na dowcip. Również zakup tego typu nowych modułów przekaźników to z tego co wiem bardzo duży koszt.

Opublikowano
Ok. na początku źle zrozumiałem. Spróbuję twojego sposobu jak się odbiję bo w weekend auto zaskoczyło mnie koniecznością wymiany przednich hamulców i tylnych amorów... Ogólnie z nastaniem lata jakieś humorzaste się zrobiło.