Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. jestem nowy na forum i to będzie mój pierwszy post. :D

Mam problem, mianowicie:

Jakiś czas temu samochód mi zgasł podczas ruszania, innym razem podczas jazdy. Ostatnio zgasł i nie mogłem go odpalić. Kupiłem interfejs do BMW i przeskanowałem programem INPA, wyskoczyły nastepujące błędy:

191 Lambda probe cheating downstrem sensor 2

228 Lambda control tolerance Bank 2

160 MTC-position controller PI-checksume

161 MTC-position controller PI-checksume

8 Air flow meter

136 TPS selftedt

115 TPS-Adaptation

Posiadam instalację gazową więc lambda podobno jest normalnym błędem ( tak twierdził gazownik).

Najbardziej zainteresował mnie błąd air flow meter. Po wejściu w Impie do rzeczywistych statystyk zobaczyłem, że przepływ _Total air consumption HLM_ jest zerowy niezależnie od obrotów. Postanowiłem kupić używany przepływomierz oryginalny siemens. Niestety po wymianie tej części i skasowaniu błędów nic się nie zmieniło, błędy sczytywane zniknęły oprócz air flow meter. Ponadto obok kontrolki pokazującej jaki mam bieg (automat) pokazała się taka zębatka informująca o problemach ze skrzynia i przejściu skrzyni w tryb awaryjny... Obroty silnika przed tymi kombinacjami lekko falowały jak i teraz jest. Aktualnie samochód nie chce odpalić. Odpalam go, dochodzi do 2000 obr/min i gaśnie.

BMW e46 330xi Touring 2001r. Silnik M54

Proszę o pomoc.

P.S Jakiś miesiąc temu był wymieniany czujnik położenia wałka bo szwankował.

Opublikowano

Jestem początkujący w Impie, zrobiłem screeny na żywo tego co potrafię uruchomić http://www.fotosik.pl/u/kamilman/album/1467011.

Zresetowałem błędy i samochód odpala bez problemu, pozostają falujące obroty i wykresy które raczej nie są idealne. Proszę o podpowiedź jak sprawdzić czy do przepływomierza idzie prąd. Czy jest napięcie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
znajomy co prawda w e36 maiał takie same objawy co Ty błąd z przepływki podmiana na inna dalej to samo. silnik dochodził do 2tys obr i gasł co sie okazało nieszczelny dolot

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Jeśli chodzi o dolot to jak jechałem to czułem się jak bym miał turbinę bo przy zwiększaniu obrotów słyszałem świst... Bardzo proszę o przetłumaczenie mi błędów, które podałem wyżej.
Opublikowano

Dzięki za stronę. Jak komuś pomoże to:

115- Mieszanki paliwa Banku 2, Kontrola O2 Limit Adaptacja

191- Sensor ogrzewanie tlenu mało Bank 2, Post-Cat

228- Mieszanki paliwa Bank 2, Kontrola O2 Sensor Heater dostosowanie LimitOxygen mało Bank 2, Post-Cat

160-Zawór regulatora położenia przepustnicy

161 ----------------------II---------------------------

136- Silnik przepustnicy Open / Close testowe nie powiodło

115- 5V napięcie wyjściowe nie w ramach Limitu

Problem rozwiązany. Przepływomierz wymieniony na oryginalny Siemens z kodem tym co stary (970zl). Używany, który kupiłem wcześniej okazał się uszkodzony.

Na razie nie wywala błędu 227, zobaczymy co będzie dalej.