Skocz do zawartości

Gdzie jest sonda lambda w M50? Auto dużo pali, lekko szarpie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Oki, to jak możemy się umówić, prowadzisz warsztat, czy poprostu posiadasz unterfejs do diagnostyki? I ile by mnie to kosztowało? :) Możemy pogadać na priva.

Pozdrawiam!

Paweł

Kiedyś było: e36 325i, e39 540i, e38 740i, e53 3.0d, e65 745i, e39 M5

Opublikowano
no to np. jak dlamnie jutro przyjdzie sonda wstawie ja to musze jechac podlaczac sie do kompa zeby zrestartowac go ??? czy nikoniecznie czy sonda automatycznie dobierze prawidlowo tak jak ma byc !!!
NO TO JAZDA !!!
Opublikowano

Oki, to jak możemy się umówić, prowadzisz warsztat, czy poprostu posiadasz unterfejs do diagnostyki? I ile by mnie to kosztowało? :) Możemy pogadać na priva.

OK, chodzmy na priv

Opublikowano
no to np. jak dlamnie jutro przyjdzie sonda wstawie ja to musze jechac podlaczac sie do kompa zeby zrestartowac go ??? czy nikoniecznie czy sonda automatycznie dobierze prawidlowo tak jak ma byc !!!

Nic nie musisz resetowac. Wystarczy, ze podlaczysz sonde, a komputer sam zrobi reszte.

Opublikowano
Sonda w M50 jest 1V, 5V sondy sa przy sterowaniu Siemensa.. Kup uniwersalna ( najlepiej NGK ). Maja byc 4 przewody ( 2 biale do podgrzewnia, czarny i szary ).. Bedzie trzeba tylko wtyczke ze starej przelozyc. Jezeli chodzi o podpiecie do komputera to w sumie moglbym Ci to wykonac.

Przy sterowaniu Siemensa też sa 1 Voltowe.

jak ta sprawdzanie sondy multimetrem?

wkładasz koncówki multimetra do gniazda sondy , uruchamiasz silnik i patrzysz sie na wskazania, powinny być miedzy 0,1 a 0,8 V i zmieniac sie kilka razy na senkudę. Jeśli tak nie jest, sonda do wymiany.

Takie spalanie 21L/100 to nie tylko sonda, choćby spiął wszystkie kable sondy do kupy.

Czyściłeś przepływomierz.....tam nie ma co czyścić, a jesli go rozbierałeś to mogłeś uszkodzić gorący drut albo termistor od temp powietrza przez co ECU przeskoczył na tryb awaryjny.

Jakie masz wolne obroty?

Prawidłowe spadają do 600-650 rpm, jeśli są wyższe to jeździsz w trybie awaryjnym kompa, ale nie żeby odrazu 21L palił. Sprawdź przewody paliwowe.

Jak zachowuje się ekomizer po rozgrzaniu silnika?

Jeśli w momencie puszczenia gazu (hamowanie silnikiem) wskazówka nie zchodzi na zero to jeździsz na ssaniu, wiec sprawdzasz czujnik temp plynu w głowicy czy podaje prawdziwe wskazania.

Opublikowano
Nie rozbierałem całkowicie przepływomierza czyściłem tylko ten czujnik wystający, ale robiłem to już gdy zaczęły się te kłopoty, ale niestety nie przyniosło to rezultatów. Wolne obroty mam raczej wyższe ale zazwyczaj falują i to znacznie. Jeśli hamuje silnikiem to wskazówka chwilowego prawidłowo wskazuje zero.

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano
Tak jak już opisywałem, czyściłem sprayem do czyszczenia gaźników, nie dotykałem go tylko pryskałem. Ale nie przyniosło to ani pozytywnych ani negatywnych skutków, dalej jest tak samo, coś nie gra.

Pozdrawiam!

Paweł

Opublikowano
Aby zakończyć temat chce napisać że przyczyną moich problemów takich jak falujące obroty, szarpanie przy delikatnym przyśpieszaniu w okolicach 2000obr. i astronomiczne spalanie benzyny (21 litrów w mieście) okazała się sonda lambda. Dzięki pomocy kolegi o nicku reserved, który zdiagnozował moją Beti :) (na kompie wyszedł błąd sondy) udało się konkretnie ustalić co jest przyczyną. Sonde wymieniłem samemu bez problemów, wtyczke zostawiłem starą bo uniwersalna sonda nie miała. Pojeździłem chwile autem i wszystko wróciło do normy.[/url]

Pozdrawiam!

Paweł