Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam oto taki problem z codem błędu jak w temacie.

Chodzi o to że blad po skasowaniu cały czas sie pojawia. W opisie bledu jest control fan unit open circuit. Problem w tym ze wiatrak działa. Sprawdzalem go disem wykonując test i działa jak powinien. Odpinalem wtyczke oglądałem przewody i wyglądają ze sa ok, bezpiecznik nr 9 60a rowniez ok. Poprostu nie wiem jak sie tego pozbyć moze ktoś ma jakieś sugestie które mogą pomóc w wyeliminowaniu błędu.

Pzdr Łukasz

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

..pasja to moje życie..
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam, odgrzeję trochę temat.

Mam ten sam błąd który powraca po skasowaniu. Wentylator chodzi...co może być przyczyną? Gdzie znajdę bezpiecznik od wentylatora?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam ten sam błąd który powraca po skasowaniu. Wentylator chodzi...co może być przyczyną? Gdzie znajdę bezpiecznik od wentylatora?

DDE rozpoznaje przerwanie obwodu wyjściowego stopnia

1. Sprawdzić przewody i złącza.

2. Jeśli przewody i złącza OK:

wymienić e/wentylator.

Opublikowano

DDE rozpoznaje przerwanie obwodu wyjściowego stopnia

1. Sprawdzić przewody i złącza.

2. Jeśli przewody i złącza OK:

wymienić e/wentylator.

tylko po co wymieniac wentylator skoro on chodzi?...Klimatyzacja dziala normalnie, silnik chyba też się nie przegrzewa a mim to błąd wraca...

Czy jest możliwość, że gdzieś robi się zwarcie i dodatkowo samochód podczas jazdy gaśnie? Czy może mieć to jakieś powiązanie?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Czy rozwiazales swoj problem. Moge podpowiedziec ze gasniecie samochodu u mnie bylo spowodowane wadliwym czujnikiem polozenia walu korbowego. Tego kolo rozrusznika.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam,

Czy rozwiazales swoj problem. Moge podpowiedziec ze gasniecie samochodu u mnie bylo spowodowane wadliwym czujnikiem polozenia walu korbowego. Tego kolo rozrusznika.

A czy ECU wyrzucał Ci jakieś błędy?

W jakich okolicznościach gasł Ci samochód?

Czy po zgaśnięciu, auto paliło bez problemu?

U mnie wymieniony był:

1. / czujnik położenia wałka rozrządu

2./ zaślepiony EGR, usuniety DPF,

3./ podmieniony komputer główny - DDE

4./ wymieniony olej + filtry, w tym filtr paliwa,

5./ wymienione świece + sterownik świec żarowych,

Częstotliwość gaśnięcia jest bardzo mała. Odcina paliwo średnio raz na miesiąc (zazwyczaj gaśnie na niskich obrotach, np na biegu jałowym stojąc w korku - ni stąd ni z owąd, lub dojeżdżając do świateł). Jeżeli gaśnie, odpala bez problemu, bywa, że przejedzie 200 m i znowu gaśnie. Po czym przez kolejny miesiąc nic się nie dzieje...

Mechanicy się poddają, bo przy tej częstotliwości gaśnięcia praktycznie nie da się dojść do tego co powoduje odcięcie paliwa.

Zastanawiam się jeszcze czy może to być coś z układem wydechowym? Bo w sumie zazwyczaj przed gaśnięciem na niskich obrotach auto chodzi na dość wysokich obrotach. Hmm czy np zapchany katalizator mógłby powodować gaśnięcie? DPF na pewno nie bo go nie ma.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za problemy z gaśnięciem odpowiada zazwyczaj niesprawny czujnik wału korbowego i od niego powinieneś zacząć, z resztą kolega wnuczas napisał że własnie ten czujnik był nie sprawny.
Opublikowano
Kupiłem Oryginalny czujnik położenia wału korbowego. W poniedziałek wymiana, mam nadzieję, że to rozwiąże problem gasnącego samochodu. Na pewno dam znać.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć Wszystkim,

Czujnik położenia wału wymieniony. Od tego czasu auto nie zgasło ani razu, przejechane ok 1000 km. Do tego dzisiaj udrożniony został wydech, i auto się 'odmuliło' kręci w pełnych zakresie aż miło. Dzięki wszystkim za pomoc i sugestie :)