Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie jak w temacie. Nie działa mi prawy kierunek, myślałem, że szybko wymienię ale jak zobaczyłem to zamknąłem maskę. Nauczyłem się już, że pierw lepiej zapytać niż znowu coś urwać.
Opublikowano
Trzeba lampe odkrecic i wysunac i wtedy jest dobry dostep do wymiany zarowki kierunku..
Opublikowano
Dzisiaj próbowałem się zabrać. Lampę odkręciłem od góry ( 2 śrubki) ale ona jest chyba jeszcze przykręcona od dołu. Wychodzi na to, że zderzak trzeba ściągnąć. W jaki sposób odczepić zderzak od błotnika ( pewnie ślizg) ?
Opublikowano

Na spodzie lampy sa jeszcze 2 sroby takie same na torx jak u gory ktore juz odkreciles i lampe lekko wysuwas.

Zderzaka nie musisz sciagac.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oj nie wiem czy bez zdejmowania zderzaka uda sie wymienic zarowke prawa...odsuniecie lampy nic nie daje...bynajmniej ja nie moglem

Szybciej bedzie ze zderzakiem, wystarczy z jednej strony go odsunac i wyciagnac lampe

Opublikowano
Oj nie wiem czy bez zdejmowania zderzaka uda sie wymienic zarowke prawa...odsuniecie lampy nic nie daje...bynajmniej ja nie moglem

Szybciej bedzie ze zderzakiem, wystarczy z jednej strony go odsunac i wyciagnac lampe

Ryzykowal bys odkrecenie zderzaka tylko z jednej strony i mocowanie sie i na sile odginac by wymienic zarowke :nienie:

Ja wymienialem lewy kierunek i po odkreceniu lamy i jej wysunieciu wymiane przeprowadzilem bez problemu.

Takie rady jak dales kolego to sa ryzykowne i nie sprawdzone, radze nie dawac takich rad na przyszlosc mniej doswiadczonym kolega.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hmm, no mi sie nie udalo niestety twoim sposobem, grube palce :D . nie mialem problemu i nic sie dzialo ( wielokrotnie wyciagalem tak lampe ) ze zderzakiem po lekkim odsunieciu z jednej strony. Zgodze sie z tym, ze trzeba miec troszke delikatnosci i doswiadczenia w tym jak sie to robi ale nie jest to operacja mega trudna..
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Temat opanowany. Faktycznie dało radę bez ściągania zderzaka. Kluczyk 8 oraz 4 śrubki do odkręcenia. Lampa cała nie wyjdzie ale jak ktoś nie ma łapy jak szypa to poradzi sobie. Dzięki
Opublikowano

No widzisz kolego dalo sie jak pisalem wyzej...

Temat mozna zamknac..

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dobrze panowie. Udalo mi sie rozkimac zakadke tego, dlaczego jedni moga a drudzy nie, wymienic zarowke bez zdejmowania zderzaka. Silniki diesla sa duzo mniej zabudowane. Nie ma zbiornika wyrownawczego po prawej stronie, nie ma wielkiej puchy na filtr powietrza z lewej, ktore to, wystepuja w silniku 4.4i, skutecznie blokujac dostep do zarowek.