Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koledzy, mam problem, ostatnio zauważyłem że podczas szybkiego pokonywania zakrętu w prawo coś zgrzyta/trze/szumi przy lewym przednim kole.

Auto sprawdziłem na szarpakach, zawiecha ok, luzów nie ma, hamulce mam ATE, wyglądają w porządku, przy dohamowaniu dźwięk występuje nadal.

Po podniesieniu auta nie widać śladów obcierania, wykluczam osłonę tarczy i wszelkie plastiki, osłony.

Czy możliwe jest że takie dźwięki wydaje obciążone łożysko? Luzu na nim nie ma, na podniesionym kole jest cisza.

Opublikowano

Kiedy u mnie było uszkodzone łożysko prawe to się odzywało przy odciążaniu jego, jak było obciążone to huczenie ustawało. Przy tak uszkodzonym łożysku nie było żadnego luzu.

Gdyby nie te zgrzyty można było by myśleć o wyząbkowanych oponach. Na postoju jak skręcasz z lewej do prawej ma maxa nie słychać tego? Może to łożyka amortyzatora

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Opony mam nowe, zbieżność ustawiona.

Łożysko amortyzatora chyba nie bardzo, bo przy pokonywaniu zakrętu zgrzyta cały czas, nawet jak kierownica jest w jednej pozycji.

Na postoju przy skręcie prawo-lewo też jest okej.

Na 100% dźwięk wydaje element wirujący, tylko nie wiem co jeszcze może być nie tak...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest górny stan, nowa pompa i przekładnia po regeneracji, wiec z tamtej strony wszystko powinno być w porządku ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dźwięk rośnie z prędkością, dlatego myślę nad tym łożyskiem :?
Opublikowano

pierw sprawdź czy nie oberwała się blaszana osłona tarczy hamulcowej

umie ona generować paskudne odgłosy

to samo jak dostanie się kamyk między osłonę a tarczę

Opublikowano

u mnie tak zgrzytalo, a bardziej szurało czy wręcz piszczało przy skrecie, chyba też w prawo, jak była przestawiona osłona tarczy.

Jak to sie stalo - nie wiem, moze kamień jakoś utknał i nieco dogiął

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
:? wczoraj zauważyłem te same objawy, dokładnie przy skręcaniu w prawo od prawego koła słychać taki dziwny dźwięk, jakby huczenie, odnoszę wrażenie jakby coś hamowało to koło chociaż po odpuszczeniu gazu auto wcale jakoś specjalnie nie zwalnia. Po przejechaniu jakiegoś dystansu jeśli koła się wyprostują to żadne odgłosy już stamtąd nie dochodzą :( myślicie, że mogą to być te blaszane osłony tarcz hamulcowych, bo te akurat mam na wykończeniu :(
E39 530dA lata, E38 740iA zapier... :D