Skocz do zawartości

E34 M40b18 szarpie podczas przyśpieszania

Theannonymuss

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Z wcześniejszych linków które podałem nie ma różnicy w elementach nr 4 i nr 8 więć różnica jest tylko w kole i obudowie silnika.Więc wymiana koła powinna załatwić sprawę no chyba że tam ktoś grzebał i nie wsadził tulejki nr 8 w co nie chce mi się wierzyć.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Z wcześniejszych linków które podałem nie ma różnicy w elementach nr 4 i nr 8 więć różnica jest tylko w kole i obudowie silnika.Więc wymiana koła powinna załatwić sprawę no chyba że tam ktoś grzebał i nie wsadził tulejki nr 8 w co nie chce mi się wierzyć.

W linku poniżej wystawione są 2 szt elementu nr 1, wyglądają różnie, ten z lewej ma środek na płasko natomiast ten z prawej ma wklęsły, obstawiam że przy demontażu mój też będzie wklęsły czyli po osadzeniu będzie bliżej silnika, czyli źle.

Zapytałem oczywiście sprzedającego o nr z tych części, coś mi się wydaję że po zamontowaniu tej z lewej strony będzie ona bardziej odsunięta od silnika i wtedy powinna idealnie znaleźć się na przeciwko czujnika.

Problem tylko jest taki że ze schematów wynika że muszę też kupić element nr 2 (czyli faktyczne koło pasowe) bo one też inne są i moje obecne pewnie będzie wystawało za daleko.

Piszę po to żeby zweryfikować moją logikę z bardziej doświadczonym kolegą :D

http://allegro.pl/kolo-pasowe-walu-korbowego-bmw-e30-e36-m40-bcm-i3379544117.html

Potwierdzasz?

• Zasłużeni forumowicze
Odkręć swoje koło ,to raptem 6 śrub na klucz 13 i nie będziemy gdybać :D .Ale na logike pewnie masz to wklęsłe.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Dobra koło odkręcone, faktycznie jest z silnika po 09.91 czyli złe. Nowe o odpowiednim symbolu już zamówione. Zastanawiam się tylko jak to możliwe że ona w ogóle działała? :-) Dam znać jak kółko założę. Wielkie dzięki za pomoc Piotr.

Wysłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 4

• 2 tygodnie później...

Czekam na cholerne kółko :-) gościu z allegro mi coś nawalił, okazało się ze koło pasowe wału to ja mam oryginalne czyli to sprzed 09.91 Ale widocznie obudowa była przełożona bo czujnik pasuje położeniem już tylko do tego koła po 09.91 :-) będę je zakładał w następną sobotę, coś mi się wydaje że do wymiany będzie też przepływomierz bo jak ja wcześniej odpalalem to w momencie przejścia na duży obieg gasła.

Wysłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 4

• 4 miesiące temu...