Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam taki kluczyk:

http://hosting7129924.az.pl/allegro-gemello/przyciski/bmw2/pilot-bmw.jpg

Nie działa mi w nim otwieranie zamka centralnie, bateria jest na 100% dobra, sprawdzona w serwisie, bo myślałem, że jest do wymiany, jednak nie w tym leży problem. Samochód kupiłem kilka minut temu. W komisie powiedzieli, że to wina bateryjki, jednak chyba się "pomylili".

Opublikowano
Moduł komfortu, a konkretniej styki przekaźników centralnego zamka do przeszlifowania papierem ściernym. Jeżeli nie pomoże, to wymiana modułu.
Opublikowano
Walczę z tym od kilku godzin. Wyjąłem moduł komfortu oraz wyczyściłem i tak czyste już styki od ZAMKA CENTRALNEGO. Tych większych, od szyb przednich nie dotykałem, bo po co jak działają. Oczywiście pilot nadal nie śmiga mimo tego, że kiedy naciskam przyciski zapala się czerwona lampka. Jakieś sugestie?
Opublikowano
Mam ten sam problem. Zamykanie dziala bez zarzutu, otwieranie jak mu sie podoba. Ktos moglby podac jakis link gdzie i jakie te przekazniki kupic. Jutro mam zamiar podjechac do elektryka zobacze co on powie.
Opublikowano
Po zabawach z tym modułem samochód mi nie zapala, a z niego jakieś dźwięki zwarcia dochodzą... Szyby, central z kluczyka (nie z pilota) działa normalnie.
Opublikowano

Akumulator miał 8v :mad2: .

Naładowałem go troszkę i śmiga, ale martwię się o dziwne dźwięki ze schowka, wiadomo że to moduł, bo tylko przy nim się bawiłem. Dźwięk pojawia się w momencie kiedy zaczynają działać wiatraki i zaraz się wyłącza. Chyba nie ma sensu wymieniać tych przekaźników tylko cały moduł na używany z allegro.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

No i u mnie również zaczęły się problemy z centralnym: otwieranie z pilota - BRAK, otwieranie z przycisku w kabinie - BRAK. Zamykanie - AKTYWNE. Elektryka szyb - AKTYWNA.

Rozebrałem moduł komfortu i najpierw próbowałem czyścić styki. Nic z tego! Brak otwierania jak przed czyszczeniem styków. Podejście drugie: zamiana miejscami przekaźników centralnego z przekaźnikami szyb. Są identyczne, więc postanowiłem że spróbuję. Zamianę przekaźników oddałem fachowcom z serwisu GSM. Panowie pięknie wykonali powierzoną pracę :cool2:

http://images34.fotosik.pl/689/c68f9318f976a478m.jpg http://images40.fotosik.pl/2077/4f6294968e56acd3m.jpg http://images37.fotosik.pl/2097/368e08e09d2d53b5m.jpg

Efekt:

Centralny zamek reaguje błyskawicznie na polecenie otwierania i zamykania z pilota oraz z przycisku w kabinie. Szyby pracują idealnie. NARESZCIE centralny zamek działa jak nowy! :D

Mity i fakty:

Bez problemu można użytkować auto z odpiętym modułem komfortu. Warto pamiętać, aby przed demontażem zamknąć szyby i odryglować drzwi (jeśli się da za którymś razem). Jeśli nie da rady to drzwi kierowcy są jedyną furtką do auta. Ważne by nie odpinać i podpinać modułu komfortu na uruchomionym zapłonie (2ga pozycja kluczyka w stacyjce). Możliwe zwarcie na stykach przekaźników na 100% powoduje spalenie bezpiecznika nr60 (25A)... i u mnie to się stało. Już myślałem, że zjarałem moduł. Jednak okazało się, że tylko bezpiecznik zdechł. Po naprawie modułu komfortu kodujemy kluczyk według poniższej instrukcji. Po pomyślnym kodowaniu odczekujemy jeszcze z 10 sekund bez wciskania przycisków i otwierania drzwi, aby zmiany zapisały się w sterowniku. W starych kluczykach widać migającą przez te 10 sekund czerwoną diodkę w kluczyku. Instrukcja:

http://images43.fotosik.pl/1865/dd7fa74461b24f6em.jpg

Wnioski:

Jeżeli czyszczenie styków nie da efektu NOWEGO centralnego zamka zamieniamy miejscami przekaźniki. Oszczędzamy kasę i cieszymy się z doskonałej pracy centralnego zamka. Jeśli zamiana nie da efektu, to albo wymiana przekaźników na nowe, albo wymiana modułu komfortu.

Koszty:

ok 10-15zł za usługę zamiany przekaźników w serwisie GSM.

Pozdrawiam,

Łukasz

Edytowane przez yoshimura01
Opublikowano

Dobra, troszkę poczytałem i myślę, że problem leży gdzie indziej. Jest to istotna kwestia:

Jeśli przekaźniki na module komfortu zostały uszkodzone - styki są brudne (u mnie były bardzo, bardzo czyste, chociaż i tak je doczyściłem) to nie działać mogą trzy rzeczy (mówimy o tylko i wyłącznie tych przekaźnikach odpowiedzialnych za central):

- Pilot

- Zamykanie od środka

- Central z kluczyka

U niektórych czasami jedno i drugie się załącza, u nie których nie działa wcale lub ryglowane przyciski wychodzą do połowy, ale te trzy rzeczy są powiązane ze sobą. U mnie zamykanie w środku z guzika na konsoli działa, central działa z kluczyka. Idąc dalej do kolejnych przekaźników - przednie szyby również działają.

Wniosek jest jeden. Niepotrzebnie to wszystko rozkręcałem i bawiłem się w elektryka. Problem leży po stronie WZMACNIACZA ANTENOWEGO!

viewtopic.php?f=15&t=145398&p=1029766&hilit=wzmacniacz+fzv#p1029766

Przynajmniej tak mi się wydaje. Dzisiaj to rozbiorę i zobaczę jak tam napięcia.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Zdarza się że jeśli pilot nie działa i programowanie go nie pomaga trzeba sprawdzić przewody w przelotce z tylnej klapy do nadwozia. Łamią się tam przewody. Odbiornik pilota znajduje się pod spoilerem na tylnej klapie ;)