Skocz do zawartości

BMW E46 2.0d M47 montaż sprzęgła wiskotycznego.

JackDaniels.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Zastanawiam się czy dało by radę zamontować do silnika m47 136kucy sprzęgło wiskotyczne. Podobno wersje z automatyczną skrzynią były wyposażone w takie sprzęgło więc pomyślałem skoro silnik taki sam to wystarczy zamienić pompę wody bo w automacie podobno jest ten gwint na pompie do którego jest przykręcona wiskoza. Proszę nie pisać a po co i na co ci to :D Pozdrawiam

Rozumiem ze studiowales sztuke a konkretniej rzezbe ?

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Zadałem pytanie i jeśli nie znasz odpowiedzi to się nie wypowiadaj.Tylko mnie prowokujesz żeby ci pojechać po rajtach.

Tylko mnie prowokujesz żeby ci pojechać po rajtach.

Za takie teksty nie licz ,że ktoś ci pomoże .

Akurat liczyłem na wypowiedź ludzi takich jak Trandolf,TC,moby85 ,yoshimura01 anie takich żółtodziobów i kozaków co sami nic nie potrafią zrobić przy samochodzie i jeszcze te głupie docinki.

Na moje pytanie nikt nie udzielił odpowiedzi więc sam postanowiłem sprawdzić czy taka pompa będzie pasowała.Przedstawiam zdjęcia zwykłej pompy wody oraz zdjęcie pompy z gwintem do zamocowania wiskozy.Jak widać wszystko pasuje plug&play i nie trzeba nic rzeźbić jak to nie którzy twierdzą.Jeśli się mylę to poprawcie mnie.Takie rozwiązanie chciałem zastosować tylko w okresie letnim gdzie występują upały i mamy dodatkowe chłodzenie silnika oraz przepiękny dźwięk wiatraka wiskozy :norty: .

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9d356c0c153cdf0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/888a5bcad7fbb2ac.html

Przecież u Ciebie jest też wentylator do chłodzenia ale elektroniczny który jeśli jest sprawny jest lepszym rozwiązaniem szczególnie w korkach. Visko w korku na wolnych obrotach szybciej się kręcić nie będzie na biegu jałowym tylko z obrotami silnika (jeśli jest sprawne), zaś elektroniczny wentylator posiada biegi i w razie co silnik elektryczny może bez problemu kręcić szybciej bo ma niezależne zasilanie. Wentylator wiskotyczny będzie kręcić się szybciej jeśli podbijemy obroty silnika. Dlatego występowała często wada pękających głowic w R6 bo w korkach bywały dość różne temp na głowicy na skrajnych cylindrach co prowadziło do wykrzywienia się głowicy.

Jeśli nie masz sensownego powodu by montować visko to nie rób tego.

Przecież u Ciebie jest też wentylator do chłodzenia ale elektroniczny który jeśli jest sprawny jest lepszym rozwiązaniem szczególnie w korkach. Visko w korku na wolnych obrotach szybciej się kręcić nie będzie na biegu jałowym tylko z obrotami silnika (jeśli jest sprawne), zaś elektroniczny wentylator posiada biegi i w razie co silnik elektryczny może bez problemu kręcić szybciej bo ma niezależne zasilanie. Wentylator wiskotyczny będzie kręcić się szybciej jeśli podbijemy obroty silnika. Dlatego występowała często wada pękających głowic w R6 bo w korkach bywały dość różne temp na głowicy na skrajnych cylindrach co prowadziło do wykrzywienia się głowicy.

Jeśli nie masz sensownego powodu by montować visko to nie rób tego.

Podziękował kolego za wypowiedź.