Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciał bym prosić o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny usterki w mojej BMW!

Mój samochód to E46 330xd 184 km z automatyczną skrzynią GM.

Problem jest następujący jakiś czas temu przed wymianą oleju skrzynia szarpała przy prędkości 140 hm/h po wymianie oleju skrzynia zaczyna szarpać przy 90km/h oczywiście tylko pod obciążeniem tzn. lekka górka i już się pojawia szarpanie. Na wolniejszych prędkościach skrzynia pracuje bez zarzutu no może oprócz ruszania na zimnej skrzyni trzeba chwile dłużej poczekać zanim samochód ruszy niż to było do tej pory. Do tego dochodzi jeszcze wyciek oleju nie wiem czy dobrze nazwę to miejsce ale to jest chyba wybierak zakresu tzn. od dźwigni zmiany sakresów idzie linka i jest przyłączona do skrzyni biegów i właśnie z tego miejsca cieknie. Chciał bym prosić kogoś kto miał podobne problemy ze Swoim bmw o rady czy warto naprawiać czy lepiej szukać używki a jeśli już naprawiać to jaki warsztat można polecić w okolicach Krakowa i jakie będą koszty związane z taka naprawą jeśli coś pominąłem to pytajcie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nic nie napisałeś w jakim stanie był olej.

Co do długiego ruszania na D na zimno też to mam. Koszt naprawy w mojej okolicy, koło 2000zł z wymianą oleju. Podobno do wymiany jakiś zawór, ale skrzynie trzeba wyjąć.

Tu masz napisane co i jak: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=116267&hilit=tarka&start=120.

Co do tego szarpania to zawsze warto na początek poduchy wymienić. Koszt śmieszny a na szarpania często pomaga. Ja miałem lekkie szarpniecie przy ruszaniu. Po wymianie zero problemu. Tyle mogę ci napisać z mojego dwu letniego doświadczenia. Przy kolejnej wymianie oleju czyli za rok chyba zdecyduje się na naprawę tego wolnego ruszania, to powiem coś więcej.

Fajne forum o ASB jest tu: http://www.autojozefow.pl/forum/index.php