Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jaki polecacie filtr paliwa i oleju do mojej BMW ?

Wiem, że filtry MANN są dobre... tylko jak patrzę na allegro to tego jest mnóstwo a chciałem kupić dość dobry filtr.

Opublikowano

Od 5 lat zawsze Mann. Cenowo wypada ciut drożej niż Bosch, a często taniej niż Knecht. Często sklepowe marże mogą zwalić z nóg więc warto poszukać pewnego sklepu w internecie. Nie zachęcam do kupowania od niesprawdzonych, prywatnych sprzedawców. Może się wtedy okazać, że to podróbka. Tak samo jak oleje wiodących marek tak samo filtry mogą być podrabiane.

Moim zdaniem nawet tani filtr, który spełnia wszystkie normy jest lepszy niż firmowy, wymieniany niesystematycznie.

Opublikowano
Na amerykanskich stronach byl tez taki watek, wiekszosc zajawkowiczow poleca Knecht/Mahle bo to jest fabrycznie. Przy filtrze oleju widac roznice, bo tylko Mahle i KN maja wypukly gorny pierscien, ktory moim zdaniem lepiej uszczelnia. Przestrzegam przed Purflux. po 16000tys wyciagnalem filtr ktory byl jakby zassany, tzn boki zapadly sie do wewnatrz.
Opublikowano

Również polecam MANN :cool2: Jak chcecie sprawdzonego i taniego sprzedawcę to piszcie na [email protected]

Kolesia znam z forum nissana ale do BMW też u niego zamawiałem i miał najlepsze ceny w internecie więc śmiało polecam :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

A powiedzcie mi dlaczego jest taka ogromna różnica w cenie tych niby tych samych olejów:

Z tego co widzę to etykieta jest inna, ten olej importowany z "Niemiec" to może być podróba ?

Tańszy o połowę ten sam olej (sprzedawca powiedział że jest to olej produkowany z października 2011 roku, ma to jakieś znaczenie ??):

http://allegro.pl/castrol-slx-0w30-professional-bmw-1l-warszawa-i3305037118.html

Droższy:

http://sklep.auto-voll.pl/olej-castrol-slx-professional-bmw-ll04-0w-30.html

Z tego co wyliczyłem to jakbym miał wymienić olej to musiałbym kupić 5x90=360 zł za sam olej... chyba to lekka przesada. ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

morarz

Powiem Ci tak, niektóre ceny na allegro są niższe niż zakupu NETTO dla dużej hurtowni. Całkiem podobnie jak z przebiegami większości aut niemcy/polska ;)

Ale skąd i jak? :norty:

Opublikowano

No właśnie z tego co czytam na stronie castrol to cena sugerowana za 1l to 81 zł.

http://www.castrol.com/liveassets/bp_internet/castrol/castrol_poland/STAGING/local_assets/downloads/p,q/castrol_slx_professional.pdf

Znalazłem też taką stronę ze sprzedażą tego oleju co chcę kupić:

http://filterki.pl/pl/castrol-slx-professional-powerflow-bmw-ll04-0w-30-1l.html

A wy zamiast tego oleju jaki lejecie do BMW 320d e46 M47 2001 rok ? Bo chyba tak drogo nie wymieniacie olej ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Motul, valvoline, liqui moly, millers zależnie od budżetu, polecany jest sprzedawca na allegro:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=12038671

Ja kupuję w pewnej hurtowni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
mann .. wszystkie od 4 lat.. kabina, olej, powietrze to kosz ok 110 zl ( 6o, 30, 25 zł ) za wszystkie wiec warto ... nie jest to specjannie duzy wydatek by oszczedzac i co roku wymieniac wypada. POLECAM a i nie dawac sie naciaganac na filtr kabiny z weglem.. on dziala gora 2 miesiace a jest przynajmniej o 1/3 drozszy.
BUNIA :)
Opublikowano
Maniek, dzięki, wysłałem do sklepu maila z informacją czy mają taki olej o który mi chodzi...
Opublikowano

zarówno olej jak i filtry możesz zamówić w czescidobmw.pl

podzielam opinię kolegów jeśli chodzi o filtry

osobiście stosuję filtry mann, a olej motul 5w40

ostatnio jak kupowałem to wychodziło jakoś tak

bmw

filtr oleju MANN 33zł

powietrze Mann 80zł

paliwa MANN 39zł

kabina węglowa MANN 89zł

oliwka 150zł motul x-clean

p.s. oczywiście do e46 320d 136km

Opublikowano

Filtr powietrza - wkladka Pipercross. Nieduzy wydatek a trwa wiecznie ;). Wystarczy umyc i lekko nasaczyc.

Reszta to tak jak koledzy pisali, po prostu dobrej firmy jak Mann, Bosch, Knecht. Ja chwilowo mam filtrona na filtrze paliwa (spelniaja wszystkie normy) i tez w sumie ciezko powiedziec, zeby byla jakakolwiek roznica miedzy tym, a innymi. Byle nie maxgear i tego typu wynalazki bo wtedy mozna miec przeboje.

Opublikowano
Dzięki za informacje, a filtr powietrza kiedy trzeba wymieniać ?
Opublikowano
Tylko przy KN'ach trzeba uwazac z oliwka bo jak za duzo sie nalozy to potrafi zasyfic przeplywomierz.