Skocz do zawartości

Nietypowe drgania kierownicy - czasami są lub nie, przy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam taki problem, że w moim E46 występują nietypowe drgania kierownicy.

Nie są to typowe drgania pojawiające się np. przy ok 60-90KM, gdy się ma np. źle wyważone koła.

Drgania czasem prawie w ogóle nie występują(lub są niewielkie), a czasami są i to stosunkowo spore - nawet przy małych prędkosciach(parkingowych).

Kierownica drga i ściąga mi ją w prawą stronę(przy małych i średnich prędkościach), przy większych prędkosciach rządu 90-110KM

tego tak nie czuć, ale strach jeździć bo to coś z układem kierowniczym/jezdnym na bank.

Aha no i przy skręcaniu w prawych zakrętach drgań nie czuć, natomiast np. przy większych prędkosciach w lewych zakrętach czuć/słychać jakieś turkoczenie.

Ktoś miał podobny problem i może mnie nakierować co to może być..? Na SKP sprawdzane było na szarpakach i nic nie stwierdzono :?

Pzdr.

Opublikowano
Zapomniałem dodać że przekłada się to na straszne drgania samochodu przy niedużych prędkościach
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W jakim stanie opony? Może są wyząbkowane, przełóż tył na przód.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jedź na ścieżkę zapłać 10 złoty i wszystko będzie jasne. A felgi proste masz ? Ja u siebie też mam drgania, ale to przez felgi,opony ( oczywiście nie, że uszkodzone) i nasze polskie drogi :)
Opublikowano
W jakim stanie opony? Może są wyząbkowane, przełóż tył na przód.

No jeszcze chyba w wulkanizacji pracują normalne osoby i widzą czy coś jest nie tak,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdziwiłbyś się :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Ok, dzięki za podpowiedzi. Będe miał chwilkę to przełoże koła i sprawdze czy coś się zmieni.

Prawdopodobnie to może byc felga lub felga + zbieżność kół... chociaż zastanawiające jest

to że czasem drgania są większe i ściąga koło kierownicy w prawo, a czasem są minimalne

i nie ściąga kierownicy w ogóle...

Pzdr.

Opublikowano
kolego mialem taki sam problem wywazalem po 2 razy i nic, zmienialem kola bo lato i zime mam na innych kolach i nic dopiero jak kupilem nowe opony jest ok opony mialem oba kpl po 4 sezonach sporo jezdze ok 40-50tys rocznie poprostu opony mialem wyzabkowane i proponuje zaczac zbieznasc wraz z geometria jest to bardzo wazne :P :P
Opublikowano
Nie ma co przekładac kół. Masz luzy na sworzniach. Spróbuj w lewym zakręcie gdy pojawią się drgania lekko dotknąć pedał hamulca. Jeśli drgania znikną ...to wszystko jasne.