Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema ,

Mecze sie troche z decyzja odnosnie samochodu . Staram sie jak najbardziej zawiezic poszukiwania bo fajnych aut jest wiele ale w kazdym cos nie teges .

W kazdym badz razie... postanowilem kupic samochod ktory mnie zainteresuje bez wzgledu na to czy jest to benzyna uturbiona , wolnossaca, czy diesel. Biore pod uwage :

- M3 :D

- 635d , tu nie chce zadnej benzyny , ten silnik do tego samochodu wydaje mi sie idealny (tak tak diesle do coupe)

- E350cdi coupe tylko bialy .

- 335i w fajnej opcji ,

- S5

- F10 530

- A5 sportback - chociaz obejrzalem juz jeden egzemplarz i powoli sie wyleczam

Generalnie bije sie z myslami , obejrzalem dzis jedna emke i musze przyznac ze auto robi niesamowite wrazenie. Wprawdzie bylo po dzwonku , ale zrobione na tip top i mozna sprawdzac co sie chce i gdzie sie chce - geometria itp itd. M3 obejrzalem zeby wyleczyc sie z tego auta i efekt byl zgola odmienny. Wyleczyc bo wiadomo M- robi koszta .

Jezdze ok 30tys /rocznie i od samochodu oczekuje powiedzmy troche komfortu , dobrego prowadzenia, i wzglednej praktycznosci (dlatego wszelkiej maści coupe 2 miejscowe odpadaja)

Wszelkie komentarze mile widziane. , budzet powiedzmy do 150-170tys w zaleznosci od samochodu wersji / fvat itp .

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jest kanapa, do tego świetny automat 8-biegowy potęguje to wrażenie. Zależy czego oczekujesz od samochodu, bo jedyną wadą takiej 5-tki jest silnik (chociaż mi by taki akurat wystarczył) - tylko tutaj zrobiłbyś krok wstecz.
Opublikowano

no dokladnie

30 000km w roku to dosc duzo (mam podobnie)

ja majac 335i po pol roku jak minal pierwszy szał łapalem sie na tym ze staralem sie jezdzic S-Bahn do pracy

pisales ze dobrze wspominasz jazde F30 328i wiec... swieze roczne auto, na Eco Pro w trasie spalanie 7l

6 sek do 100km...

akcyza mala..

Muza z iPhona po BT,Navi w 3D- bajka :)

Ps- moze kiedys kupie M3/5/6 albo Camaro, Mustanga GT ale w pakiecie ze Smartem na co dzien :)

Opublikowano
- M3

Nie ma chyba nikogo tutaj, kto do ladnej eMki powiedzial by nie.

- 635d , tu nie chce zadnej benzyny , ten silnik do tego samochodu wydaje mi sie idealny (tak tak diesle do coupe)

Moim zadniem "stara" 6er jest nie proporcionalna - przednie swiatla duzo za male jak na takie auto - wyglada troche na uposledzone. Nowa 6er jak najbardzej.

Spoko jak masz 120 lat.

- 335i w fajnej opcji ,

Tak. Ale moze lepiej juz poczekac na cos z serii F3x. Martwie sie ze nasze E9x szybko zaczna wygladac jak antyki przy serii F3x.

- S5

Audi przynajmniej tutaj w Austrii stalo sie tym czym BMW bylo kiedys - kazdy pajac ktory chce sie pokazac jezdzi Audi. Tragedia jakas. Jak juz Audi to tylko jakies klasyczne lub cos z serii RS.

- F10 530

Fajne auto, ladne i wygodne. Ze sporym silnikiem napewno daje duzo fun-u. I napewno wygodniej przejach w tym 30000km niz w np. M3.

Oczywiscie wszystko to, to moja osobista opinia. Nie chce nikogo urazic ;)

Opublikowano (edytowane)
- M3

TAK! i nie patrz na spalanie, bedziesz mial argument aby zarabiac wiecej ;)

Dogadaj sie z tym kolesiem aby ta biala Ci puscil za 14X tys pln gdzie X = <0,5) i bierz ja!

- 635d

Stare auto i w cholere drogie 635d sa na allegro po 120-130 tys ale maja 250 tys przebiegu albo watpliwa historie - przerabialem temat jak myslalem o eko fajnym samochodzie

TAK! bialy amg coupe!!! mi tez sie podoba!!! ;) wolal bym TO (nowoczesniejsze) niz 635d.

- 335i w fajnej opcji ,

TAK! za 140 tys kupisz juz taka opcje ze obsrasz sie w gacie a za np: 94 tys mozesz kupic 335i od ///Michal w stanie takim ze drugiej takiej nie zobaczysz i masz jeszcze kupe kasy na np: m pakiet i inne gadzety albo odkladasz na przyszle auto ;)

- S5

nie kupuj S5, chcesz kupic V8 ktore ma osiagi 3 litrowego diesla i pali jak smok?

jedyne co przemawia za S5 to dzwiek.

Ja myslalem nad audi R8 jako auto "po m3" ale jak widze jak R8 dostaje baty to odpuszczam.

Jak audi w rozsadnych pieniadzach to Rs6 albo TTRS dlubane i to wszystko, wolnossace audi odpuszczaj i unikaj jak ognia.

- F10 530

Rozsadna alternatywna, ale pytanie czy potrzebujesz auta rozsadnego czy z emocjami?

Juz jestes ktoras osoba z rzedu ktora rozwarza F10 530d vs M3 dwa skrajnie rozne auta kompletnie do czegos innego.

Ja wybralem M3. O "eko" samochodach podczas szukania dla mnie myslalem przez 1 dzien.

EDIT: jeszcze tylko male podsumowanie.

Albo RADOSC Z JAZDY (M3/335i) albo DIESEL ;)

Wybieraj:D

Powodzenia ;)

Edytowane przez wujekwaldus
  • Moderatorzy
Opublikowano

Audi przynajmniej tutaj w Austrii stalo sie tym czym BMW bylo kiedys - kazdy pajac ktory chce sie pokazac jezdzi Audi. Tragedia jakas. Jak juz Audi to tylko jakies klasyczne lub cos z serii RS.

W polsce to samo. Nie dosc ze wszystkie wygladaja tak samo, lifting co 2 miesiące to jeszcze jak widze chlopaka w A5 na tablicach imiennych AUDI sluchajacego na caly regulator Weekendu to mnie aż mdli :mad2: :mad2: :mad2:

Opublikowano

może lubi weekend :D

ja na przykład bardzo lubie ... od piątku aż po poniedziałek rano ... :D

ale fakt ... do miana pierwszej dres-marki RP startuje własnie AUDI :D

http://www.azeroplus.pl

Jakby Bóg preferował przedni napęd, chodzilibyśmy na rękach...

http://images38.fotosik.pl/1891/729270affbdc14bem.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/52708/icon1.png

"Inwestycje WIELKIEGO formatu"

Sprzedam moje E91 320d ... info pod telefonem 662 079 26pięć

http://otomoto.pl/bmw-320-200-zdjec-perelka-C33615250.html

Opublikowano

Jezdziłem M3 spalanie od 15 do 19

Jezdziłem f10 528i spalanie ponad 13 litrów

A pomiędzy m3 a F10 frajda z jazdy oczywiscie na plus M3 jest niesamowita

M3 robi bez problemu S5 :)

Ale jeżeli postawił by mi ktoś taki sam rocznik , model i wyposażenie 335d vs M3 troche bym się zastanawiał .... diesla można jeszcze trochę " za wiursować " a spalanie mamy przez pół

W M3 męczące jest tankowanie co 350 km

Też jezdziłem M3 z myślą że jak się przejadę i zobaczę ile pali to nie bedzie mi się już podobać , problem w tym że w samochodzie się zakochałem :D

Opublikowano

wiec tak ...

znow dopadlem dzis ta biala tym razem zeby przejechac sie za kolkiem i jak wczoraj sie zakochalem tak dzis sie troceh odkochalem bo ...

- po koleinach ciagnie zdrowo (tak wiem 265 z tylu robi robote)

- auto na ustawieniach komfortowych nie jest jakies specjalne na dlugie trasy (a czasem latam )

- spalanie przy normalnej jezdzie i paru przygazowkach pokazalo 14... bede chcial pojezdzic jak 530 spali mi 20.

+ trakcja ... pojechalem jak nie padalo , wsiadlem do auta i lunelo... wiec znow nie moglem sprawdzic tego samochodu na suchym .Drugi dzien na mokrym i drugi dzien (tym razem za kolkiem) stwierdzam ze trakcja jest genialna... kazdy diesel moze sie tu schowac , sposob rozwijania mocy jest perfekcyjny. Wyjezdzam ze skrzyzowania but w podlgowe raz zakrecilo kolami i jak z procy wyskoczyl do przodu .

+ skrzynia

+ dzwiek silnika , w trybie M masakra

+ wyposazenie

+ wyglad

+ emocje ktore to auto generuje

jesli chodzi o przyspieszenie to jestem tak ... pol na pol . Zbiera sie fajnie co widac po wskazowce , natomiast doznania zza kierownicy sa gorsze niz u mnie w 530. Zaraz po przesiadce do siebie odrazu czulem lepsze walniecie w fotel (600nm robi swoje) . Fakt u mnie frajda konczy sie tam gdzei w M3 zaczyna ale jednak bedac bardzo obiektywnym ... wciskania w fotel nie odczulem , mimo ze 140 bylo moment.

Po wczorajszej wizycie bylem autem zachwycony ...dzis jezdzac nim za kolkiem (zrobilem jakies 25km) w ulewna pogode po krakowskich koleinach stwierdzam, ze auto jest genialne tylko pytanie czy ja takie auto potrzebuje. Prowadzenie , reakcje na ruchy kierownica, przepustnica przy trybie ///M .. no cos niesamowitego .

Wciaz mysle o 635d. znalazlem : pierwszy wlasciciel , bezwypadkowa 100% gosc ma auto od nowosci , tylko kolor dupowaty ale na ten temat rozmawiam juz z kolega Kokos.

Dostalem jeszcze oferte na zakup 530d czarna bez mpaka (ale na m-zawieszeniu) ,w komfortach z automatem i dobrze doposazona w podobnych pieniadzach i rozkminam .

Przy moich przelotach ///M generowac bedzie spore koszty . Nie mowie o spalaniu bo to idzie zrobic na 13-14l , wiec tu miesiecznie jakies tragedi nie bedzie. Ale oleje, serwis. tarcze itp. Przez dwa lata zrobie nia 60tys i watpie zebym nie musial robic czegos powazniejszego(skrzynia z 20k) ... Mimo ze samochod nie ma nawet 30tys.

Opublikowano

jak jedno auto, Twój wiek :D i planowane wykorzystywanie to ja byłbym za 530d

M jest super jak nie musisz nim jeździć wszędzie, w poprzednich latach robiłem po ~40k, w tym miałem przyjemność zrobić ~20k w prosiaku głównie na niemieckich autostradach i dla mnie była to "masakra": głośno, twardo...

to co pomaga na "torze" przeszkadza w normalnym życiu a na autostradzie przy 180km/h w M3 masz 4 db więcej niż w 530d, przekładając na prędkości: 180km/h w 530d to taki sam hałas jak w M3 przy 140km/h, wgraj w telefon aplikację do pomiaru hałasu, zrób pomiary w obecnym aucie i będziesz wiedział czy taka zmiana Ci odpowiada...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

Przy takim podejsciu nikt by nie kupowal M3:D dlatego glupie sa porwnania "co kupic, 530d czy M3...?" Bo wiadomo ze rozsadek zawsze podpowie: DIZJEL.... a nie kazdy jest taki swir jak ja ze ma to w glebokim powazaniu....;)

To auto ma byc dla przyjemnosci a nie z rozsadku ;)

Jesli chodzi o elastycznosc i wrazenia z przyspieszenia to ja tez przezylem szok po 335i (negatywny) tam finalnie jest nieco szybciej ale tego sie nie czuje tak jak w jednostkach z turbo/biturbo. M3 brakuje totalnie dolu.

Pokaz o ktora 635d Ci chodzi to ja Ci powiem czy nie ma 300 tys nalatane:D

Jak brac serie 6 to F13 ale pewnie na ta nie ma funduszy to wersja budzetowa: m3 ;)

szkoda ze nie miales okazji sprawdzic auta na suchym ;)

Koszty M3.... ja wiem? nie sa takie duze, ceny podobne do 335i a w egzemplarzu z takim przelotem przez 2 lata nic nie bedziesz robic, albo dluzej...

No to mamy dwoch co szukaja auta:D Maciek i Karol :D

• Moderatorzy
Opublikowano
O takich problemach jak klagosza i mmcv aż miło poczytać :D bardzo jestem ciekaw zakupów :)
Opublikowano

Swoja droga zapraszam do Warszawy przejedz sie ///Michala 335i. Moze to jest auto dla Ciebie?

Ma dol, osiagi niewiele gorsze niz m3 (a jak m3 slabo ruszy to dopiero przy 240 dogonisz:D) pali w trasie litr wiecej niz pewnie Twoj diesel (8-9 litrow a mozna i mniej...) w miesie no to 12-14 trzeba liczyc jazda w korkach dynamiczniejsza.

Koszty utrzymania zadne, auto na nowych turbinach, wymienione wtryski na gwarancji, bezwypadek dobrze wyposazona, tylko mpak zalozyc.... zastanow sie, no i cena 50 tys nizsza niz m3...

Opublikowano (edytowane)

wiem tez o nim mysle tylko to dokladnie tych mpakietow znow sie ztym bujac ... nie chce m sie chyba. Jakbym muslal o dokladaniu mpaku to bym wziol sie za f10 to juz auto z innej polki .

Ale rozterki o masakra jak baby albo gorzej ... :mad2:

http://otomoto.pl/bmw-635-C28765461.html

to jest to auto . NIe mam pojecia bo nie weryfikowalem VIN'u , jak masz kogos to prosze rzuc VIN do ASO i zobaczymy., oczywiscie przebieg

Auto kupione od dealera w Niemczech na firme , jezdzil jeden gosc - z glosu ma 50 lat albo wiecej .

Oczywiscie kolor mi kompletnie nie lezy ale po dobrych negocjacjach moglbym to ladnie okleic na co chce i zrobic jak chce. SIlnik tez ma potencjal tylko gorzej z trakcja.

Wujek apropo M3 bo TY pewnie kompedium wiedzy juz jestes na ten temat. Tak na szybko ceny czesci :

- Tarcze + klocki - na ile wystarczaja, jakie ceny ? 5tys kpl ?

- Zawieszenie ?

- Oleje filtry ? 2k PLN ? co ile wymieniac 8-10k km ?

jak policzylem koszt paliwa to tragedi nie ma. Aha emka ma launch control

Edytowane przez mmcv
  • Moderatorzy
Opublikowano

Ladne 6er bogato wyposazone. Szkoda tylko ze ma stare navi :(

Pytanie za 100pkt co to za wskaźnik na dole panelu srodkowego ?? Zazwyczaj tam jest pusto..

Opublikowano (edytowane)

nie mam pojecia. Auto jest na bogato , kolorystycznie nie moja bajka , gosc sie zarzeka przebiegu ale ... mowie zweryfikuje to pojade jesli emocjami nie kupie M3.

Wstepnie jestem umowiony na hamownie na czwartek i na sprawdzenie auta na piatek ale wciaz sie waham czy jest wogole warto .

Przy okazji , opony w samochodzie nie sa wywazone bo bije kiera od 120 lekko a po dohamowaniu bardziej , pytanie czy to opony czy cos z zawiecha. Wszystko do sprawdzenia.

ps. ktos z Was hamowal m3 e9x? z e46 sa problemy bo trzeba mu limiter obrotow wylaczac , bo skubaniec jak wyczuje ze driftujemy (kola przednie stoja na rolkach) to dokreca sie do 6tys i g_owno mozna zhamowac , trzeba mu litmitery wylaczac. W e46 podobno prosta srpawa nie wiem jak w E9x jeszce w LCI

Edytowane przez mmcv
  • Moderatorzy
Opublikowano
To wyglada jak jakiś dodatkowy wskaźnik a to znowu nie pasuje do 50 latka.. :mrgreen:
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie no żartuje, to moze swiadczy zupelnie odwrotnie, ze ktos chcial uzywac auta z głową.. Trzeba zobaczyc na zywo.
Opublikowano

635d za 119 tys? Panie:D bo zwatpie:D jakbys mi wkleil egzemplarz za 159 tys:D to ok:D zobacz na autoscount24.de najtansze 25 tys euro, + akcyza itp to masz na szybko z autokalkulator:

1. Zakup za granicą: 25000 EUR * 4.252 PLN = 106300.00 PLN

2. Niemieckie tablice próbne: 0.00 EUR * 4.252 PLN = 0.00 PLN

3. UC, akcyza: 25000 EUR * 18.6% * 4.252 PLN = 19771.80 PLN

4. UC, opłata za wydanie potwierdzenia zapł. podatku akcyzowego: 17.00 PLN

5. US, zaświadczenie o niepodleganiu podatkowi VAT: 160.00 PLN

6. Badanie Techniczne: 169.00 PLN

7. Tłumaczenie dokumentów: 70.00 PLN

8. Wydział Komunikacji - tzw. opłata komunikacyjna

tablice, ks. pojazdu: 242.50 PLN

9. Opłata recyklingowa: 500.00 PLN

10. Inne (np. naprawa, koszty sprowadzenia): 0.00 PLN

RAZEM 127230.3 PLN

a przypominam ze mowie o NAJTANSZYM pierwszym na stronie egzemplarzu! ;)

zapomnij o tym 635d -nie badz polaczkiem ktory napala sie na najtansze auto na rynku

Kiedys na forum wklejalem podobnego (bez vinu ale w tym kolorze) najpierw bylo wystawione z ogloszeniem 200 tys a miesiac potem 90 czy 80 tys:D hehehe...

M3 ceny klocow i tarcz nie znam ale drogie nie sa, zawieszenie tez... o ile te pierwsze to kiedys pewnie wymienie o tyle tego drugiego pewnie prez caly okres uzytkowania nie bede ruszal... bez jaj - mam 35 tys km przelotu ;)

Olej: 42 pln/litr, w chodzi 9 litrow

filtr oleju 50 pln czy mniej

powietrza 200 pln

blotnik lewy przedni 1000 pln

poszycie lewe tylne 2500 pln

drzwi lewe przednie 1300 pln

czarne nerki 400 pln

swiece 45 pln/sztuka x8

i na razie tyle Ci o kosztach moge powiedziec.

Powiem Ci tak miales (czy masz?) 530xd, komfortowe autko... zrob sobie odskocznie..

Jestes stary to zrobisz sie mlody,

jestes mlody to poczujesz sie szczesliwy

i tyle

Jestes juz w takim wieku gdzie auto zmieniasz tylko na "nowszy model"?

A emocje??? ;)

Mowie Ci jeszcze serio przejedz sie ///Michala 335i... takim autem nie jechales... a 55 tys pln (bo w sumie ta czerwona jest za 150 tys a 335i za 95 tys) piechota nie chodzi....

Opublikowano

mam niecale 30 lat :mrgreen:

Nie przypalam sie na cene bo ceny sa rozne . Za 160 jak patrzylem mozna z dojczy sciagnac LCI z nowa NAvi wiec... nie jest tak dokonca malo .

Spokojnie sprawdzimy VIN serwis ostatni bedzie cos wiadomo o samochodzie i jego przebiegu . Auto jezdzone przez jednego goscia od poczatku do konca dla mnie to juz jest wystarczajaca reklama samochodu ...

Ja sie raczej na nic nie przypalam , przypalalem sie jak kupowalem pierwsze 3 samochody .