Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie grzeje mi prawe lustro, więc postanowiłem że wymienię szkło razem z matą ...

Tak wygląda moje :

http://img20.imageshack.us/img20/2689/imag0450u.jpg

Teraz pytanie do was, bo na allegro znalazłem 2 rodzaje ... asferyczne i wypukłe:

http://allegro.pl/wklad-lusterka-bmw-3-e46-98-05-5-e39-prawy-nowy-i3232699788.html

http://allegro.pl/wklad-lusterka-bmw-5-e39-96-04-7-e38-94-01-prawy-i3253394138.html

Które będą pasowały ?

Wg wymiarów mam wypukłe 15,5 x 9,5 ale na zdjęciu nie widać tej cieniutkiej lini na lustrze która jest u mnie w aucie,a w asferycznym jest, stąd moje pytanie

Opublikowano

Ta linia to znaczy że wkład lusterka jest asferyczny.

Z tego co pamiętam wkłady lusterek są podgrzewane impulsowo, nawet w wysokich temperaturach.

Odłącz kabelki od wkładu i podłącz miernik albo żarówkę (12V), jak będzie się pojawiało napięcie lub żarówka zaświeci (lub będzie migać) masz pewność że to wina wkładu.

Opublikowano
Ta linia to znaczy że wkład lusterka jest asferyczny.

Z tego co pamiętam wkłady lusterek są podgrzewane impulsowo, nawet w wysokich temperaturach.

Odłącz kabelki od wkładu i podłącz miernik albo żarówkę (12V), jak będzie się pojawiało napięcie lub żarówka zaświeci (lub będzie migać) masz pewność że to wina wkładu.

Powyżej 20 stopni chyba nie grzeją, stąd mówię o sprawdzeniu, chyba że odłącze czujnik temp, wtedy pojawi się na liczniku -40 :)

Skoro ta linia oznacza że lustro jest asferyczne, znaczy że ja mam asferyczne i to "wypukłe" może i będzie pasowało ale nie będzie takie jak mam teraz

Opublikowano

no wlasnie przez to przeszedlem bo mi ukradli

wiec pierwsze ktore pokazales jest zgodnie z opisem bez podgrzewania

drugie nie pasuje raczej do Twojego auta

zobacz i zapytaj sprzedawcy z ktorej strony sa przewody podgrzewania, po lifcie sa na zewnatrz

orginal jest najlepszy jakosciowo ja kupilem z roznych firm i lepsze bylo to z car-line, ale ciagle nie to samo co ori

Opublikowano
Wyciągasz wkład, podgrzewasz suszarką lub opalarką żeby łatwiej było oddzielić plastikową ramkę od szkła, następnie usuwasz starą matę i naklejasz nową. Później plastikową ramkę kleisz razem z lustrem, bo najprawdopodobniej będzie trochę odstawać, podłączasz zasilanie i montujesz wkład na swoim miejscu i gotowe. Przyjemna i łatwa robótka :cool2:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Nie prawda

>25C - brak zasilania (lusterka nie sa podgrzewane)

25C do 15C - 25% zasilania (krotki impuls, ok 1s co ok 4s)

15C do 0C - 50% zasilania (2s co ok 2s)

0C do -10C - 75% zasilania (3s co ok 1s)

<-10C - 100% zasilania (zasilanie ciagle)

Opublikowano

od kilku lat mam zamontowaną diodę led w prawym lusterku i wierz mi że grzeją w największe upały

oczywiście częstotliwość impulsów się zmienia

Opublikowano

Witam

Ja tez mam problem z podgrzewaniem jednego lusterka nie grzeje zima teraz pytanie jak sprawdzic napiecie czy jest? z elektryki jestem cienki.A gdzie mozna kupic sama mate grzewcza bo na allegro nie moge znalesc same wklady sa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Ja tez mam problem z podgrzewaniem jednego lusterka nie grzeje zima teraz pytanie jak sprawdzic napiecie czy jest? z elektryki jestem cienki.A gdzie mozna kupic sama mate grzewcza bo na allegro nie moge znalesc same wklady sa.

Kolego zadaj sobie trochę trudu i przeczytaj wszystkie posty w tym temacie.

Znajdziesz odpowiedź na pytanie jak sprawdzić czy dochodzi napięcie.

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma osobnego bezpiecznika tylko od podgrzewania lusterek.

Gdyby nie grzało przez bezpiecznik, to na pewno nie działało by Ci coś jeszcze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A grzanie lusterek nie jest czasem pod bezpiecznikiem grzania tylnej szyby albo dysz spryskiwaczy?

W schowku w aucie bezpiecznik nr 20 to ogrzewanie tylnej szyby, sprawdź ten, i 66 w bagażniku, a od dysz spryskiwaczy to 9 w schowku w aucie.

Pod którymś z nich powinno być grzanie lusterek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie, na pewno jest jeden, i grzanie luster jest pod coś innego "podgrzewanego" podpięte, prawdopodobnie pod jedno z ww.

Pewnie przepaliła ci się mata grzewcza, albo coś z kabelkami nie tak, miernik w rękę i sprawdzaj :wink:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy, podepnę się pod temat z trochę dziwnym pytaniem, ale nie daje mi to spokoju i tu jest chyba dobre miejsce, żeby je zadać ;)

Mam lusterka elektryczne podgrzewane fotochromowe. Wszystko mi w nich działa, tylko że... Przysiągłbym, że jak kupowałem samochód, to wkłady były niebieskawe przy wyłączonym zapłonie, zamkniętym samochodzie itd. No, cały czas były niebieskawe, tylko czasem bardziej, kiedy zaczynały się ściemniać, bo światło padało na czujnik. A teraz skubane są cały czas białe, zaciemniają się na niebiesko tylko jak właśnie zadziała ściemnianie. Nawet chodziłem po parkingu oglądać inne e39 i wszystkie mają wkłady niebieskawe, a moje białe. Męczy mnie to, jakie powinny być? ;) I czemu miałem niebieskawe, a mam białe?

• 3 lata później...
Opublikowano
Odkopię temat ale nie widzę sensu zakładania nowego. Jaka firma zamienników wkładów bez fotochromów jest godna polecenia? OE odstrasza ceną a moje są od dołu brązowe rozklejone chyba już. Z tego co wiem mam podgrzewane.
Opublikowano
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.