Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam dzisiaj przestała działać dmuchawa nawiewu na twarz w mojej e60 2005r dodam ze dmuchawa działa i ładnie dmucha jak włącze nawiew na szybe przednia wszystko ładnie chodzi i pokrętłem moge zmniejszać lub zwiększać siłę nawiewu a jak przełącze nawiew na twarz to nie wieje i pokrętło wogole nie reaguje to co moze byc miał ktos taki problem? dodam tez filmik wrzucony na youtube jak to u mnie wygląda ta usterka. http://www.youtube.com/watch?v=oH8NKgibn04&feature=youtu.be
Opublikowano

Pewnie coś powyżej 12V :D

Swoją drogą BMW dziwnie się zachowują przy słabym akumulatorze.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzieki nie pomyslałem o tym jutro to sprawdzę.Ile aku powinien pokazywać napięcia na zgaszonym aucie?

Jeśli będzie miał poniżej 12.5 V to należy go doładować.

Opublikowano

Dzisiaj sprawdzołem napięcie i pokazywało mi 14v wiec jest ok zmieniłem tez panel klimatronik na inny i problem dalej jest.Zauwazyłem tez ze na panelu klimatronika pod gałką mocy nawiewu taki mały wiatraczek mam podświetlony na czerwono i cały czas sie swieci na czerwono.Wklejam Foto jak to wygląda.Działa tylko nawiew na szybe i tylko nawiewem na szybe moge sterować siłą nawiewu jak wyłącze nawiew szyby powinno mi wiać na twarz a wieje tak leciutko słychac ze cos tam wieje ale nie da sie nawet sterować nawiewem.

http://img546.imageshack.us/img546/2341/img0670qs.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzisiaj sprawdzołem napięcie i pokazywało mi 14v wiec jest ok

Ten pomiar to raczej ładowanie a nie napięcie baterii, nowe akumulatory maksymalnie mają chyba ok. 12.8 V

Opublikowano
Witam na innym forum dostałem wiadomość zeby odłączyć 2 kable z minusowej klemy IBS i po odłączeniu wlasnie tych kabelków wentylator zaczął chodzić.Czekam teraz na jakas wiadomosc co robic dalej czy mam jezdzic z odłączonymi kabelkami czy jest jakis na to sposób.
Opublikowano

Dlatego zaczal chodzic,ze po odlaczeniu tych kabli IBS nie dziala i dla samochodu akumulator jest naladowany...

Nie wiem dlaczego jestes taki uparty i nie doladujesz tego aku?,tylko kombinujesz z podmianami,odlaczeniami IBS itd...

Pisalem ci na samym poczatku,ze mialem identycznie w zimie,nic nie odlaczalem tylko naladowalem porzadnie baterie przez ok 14 godzin...

Problem sam sie rozwiazal.Ty zaczynasz pomalu rozkrecac samochod szukajac sobie problemu z tak prosta sprawa.

Dla mnie temat zakonczony a ty jak chcesz to mozesz nawet silnik wyciagnac z niego jak ci tak doradza... :duh:

intelligenter batterie sensor DIBS2

poza tym kiedys pisales o takim bledzie u siebie.Moze wlasnie IBS jest walniety i aku ci nie doladowuje ewentualnie oszukuje...

Opublikowano
Jestem po wymianie aku wsadzilem od swojego kumpla z innej e60 prawie nowka sprcjalnie jeszcze go ładowałem z 15 godzin podłączyłem go przed chwila i problem dalej jest wentylator nie działa.Widzisz jak ty miałes taki problem ze zmieniles aku i wszystko sie nanaprawiło to nie jest odrazu powiedziane ze ja bede mial tak samo jak ty.
  • 1 rok później...
Opublikowano
witam . dzis odłaczylem aku po calej nocy ladowania... niestety dmuchawa dziala jak wczesniej.... odczuwany jest bardzo delikatny nawiem ... awet gdy jest ustawione na maxa... e60 2004 530d
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam . dzis odłaczylem aku po calej nocy ladowania... niestety dmuchawa dziala jak wczesniej.... odczuwany jest bardzo delikatny nawiem ... awet gdy jest ustawione na maxa... e60 2004 530d

Jakie napięcie ma akumulator po naładowaniu ? Jeśli masz klimatronik rozszerzony to naciśnij przycisk nadmuchu na przednią szybę i zobacz czy będzie działał z pełną mocą.

Opublikowano

witam . jestem nowy w klubie bmw i mianowicie mam pewiem klopot z ogrzewaniem.

przednia dmuchawa na twarz nie dziala... regulator wporzadku.. dmuchawa na szybe dziala bez zarzutow... problem jest tylko z dmuchawa na twarz... jest tylko lekko odczuwalny powiew...

druga sprawa... tylnia szyba nie grzeja... bezpieczniki i przekaznik... 100% sprawne... czy jest ktos w stanie cos poradzic?? :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :cry: :cry: :cry: :cry:

Opublikowano

Witam Kolegów.

mam kłopot z działaniem wentylacji samochodu tj. czasami podczas jazdy nawiewy zwyczajnie zaczynają głupieć.

Objawy są następujące po nocnym postoju auta wszystko jest ok, natomiast po dłuższej jeździe zaczyna się cyrk, początkowo nawiewy wieją prawidłowo ale raz intensywnie raz normalnie, po jakimś czasie znika możliwość sterowania miejscami nawiewu i temperatura. Powietrze idzie jedynie na szybę ale jego ilość jest taka że szyba jest częściowo zaparowana a silnik dmuchawy wieje jak szalony. Próbowałem odłączania kabelków od klemy minusowej niestety nic to nie daje, w kodach błędów pokazuje błąd klemy aktywnej , ale czytałem błędy po tym jak po drodze odłączałem IBS, więc nie wiem czy to nie przez moje zabiegi z odłączaniem IBS. Napięcie ładowania 14,8V czytane przez tester.

Więc tak jak napisałem każdego ranka jest ok po około 400 kilometrach zaczyna się ZOO, potem jadę jak maluchem z odparowanym serduszkiem kolejne np. 1000 km.

Wymieniono klemę minusową , jak na razie OK

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich i podepne sie pod temacik ktory u mnie wyszedl podczas ponownego skladania dmuchawy.

Mianowicie wczoraj popoludniu zabralem sie za demontaz dmuchawy bo nie dzialala , a raczej wlanczala sie jak sie jej zachcialo no i wiec wydarlem badziewie oczyscilem spryskalem spreyem przeciw sniedzi podlaczylem do aku, i dmuchala jak by jej kto papryki w du...e nasypal ;).

I tu zaczely sie schody po zamontowaniu dmuchawy i zakryciu jej maskowinica kolej przychodzi na tak jakby silniczek z jedna klapka on tez jest amkniety w oslonie i od gory spiety dwoma klamrami i tu pojawil sie problem bo po wytarganiu tego czegos od przedniej strony poszedl mi zaczep tyl nie urwal sie , wiec od przodu obudowe zakleilem klejem.

Klapke ustawilem poziomo jak byc musiala i ponownie zammontowalem to cale ustrojstwo potem wiadomo kable kabelki clima, radio ,i na koncu listwa ozdobna z kratkami nawiewu i tu jest pytanie bo zauwazylem ze po zdjeciu tej listwy w miejscu gdzie jest nawiew jest taka pionowa blaszka i czy ona musi byc w jakis sposob polaczona z klapka nawiewu czy ma tak sobie stac pionowo.

I dochodzimy do sedna po zmontowaniu dmuchawa napierdziela jak dzika ( rada dla innych przed wymiana sporobojcie oczyscic ja spreyem dla elektorniki i przedmuchac i delikatnie wd40 nasmarowac walek po obu stronach z tymi lopatkami) zabudowlem jak musi byc zabudowane i... dzis z rana bo wczoraj (23.30 zakonczylem montaz ;)juz na pysk padalem, wiec dzis okazuje sie ze nie dziala nadmuch na twarz :mad2: i czasem pojawia sie dzwiek przypominajacy jak by jakies smigielko ocieralo o cos .... czy ktos cos w tym temacie juz przerabial bo mam nadzieje ze nie musze kupowac calego kompletnego nawiewu.

A dodam ze posiadam owe "szczescie czyt. E61" od jakiegos 1 mies i musze juz zaczac go naprawiac bo i podczas jazdy a konkretniej przesppieszania slychac metaliczny dzwiek jak by gdzies wydech byl poluzowany albo oslona kolektora byla poluzowana bo z tego co sie dowiedzialem fabrycznie jest ona metalowa ??????

Pozdrawiam i milego dzionka zycze, jak cos piszcie kochani co za przyczyna moze byc z tym nawiewem

• 3 lata później...
Opublikowano
Pytanie do wszystkich wyłącza mi nawiew na twarz nie ma reguły kiedy, na szybe działa normalnie. Podmienione jeż, panel klimatronika, czujnik koło środkowej kratki, wentylator wymieniony około 2 lata temu n nowy i teraz też dobrze wyglada akumulator nowy. Proszę o pomoc gdzie szukać problemu. Dzięki