Skocz do zawartości

330xd Dziwne stukanie podczas zmiany biegów :|

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od jakiegoś czasu posiadam BMW 330XD 2004r. i od samego początku przy zmianie biegów/dodawania ujmowania gazu, czuć i słychać szarpnięcie(jak by luz) oraz stuknięcie gdzieś tak jak by od tyłu samochodu czy coś takiego. Patrzyłem pod samochód i próbowałem ruszać i nie mogę dopatrzeć się gdzie to może stukać, wychodzi na to że gdzieś zaraz na początku układu przeniesienia napędu. Pytałem mechanika i mówi że koło dwumasowe nie ma takich objawów, że wygląda to albo na luz w reduktorze, albo wybity łącznik elastyczny wału, albo krzyżak na wale. Miał ktoś może coś takiego przy swojej BMW bo nie wiem za co się zabrać a wymieniać wszystko za koleją aż przestanie stukać to trochę mało rozsądne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Twój mechanik ma racje mówiac co moze byc tego przyczyną. A mocowanie sanek sprawdzałeś?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Mocowanie na szarpakach sprawdzałem i coś tam się nagina ale nie żeby stukało. Tak jak pisałem wcześniej bardziej słychać przy wylocie ze skrzynia gdzieś w tych okolicach.
Opublikowano

Problem ze stukami w BMW jest taki, że są w innym miejscu niż są słyszane. W xd lub xi głuche puknięcia z tyłu są powodowane przez ....luzy przednich półosi.

Czy tek puknięcia masz cały czas?

Jeśli nie to spróbuj nauczyć się tak zwalniac sprzęgło żeby tego nie było słychać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja wymienialem polosie,podpory org BMW itd dopiero wymiana walu na uzywke zalatwila sprawe.
Opublikowano
Podobny problem miałem, diagnoza była na wał, ale już tego nie zdarzyłem zrobić wystarczy, że za jednym zamachem poszła skrzynia,sprzęgło i koło dwumasowe w drodze na dyskotekę, jedyny powód był w miarę, że człowiek był już .... :p, a mina kierowcy nie do opisania, jak usłyszał co szykuję się do wymiany do tego nie w jego aucie :P, ale co stało się w końcu trza na coś wydawać nasze wynagrodzenia
Opublikowano
raczej ciężko tak zmieniać biegi żeby uniknąć tego stukania. :|
Opublikowano

Przy wbijaniu 1-wszego biegu strasznie było słychać coś w stylu uderzenia

Opublikowano

Często winna jest także skrzynia biegów.

Podpora walu powoduje także wibracje podczas jazdy.

Opublikowano

Hmmm no w sumie przy ruszaniu stuka, no ale później podczas jazdy też. Nawet jak dodaje i ujmuje gazu gwałtowniej to też tak samo stuka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmmm no w sumie przy ruszaniu stuka, no ale później podczas jazdy też. Nawet jak dodaje i ujmuje gazu gwałtowniej to też tak samo stuka.

Obstawiałbym łącznik elastyczny wału.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
No to będę musiał ściągnąć te osłony pod którymi jest i sprawdzić, mam nadzieje że to tylko to :E
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

hmmm no i kłopot. Osłony ściągnięte i największe stukanie słychać w skrzyni biegów :|

Możliwe że dwumas się tak tłucze podczas zmiany biegów??

Opublikowano
Też tak mam przy zmianie z 1 na 2 bieg. Puknięcie głuche, mogę wysprzęglić że nic nie puknie ale musze to zrobić delikatniej lub jak startuje szybko spod świateł i wbije szybko 2 bieg to jest ok. Przy standardowym wysprzęglaniu coś tam słychać. Zmieniłem tuleje pod dyfrem troche pomogło. Zastanawiam się nad łącznikiem elastycznym wału. Ostatnio rozmawiałem z mądrym gościem i mówił mi żeby przyjrzeć się tym elementom gumowym jak łącznik i podpora.
Opublikowano
hmmm no i kłopot. Osłony ściągnięte i największe stukanie słychać w skrzyni biegów :|

Możliwe że dwumas się tak tłucze podczas zmiany biegów??

Rada ja bym ogarniał jak najszybciej tą sprawę zwlekałem z wymianą skrzyni lub synchronizatora bo wyskakiwał po wbiciu 1 bieg i za jednym zamachem poszła skrzynia,sprzęgło i koło dwumasowe plus nie pamiętaj nazwy części, ale koszt był około 100 zł, jak jechałem to dziwny dźwięk wydobywał się :) na szczęście za wymianę wszystkiego zapłaciłem tylko 300 zł :), a cene części wolę nie komentować :P

Opublikowano

Jak szukałem dla siebie 330xd to przejechałem się chyba 3-4 takimi w manualu. We wszystkich było słychać takie pukanie przy zmianie biegu. W jednym to waliło jak młotkiem. Pytałem tutaj na forum i podobno to znany, ale jeszcze niezdiagnozowany temat przy napędzie na 4 koła.

Jedni wymienią jeden element i jest cisza, inni wymieniają i wymieniają, a problem nie znika... To był jeden z głównych powodów zakupu automatu (który nota bene zepsuł się po 3 miesiącach:P).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
No mi mechanik przepatrzył wszystko łącznie z rozkręcaniem reduktora i dyfra itp itd, no i nic nie znalazł :| najprawdopodobniej na każdym z elementów mechanizmu jest po troszkę luzu no i przy obciążeniu słychać jedno wielkie puk :|
Opublikowano
Nie mam xd ale w moim 320d też z tyłu stuka. Przy ruszaniu, przy dodawaniu i ujmowaniu gazu na każdym biegu, czasami nawet jak wyluzuję i zacznę hamować to dopiero stuknie. Coś ma ewidentny luz. Byłem u mechanika, wziął auto na podnośnik taki na którym można te kilkadziesiąt cm przejechać. Jeździłem do przodu, do tyłu, hamowałem itp. itd. Żadnych luzów nie zlokalizował organoleptycznie. Na słuch też ciężko. Najbardziej stawiał na łączenie wału z dyfrem (krzyżak). Bez wyjęcia tego na stół powiedział, że nic nie może zrobić... Problem jest, że nie wiem czy dawać auto na stół :P, czy tuleje wymieniać powoli. Wymiana wszystkich tulei, podpór wału, łącznika elastycznego nie jest tanią imprezą i słabo byłoby wydać tyle hajsu na marne jak można by za to zrobić coś innego w aucie. Dodatkowo można jeszcze półośki obstawiać :P
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dlatego właśnie ja sobie dałem spokój z tym stukaniem, czasem przeszkadza no ale chyba jedynie wymiana samochodu na inny pomoże i będzie najrozsądniejszym pieniężnie wyjściem.

Mój mechanik rozbierał reduktor, dyfer, oglądał tu i tam no i nic nie znalazł :E ale jak Tobie przy napędzie 2 osie też sie tłucze no to masz troche mniej do wymiany więc w sumie może i warto się pobawić i znaleźć przyczynę. Sprawdź podporę wału i ten łącznik w pierwszej kolejności. No chyba ze oboje mamy dwumas jakoś wybity i taki efekt robi :?

Opublikowano
Dwumas mam nowy, noo ma może ma z rok już :P Ogólnie to już dużo rzeczy powymieniałem i co mi zostało to właśnie gumy na przeniesieniu napędu. Tak jak mówisz najpierw zrobię łącznik elastyczny i podporę wału, jak to nie pomorze to pójdą na warsztat wszystkie tuleje z tyłu. Tym autem muszę niestety jeszcze z 3 lata pojeździć, więc porobić trzeba.
Opublikowano
Może luzy na przegubie, żaden problem to sprawdzić :) Ja w 320i mam podobnie, teraz jestem po wymianie poduszek pod skrzynią i jest poprawa ale nadal czasami jak wrzucę 1 albo R to coś tam sobie stuknie ale mój fachura powiedział mi, żebym wymienił jeszcze z tyłu poduszki albo jakieś takie inne gumy na sankach (sory ale nie pamiętam nazwy wiem, że są cztery i rozróżnia się przednie i tylne) myślę, że jak to wymienię to problem zniknie ;) Faktem jest też, że jest to stała przypadłość e46 czego nie ma w e39 które chociaż mają te same motory to lepiej wykonany układ przeniesienia napędu, trochę głupota w mojej opinii ale to nie ja jestem inżynierem :P