Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie - na początek się przywitam Wojtek z Bielska - mam od niedawna E46 z 1999 320d. Przebieg 200tys oryginalny. Pożyczyłem go kuzynowi na drogę do Holandii i oto co się stało: pisze kuzyn:

Podczas jazdy na autostradzie ( czyli ok 130km/h ) auto przestalo normalnie reagowac na pedal gazu,

Z wydechu lecial bialy dym jak gazowalem, ale jakos udalo mi sie zjechac bezpiecznie troche na luzie troche na gazie,

Na desce zaswiecily sie czerwone lampki od oleju i akumulatora. Zgasl na swiatlach, zepchalismy go na pobocze, jakos po 5 minutach odpalilem go znowu

Przestal kopcic na bialo, obroty tez normalnie pracowaly, postanowilem wiec jechac dalej, tym bardziej ze do domu zostalo ok 1500m,

Na dwojce bez gazu praktycznie, ale pod samym domem z pod maski zaczal dymic to go zgasilem i dopchalismy na parking,

Opisywalem to polskiemu mechanikowi tutaj w holandi dokladnie tak samo, on stwierdzil ze to uszczelka pod glowica,

Auto zjeżdża do mnie w sobotę na lawecie i klops.

Nie ubyło oleju i płynu chłodniczego.

czy macie jakieś pomysły? Jestem przerażony przewidywanymi kosztami napraw.

Opublikowano

nie mam żadnego pomysłu, ale przychodzi mi na myśl stare powiedzonko:

samochodu i żony nie pożyczaj :8)

M.i.k.l.i.k.
Opublikowano
Opis pasuje do rozjechanego kata wtrysku a wiec regeneracja pompy Cie czeka najprawdopodobniej - ale to trzeba potwierdzic diagnoza.
Opublikowano
skoro oleju i płynu nie było to co ma do tego pompa wtryskowa?! panowie ogarnijcie! jeżeli podejrzewacie uszczelke to cisnienie na garach zmierzyć i bedzie wiadomo. Jeżeli jechal bez plynu to możliwe ze przegrzał silnik, nie wspominając co sie moze stac przy jeździe bez oleju...
Opublikowano
AA zwracam Honor w takim razie :mad2: :P a co do usterki to teraz moze faktycznie pompa wtryskowa. Skoro NIE UBYŁO płynu i oleju to uszczelke możnaby wykluczyć, choć zmierzenie cisnienia nie zaszkodzi. Wydaje mi sie ze komp powinien pokazać co nie tek, ewentualnie błedy jakie są moga coś powiedzieć wiecej ;) auto sie nie grzeje?
Opublikowano

W pierwszej chwili chcialem rzucic, ze turbo sie wysralo ale jak po kolejnym odpaleniu juz ok to na 99,9% jak Yoshi sugeruje.

Pompa VP44 pozeganal sie z tym swiatem.