Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość dołożenia tempomatu? Moje E90 nie miało go w standardzie. Czytałem w wątku bmw serii 5 e60, że wystarczy dołożyć manetke i doprogramować. Czy w E90 bedzie tak samo? Robił już to może ktoś kiedyś?

Rozejrzałem się na allegro i zauwazylem cos takiego: http://allegro.pl/bmw-e90-e92-przelacznik-zespolony-kierunkowskazow-i3229195006.html

Niektorzy mówią, że wystarczy doprogramować. Bawił się ktoś z was w to kiedyś?

Znalazłem też takie zdjęcie: http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/32/43/40/24/3243402418_1 http://img09.allegroimg.pl/photos/oryginal/32/83/03/32/3283033221_1

Widać na nim, że takjakby kotka od tempomatu idzie na wcisk i jest zdejmowalna

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
ja dokładałem,musisz dobrac sobie pajaka odpowiedniego do Twojego auta,czyli nie kupic piwrwszego lepszego z tempo,lecz zwrocic uwage czy ma wycieraczke na automacie czy zwykłą,czy jest do kombi/sedan(kombi posiada przełącznik tylnej wycieraczki)musisz tez zworocic uwage na multifunkcje w kierownicy,bo dawca musi miec identycznie jak u Ciebie,to tak na poczatek pozniej trzeba zwrocic uwage na wtyczki w pajaku,ja musiałem ozenic mojego pająka z tym od dawcy:) napisz na priv to Ci wszystko wytłumacze,generalnie sprawa nie jest skomplikowana jesl;i oczywiscie kupisz odpowiedniego pajaka:)
Opublikowano

jestem po takim zabiegu w samochodzie żony- tempomat + multifunkcja .Wg specy- trzeba manetek z określonym numerem (koszt u mnie 1600) i kodowanie.Zaryzykowałem- kupiłem manetki z obudową z ale-gro numer jakiś tam za 150 do tego zaprzyjaźniony dziqusek z forum i chodż nie było łatwo to Artur opanował sytuacje :cool2:

koszt całkowity-zapytaj artura

Opublikowano
http://allegro.pl/bmw-e90-e91-manetka-wlacznik-tempomatu-tempomat-i3222640979.html a sama manetka nie starczy zeby jakoś dołożyć? mam 320d sedan, bez idrive, z multifunkcyjną kierownicą, bez zadnych czujnikow deszczu etc, chyba podstawowa wersja. Taki sam jak na tym zdjeciu http://img09.allegroimg.pl/photos/400x300/31/35/70/07/3135700795
Opublikowano
a sama manetka nie starczy żeby jakoś dołożyć? mam 320d sedan, bez idrive, z multifunkcyjną kierownicą, bez żadnych czujników deszczu etc, chyba podstawowa wersja.

To nie jest tak że dołożysz manetkę i wsio OK, twoje centrum sterowania kolumny kierownicy powinno mieć taki nr.61319123040 , jak tak to dokup manetkę i zakoduj , jak nie to musisz kupić całe cskk.

Opublikowano
Witam. Jestem miło zaskoczony tą wiadomością iż jest taka możliwość jak doposażenie w tempomat ponieważ jak zakupiłem moją E90 2 lata wstecz dzwoniąc do serwisu BMW stwierdzono jedno znacznie że nie ma i nie będzie takiej możliwość więc to co mi pozostaje to kupno innej trójki z tempomatem.Muszę przyznać że tak byłem zafascynowany zakupem mojej E90 że nawet nie zauważyłem że nie było tempomatu który jednak był wymieniony w zamieszczonym ogłoszeniu:( Panowie więc będę wdzięczny za jakąkolwiek instrukcję krok po kroku w co trzeba się doposażyć i w jakich krokach powinno sie to odbywać ponieważ nie mam o tym zielonego pojęcia a bardo mi zależy na tempomacie ze względu na częste wyjazdy za granicę :( Z góry dziękuję za wszystkie rady.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Viman, jakbyś mi mógł powiedzieć gdzie moge znależć nr. kolumny kierownicy? czy w necie na realoem czy bezposrednio pod osłoną będzie? I jeszcze jedno, co to jest CSKK? Jakby komuś pomogło ostatnie cyfry VIN: KU48311
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
trzeba też pamiętać o nowej osłonie kierownicy z dziurą na wajche tempomatu
Opublikowano

a ze starej nie da się jakoś wyciąć, lub nie ma po prostu możliwości wycięcia? Wydaje mi się ze dziura na wajchę jest od góry do dołu czyli teoretycznie powijnno dać rade wyciąć, chyba że jest zwykła kółko/dziura przez które przechodzi gałka.

Tak zabezpieczając się na przyszłość, jeżeli okaże się, że numery nie są zgodne i kupie np coś takiego: http://allegro.pl/przelacznik-swiatel-bmw-e90-e-90-e91-e-91-i3308798552.html to czy wszystko będzie ok czy to też muszą być konkretnie pod daną serie? wszystkie manetki są takie same jak w mojej wersji

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam

Posiadam e90 z 10.2005r. Wyposazenie raczej bogate bo ma Ccc ale dziwi mnie to ze niema tempomatu. Czy mógłby ktoś wytlumaczyć mi jak dołożyć tempomat Co jest niezbędne do tego zabiegu oraz Jaki jest koszt?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Masz multifunkcję? automatyczną wycieraczkę? musisz wejść na realoem i sprawdzić, którego pająka potrzebujesz, bo musi być zgodny z wyposażeniem.
Opublikowano
Powiem ci tak ja majac u siebie na wyposarzeniu nic czyli brak multi aut wycieraczki zakupilem caly komplet wraz z pajakiem ktory byl pod multi teraz mam blad bo nie widzi multi i tylko po podlonczeniu obd go widac gadalem z gosciem to wystarczy zamowic multi kierownice i po sprawie zalozyc i tyle glowny problem jest taki ze jak nie masz aut wycieraczki to musisz takie manetki zakupic w innym razie bedziesz mial problem a najlepiej kupoj caly koplet wraz z pajakiem wtedy wiesz jakie ma wyposarzenie bo tylko o ta wycieraczke chodzi nic wiecej
Opublikowano

Witam

Juz znalazlem dawce w miejscowosci obok przyciagneli e90 jako dawce iwszystko jest tak jak u mnie czyli jest multifunkcyjna kierownica i nie ma automatycznej wycieraczki wiec wezme calosc z pajakiem oraz z oslona na kierownice.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Wymieniłem dzisiaj calego pajaka z manetkami numery takie same jak na starym. Po odpaleniu auta wyskoczyly mi na iDrive komunikaty(na desce żółte), Dsc, i z ciśnieniem w kołach. Na desce żółty komunikat(kierownica z wykrzyknikiem), kontrolka hamulca ręcznego na żółto. Czy po kodowaniu DSC oraz ustawieniu kąta skrętu kierownicy problem zniknie? Dodam jeszcze ze przy ruchach KiedyWitam rownica takjakby ocierala i nie odbijaja kierunkowskazy