Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jak na razie jestem szczęśliwym posiadaczem E39 Touring 99' 2.5 Tds w automacie,mam w zamiarze auto sprzedać i kupić coś młodszego myślałem o E39 lub E46 z silnikiem 2.0 D i teraz pytanie czy w tych dwóch modelach ten silnik jest taki sam ?? Dodam że chciałbym auto po lifcie i E39 od 00r i E46 po 02r. ( Moje Auto już nie długo znajdzie się na forum do sprzedaży :D )
Opublikowano
W e46 po lifcie silnik 2.0d miał 150KM, w e39 silnik 2.0d był tylko w wersji 136KM która w e46 występowała przed liftem.
Opublikowano
W e46 po lifcie silnik 2.0d miał 150KM, w e39 silnik 2.0d był tylko w wersji 136KM która w e46 występowała przed liftem.

No dobrze ale który silinik jest lepszy ? Pod względem awaryjności i czy bardzo różnią się pod względem ekonomii (spalania) ? Który byś polecił

Opublikowano
Nie nie stać mnie :( chciałbym zainwestować do 15tyś. na alledrogo jest kilka fajnych ofert,i podobają mi się te dwie budy tylko tyle że po lifcie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie 2.0d do e39 to trochę za mało, na dodatek jest nie mały problem z przypadkami pękających wałów..temat rzeka, więc proponowałbym e46 po lifcie tylko problemem może okazać się budżet (wiem, wiem na alledrogo to pewnie średnia cena z roczników 2002-2003 :duh: ), ale powinno wystarczyć na niezbyt bogato wyposażony egzemplarz z początku produkcji (lift - 09.2001). Tak czy siak musisz być przygotowany na przebiegi rzędu 300+, nie tak jak 90% ofert 180-220..i na starcie możesz popłynąć jakieś 5-7 koła na dwumasę+sprzęgło, kilka wtrysków i ewentualnie turbo :P

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No właśnie,boję się w e46 tych wtrysków,turbo itp. Kumpel ma e39 2.0 D 03r i jak narazie tylko regenerowal turbine :) kilka lat już śmiga bez większych wydatków. Pozatym wszystko przemawia za E39,chodzi mi o ekonomię,wygodę,wyposażenie itp. Myślałem też nad silnikiem 3.0D ale głównie jeżdżę po mieście i odcinkach 20km więc nie wiem czy jest sens kupować taki duży silnik :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Znowu w 2.0d 136km może czekać Cię regeneracja pompy wtryskowej (zależnie gdzie 2000-5000 pln), wszystko zależy od stanu i faktycznego przebiegu auta. Jeśli chcesz koniecznie diesla i wybierasz z tych dwóch to mimo wszystko wg mnie lepszym wyborem będzie 2.0d 150km (spali sporo mniej niż 520d i będzie o wiele szybszy) z początku produkcji, tylko wypas zapewne dużo gorszy od e39 i mniej miejsca (przejedź się e46, bo może okazać się, że jest za małe dla Ciebie). Do e39 to raczej 3.0d lub 2.5/2.8 w benzynie i ewentualnie gaz. Znajomy ma 520i 150km i jak dla mnie to za mało.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
A jak się ma spalanie 2.0 D w E46 a jak w E39 ?? W E39 jeździłem kolegi i na komputerze pokazuje ciągle 6L/100km ?? No i jak do tego ma się silnik 3.0D ?? (też podobno są dwie wersje tego motoru)