Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam problem bo tak czytam i czytam i się zdecydować nie mogę.

Po pierwsze nie umię się zdecydować co lepiej się zgra z e46 320i, a mianowicie 17" czy 18" cali. Chodzi o wygląd jak i wytrzymałość, o twardość nie pytam bo i tak będzie twardo.:)

I potem największa zagadka czyli opony. Na początku myślałem żeby założyć 225/45/17 albo 225/40/18 ale przeczytałem o różnych szerokościach w stosunku przód-tył. Nie pamiętam tych konfiguracji ale pamiętam, że daje się z tyłu 255. Czy to nie za dużo i auto nie traci na mocy a spalanie się nie zwiększa?

Co byście mi polecili? Zależy mi na wyglądzie, ale też nie chcę mulić auta, zwiększać spalania i katować zawieszenia. :D

Opublikowano
:) przy 18 calach będzie wiadomo niższy profil przez co wiadomo większe ryzyko zniszczenia felgi a do 2.0 255 opony to według mnie duża strata na osiągach. wybór należny do Ciebie i twojej kieszeni :D
Loading... ██████████████] 99%
Opublikowano
Optymalne na nasze drogi to 17 cali i gumy maximum 225/45 r17.
Opublikowano
Czyli tak jak planowalem ale czy 225/40/18 tez sie zgra tzn nadkola, skrecanie i dobijanie?:) I co sadzicie o tych kapciach z tylu a z przodu waskie? Mi sie zdaje ze to tylko problem z zakupem a dokladniej cena no i mulenie auta i zwiekszanie spalania.:)
Opublikowano
Jak masz zamiar zakładać wszystkie felgi jednakowej szerokości to bez sensu zakładać różne szerokości opon :cool2:
Opublikowano

Wiadomo, że wtedy różne felgi. ;)

Ale chyba wolę wszystkie równe i chyba 225 będzie fajnie wyglądać, a i auto nie będzie się czołgać no i fajnie się trzymać będzie itd. Oczywiście mówimy o letnich. ;)

Tylko największy dylemat to czy 225/45/17 czy 225/40/18? Nie ukrywam wygląd i profil opony bardziej przekonuje mnie 18" ale boję się czy nie będzie przycierać i niszczyć zawieszenia. W ogóle są jakieś różnice między 17" a 18"? Chodzi mi o mieszczenie się w nadkolu i zawieszenie, nie o wygodę. :D

Dzięki za pomoc. :)

Opublikowano

Tylko największy dylemat to czy 225/45/17 czy 225/40/18? Nie ukrywam wygląd i profil opony bardziej przekonuje mnie 18" ale boję się czy nie będzie przycierać i niszczyć zawieszenia. W ogóle są jakieś różnice między 17" a 18"? Chodzi mi o mieszczenie się w nadkolu i zawieszenie, nie o wygodę. :D

Nie ma i nic nie ma prawa przycierac, chyba, ze felgi beda mialy nieodpowiednie ET. Srednica calego kola z opona 225/45R17 i 225/40R18 jest prawie identyczna.

Jezeli boisz sie 255/35R18 (a nie ma czego), ewentualnie na szersza felge z tylu mozesz sobie zamontowac 235/40R18.

Opublikowano
O ET się nie boję bo chcę oryginalne felgi. Ok dzięki, więc będzie 225 a czy 18 czy 17 to się zastanowię skoro mówicie, że różnicy nie będzie. :)
Opublikowano
ja mam e87 wchodzą mi większe kola ale 18 bym nie założył za duże ryzyko uszkodzenia, a tu koszta są przy naprawie koło 200-300 i jak by nie było to już nie jest taka pewność co do wytrzymałości wolał bym 17. Tak nawiasem 18 cali felgę ciężko kupić w miarę wąską żeby nie było naciągu przy 225, a naciąg w BMW wygląda nie specjalnie to nie honda civic :)
Loading... ██████████████] 99%