Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Prawdopodobnie musze wymienic kolo pasowe na wale z tlumnikiem drgan. Czy na wale jest klin czy tylko sama sruba docisks kolo. Wole sie upewnic bo juz kiedys odkrecile w fordzie i klina niebylo. Potem bylo troche zabawy. Z gory dzieki za podpowiedz.
Opublikowano

Nie ma żadnego klinu,tylko niesamowita siła przykręcenia,i problem z blokowaniem wału.U mnie skończyło się na rozebraniu przodu i kluczu pneumatycznym.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Nie ma żadnego klinu,tylko niesamowita siła przykręcenia,i problem z blokowaniem wału.U mnie skończyło się na rozebraniu przodu i kluczu pneumatycznym.

A jak blokowales wal zeby niepopzestawiac niczego.

Opublikowano

Napisałem,że skończyło się na pneumacie on nie potrzebuje blokady.Metoda z biegami i rozrusznikiem tylko dobiły poduszki pod silnikiem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
No i po robocie. Obeszlo sie bez rozbierania przdu. Wystarczy podnosnik kub kanal. Trzeba zdjac dwie oslony silnika od spodu. Przez otwor blokujemy kolo zamachowe i mozna odkrecic kolo pasowe. Duzo latwiej i szybciej niz rozbieranie przodu. Ale dzieki za pidpowiedzi.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam dziś prubowałem odkręcić koło pasowe wału.Niestety nie dałem rady mam klucz z koronką do blokowania i stary klucz do kół-klucz zgiety a pozyczona przedłużka z ponoć bardzo dobrej stali made in japan-pekł. przedłuzka była powyżej metra. pneumatem tez nie poszło mieli jeszcze inny jakis mocny ponoć ale przeszkadzała chłodnica. macie jakies inne pomysły oprucz blokowania wału z tyłu silnika,jak odsunąć pare cm chlodnice do przodu samochodu jest taka mozliwość?