Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A swoja droga cos jest chyba na rzeczy z tymi wtryskami w 28i. To juz 4 przypadek o jakim slyszalem w ciagu ostatnich 2 miesiecy. 3 wsrod moich znajomych. Albo zbieg okolicznosci. I na wtryski tez czekali ponad 2 tyg.
Opublikowano

wtryski+polskie paliwo ?

choć z reguły to zbyt niska liczba oktanowa nie powinna spowodować awarii wtrysku ? poprostu spalanie stukowe się objawi i silnik nie będzie miał mocy ?

Druga rzecz - przecież benzyny z jakiegoś powodu się nie fałszuje w Pl , predzej ON ?

Ja nie wiem kto robi te wtryski dla BMW ale w żadnym innym turbo z wtryskiem bezpośrednim nie ma takich kłopotów. Ani w audi ,ani MB, ani GM , ani Ford, nawet ten 1.6 z PSA nie ma takiego kłopotu. Dziwne to- ktoś się w BMW postarał czy jak.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie zgodze sie jak mialem Audi 4 TFSI 211KM to w ASO ciagle - .. niech pan tankuje dobre paliwo do tego silnika ... bo sa problemy.
Opublikowano
tfsi to chyba raczej olej bierze ? o wtryskach pierwszy raz słyszę. Zresztą - 140 tyś na polskim paliwie i doładowanym bezpośrednim wtrysku , nie spotkałem się z taką sytuacją , najwyżej wóz jeździł jak stary kapeć po zalaniu słabszego paliwa i tyle.
Opublikowano
Na stacjach paliw gdzie nie chrzczą paliwa dobre paliwo to takie, które szybko rotuje i dopiero co przyjechało z bazy. 98 w stacjach na zadupiach mało kto kupuje, paliwo nie rotuje i jeśli stoi w zbiorniku a zbiornik jest jaki jest a do tego jeszcze trafiłeś na końcówkę - czyli stare paliwo i jakaś rdza czy inny syf z dna zbiornika to takie mogą być efekty. Te wszystkie super hiper dodatki do Verv i innych V-Powerów też bardzo szybko tracą właściwości. Dlatego jeśli nie muszę lać lepszego to tankuję 95 i na uczęszczanych stacjach. Lepsza świeża bułka niż miesięczny tort.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

podpisuje sie swiete slowa kolega wyzej napisal.

Co do TFSI to tak olej co 10 tys.km trzeba dolac 1l oleju

Opublikowano
Ja również tankuje 95 zawsze, na Lukoilu gdzie "świeże" paliwo przywożą niemal codziennie, i z autem nic się nie dzieje. :) Tankowanie "wynalazkow" wydaje mi sie malo zasadne, chociaz nie przecze ze nie probowalem. Otoz probowalem i roznic nie widze, Jesli ktos sie sciga i wazne sa setne sekundy, wtedy byc moze wiecej oktanow daje roznice - mnie na codzien jest to nie potrzebne. :)
Opublikowano

Też mam trzy sprawdzone stacje i z reguły leję 95. Jak dotąd wszystko w porządku.

Tak na marginesie co do TFSI to niestety 1l co 2 tysiaki :(( - prawie jak w dwusuwie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja również tankuje 95 zawsze, na Lukoilu gdzie "świeże" paliwo przywożą niemal codziennie, i z autem nic się nie dzieje. :) Tankowanie "wynalazkow" wydaje mi sie malo zasadne, chociaz nie przecze ze nie probowalem. Otoz probowalem i roznic nie widze, Jesli ktos sie sciga i wazne sa setne sekundy, wtedy byc moze wiecej oktanow daje roznice - mnie na codzien jest to nie potrzebne. :)

Z ta stacja to troche uwazaj bo na 10 rozpraw to 4 pochodzi z Lukoilu 3 tak zwane no name 2 Nestle-Achuan-Tesco i 1 Orlen( prywany ) - statystyka ogolna podana do waszej swiadomosci

Najwazniejsze to sprawdzona stacja :cool2:

Opublikowano
Ja tankuje od prawie 2 lat na jednym i tym samym Lukoilu. Jeśli jadę w trasę to szukam Orlenu, ale to też nie reguła. Zresztą, w tych czasach na nic nie ma reguły. Nawet na BP które wydawać by się mogło wysokiej klasy stacją, okazuje się, że można zatankować syf...
Opublikowano
myślę, że nie ma sensu w tym wątku dyskutować o jakości paliwa na polskich stacjach :cool2:

Dokładnie, ja bym się skupił na fakcie częstotliwości tej usterki w 328, oraz fakcie że na wymianę wtryskiwacza trzeba czekać tak długo. Dostałem w ubiegłym tygodniu informację że BMW wznawia dostawy wtryskiwaczy od 01.07 co oznacza że mój samochód będzie stał w serwisie w najlepszym wypadku ok 2 miesięcy... dla mnie to wygląda jak problem generyczny z wtryskiwaczami, gdzie producent próbuje wyeliminować wady i to niestety trwa...

Jak dla mnie to duża wpadka BMW, osobiście jeśli nie otrzymam naprawionego samochodu do połowy lipca, to zamierzam zrobić z tego "większą akcję".