Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem

Kupiłem sobie 318 kilka dni temu.

W momencie testowania przed zakupem nie było żadnych problemów z samochodem ale w dniu zakupu, okazało się że leci siwy dym z niego czasami, zazwyczaj jak stanę na światłach: trochę poleci jak się zatrzymuje i jak ruszam to już sporo tego jest.

Zawiozłem ten samochód do mechanika, podpiął kompa i mówi że wszystko jest OK tylko olej przelany i dostał się gdzieś tam... . Okazało się że poprzedni właściciel chciał być "dobry" i dolał/przelał olej przed transakcją...

W czasie tej wizyty u mechanika wymieniłem olej, filtry (powietrze i olej) ale dym jest ciągle problemem. Mechanik mówi że z silnikiem jest wszystko OK tylko olej jest w wydechu i musi się wypalić.

Teraz pytanko, czy to co mówi mechanik jest prawdą, czy jak by było coś nie tak z zaworami, pierścieniami czy czymkolwiek innym w Silniku to by wykrył to tym komputerem? Czy to może być ten olej w katalizatorze i tak dymić?

Samochód odpala nawet na zimno bez jęknięcia... chodzi równo, cichutko... "moc jest z nim" :) Przy odpalaniu i chwile po tym żadnego dymu nie ma z wylotu... dopiero się pojawia po jakimś czasie. To 318i z 2003 w UK z przebiegiem niecałe 75000 mil.

Puściłem go dzisiaj na trasę, zrobiłem ze 100 kilometrów (z 70 na autostradzie) i na trasie nie dymił... temperatura stała dokładnie po środku, żadnych problemów... ale zjechałem znów do miasta i na światłach znów się dymiło z niego... może troszeczkę mniej... a co ciekawe czasami się prawie nic nie dymiło jak ruszałem a czasami aż zawiewało dymem.

Czy to może być ten olej w wydechu i jeśli tak ile to potrwa i jaki jest najlepszy sposób żeby się pozbyć tego?

Sprawdziłem poziom oleju przed i po trasie i jest dokładnie taki sam... wiem że to tylko 100km ale zmiany żadnej nie było a samochód sprawdzany był w tym samym miejscu wiec nie będzie błędu przechylenia ;)

Jeśli myślicie że mechanik nie dokładnie sprawdził silnik i cos może być jednak nie tak, to o co zapytać i jakie testy zrobić mu ponownie... tym razem u innego już mechanika

Z góry dzięki za pomoc...

Opublikowano

Ja myślę, że dalej możesz miec gdzieś wyciek - sprawdź dokładnie.

Podpięcie auta do komputera ujawni usterki ELEKTRONICZNE, usterki MECHANICZNE są nie do wykrycia przez komputer - nauczcie się tego :)

Opublikowano
Jak mi turbina poszla w poprzedniej330d i olej pobralo, to tez ladnie mi kopcila po wymianie turbiny bo olej sie musial wypalic, troche pojezdzilem i ani dymka :D
Opublikowano
Ale to jest prosta benzyna bez turbo...

Dziekuje za info.. tylko opisuje sytuacje gdzie tez olej musial sie wypalic kolego :cool2:

Opublikowano

a jak można sprawdzić najlepiej czy nie przecieka.

inny mechanik mówił, że to może być olej w jakiejś odmie, albo raczej pozostałości tego oleju, dlatego kopci na niskich obrotach a na wysokich już nie - czy to może być moja sytuacja?

Opublikowano
dokładnie tak to wygląda, wali lekkim dymkiem jak stoję na luzie w korku (tylko rozgrzany) a potem wali ostro dymem jak ruszam... jak już jadę normalnie to nie dymi... czyli pewnie tez odma... uzgodnię z mechanikiem jak to dziadostwo wyczyścić/wymienić bo widzę w twoich postach ze wymieniałeś i pomogło....
Opublikowano
Daj znać jak już potwierdzisz. Będzie pomocne dla kolejnych ludzi szukających rozwiązania podobnego problemu.