Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

noszę się z zamiarem wymiany oleju i jako, że mam wysysarkę to chciałem to zrobić właśnie tą metodą. Gdzieś tam jednak wyczytałem, że spuszczanie tradycyjnie przez korek jest niby skuteczniejsze.

Drążyłem temat i dowiedziałem się, że nie zawsze miska olejowa jest tak wyprofilowana, że wężyk wysysarki sięga samego dna co w konsekwencji nie pozwala na wyssanie całości oleju. Jak jest w naszych autach? Jak robią ASO? Jak wy robicie? : )

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano

To czysta fizyka. Jak cos opadlo na dno to raczej samo nie uniesie sie na powierzchnie, a pompa oleju nie zassysa z samego dna.

Spuszczynie oleju przez korek wyplucze rownierz wszystkie czastki stale, ktore dostaly sie do oleju - wysysarka moze cos zostac w misce.

Ale nie popadajmy w skrajnosci - jesli nawet cos zostalo, to przecierz masz filtr oleju, ktory oczywiscie nalezy zmienic razem z olejem i on wlasnie zatrzyma wszystkie nieczystosci przed silnikiem.

Rozumiem ,ze masz tez dostep do taniego oleju. Wiekszosc warsztatow zmienia olej ze free jesli jest kupowany u nich - wiec nie warto sie bawic chyba ,ze sprawia ci przyjemosc " grzebanie" w aucie :cool2:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
NIe jest tak do konca jak piszesz ,ostatnio zmienialem uszczelke spod miski w oplu vivaro i tam jest tak wyprofilowana miska ze jak spuszczasz przez korek to i tak zostanie z dwa cm oleju a jak wussiesz od gory to prawie caly wyciagniesz !nie mam pojecia jak jest w naszych bmw ta miska zrobiona...jedno co zauwazylem to jak ost wymienilem olej od gory to mi wiecej weszlo niz jak od dolu spuszczalem :!:
Opublikowano

Ja jeszcze ostatnio zrobiłem przed wymianą oleju płukanie silnika Liqui Molly. Po przejechaniu 12KM olej w był czysty jak w benzynie, dopiero po 100KM zaczął nabierać koloru typowego dla diesla. To tak z ciekawostek.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja jeszcze ostatnio zrobiłem przed wymianą oleju płukanie silnika Liqui Molly. Po przejechaniu 12KM olej w był czysty jak w benzynie, dopiero po 100KM zaczął nabierać koloru typowego dla diesla. To tak z ciekawostek.

Ja mam tak bez żadnych płukanek :wink:

Opublikowano

W dieslu to że olej jest tak długo jasny, świadczy że niezbyt dobrze wchłania zanieczyszczenia.

(a wiadomo, w dieslu jest ich znacznie więcej niż w benzynie)

Opublikowano
czyli najlpeszy jaki mialem to z tesco no name ,zalalem odpalilem i czarny jak sadza :mrgreen:

:cool2:

hahahahah ten text przejdzie do historii

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
artuj zalej millersa u mnie do 1000km byl jasny :norty:
Dokladnie dobry olej zbiera sadze.

u mnie millers czarny już przed setką, wcześniej castrol też tak miał

Opublikowano

To wymień metodą grawitacyjną /przez korek/ :)

No chyba że nie masz kanału (ew. można kupić takie plastikowe najazdy żeby auto stało wyżej, dając dostęp do korka w misce.