Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam wziełem się za szarpanie które występuje przy ruszaniu, jak ruszam z świat na 1 auto zaczyna robić "kangury" chyba że dam mu więcej gazu to auto znacznie płynniej rusza podczas jazdy jak puszcze gaz to czuć że gdzieś jest luz (tak mi się wydaje ) zrobiłem test postawiłem auto z górki zaciągłem ręczny wbiłe bieg i na pół sprzęgle go chwilke przytrzymałem to zaczeły obrtoty falować jak wcisnełem sprzęgło do końca ustabilizowały się wbiłem znowu pół sprzęgło i to samo spradły do 500 wzrosły do 700 i tak w koło mógłby któryś z kolegóćw podpowiedzieć co to może być? dodam że sprzęgło mi nie kopie jak przy zużytej dwumasie sprzęgło się nie ślizga Edytowane przez arbuz229
Opublikowano
Gdybyś powtórzył ten test i zaciągnął ręczny i dalej tak jak tam pisałeś to myślę, że wszystko byłoby dobrze ;p
Opublikowano

Świece mam wsadzone champion 3 elektrody jeszcze nie zmieniałem bo dopiero kupiłem bete.

Byłem dzisiaj na kanale i mam pytanie tuleja nr9 na dyferencjale może to powodować bo mam ją

mocno wyrobioną i nadpękniętą więc do wymiany ale może to być przyczyna?

A te świece też mogą powodować takie objawy? korekcje w inpie są całkiem dobre

Opublikowano
Kangur jest od potencjometru pedału gazu. Jak w starym radiu z uszkodzoną "gałką"
Opublikowano
a powiedz mi czy działanie potencjometra moge jakoś sprawdzić przeczyścić co kolwiek (żeby zbędnie nie wymienić?)
Opublikowano

Chcialbym podlaczyc sie pod temat. Mam taki sam problem. Auto kupilem kilka lat temu z przebiegiem niecalych 60kkm. Obecnie jest 120kkm. Od samego poczatku byl kangur. Problem wystepuje przy wrzucaniu 1 i 2 biegu przy obrotach ponizej 2,2 tys rpm. Gdy zmiana biegu nastepuje okolo 3 tys rpm wtedy wszystko odbywa sie plynnie. Sprzeglo jest sprawne, brak luzow w ukladzie napedowym, brak bledow po podlaczeniu pod komputer...

pozdrawiam

Opublikowano
Chcialbym podlaczyc sie pod temat. Mam taki sam problem. Auto kupilem kilka lat temu z przebiegiem niecalych 60kkm. Obecnie jest 120kkm. Od samego poczatku byl kangur. Problem wystepuje przy wrzucaniu 1 i 2 biegu przy obrotach ponizej 2,2 tys rpm. Gdy zmiana biegu nastepuje okolo 3 tys rpm wtedy wszystko odbywa sie plynnie. Sprzeglo jest sprawne, brak luzow w ukladzie napedowym, brak bledow po podlaczeniu pod komputer...

pozdrawiam

Wywal zwężkę nr 15 na rurce sprzęgła. To jest zawór opóźniający działanie sprzęgła.

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/i/y/129.png

Opublikowano
Tak po prostu wywal? Czy tez wymienic ten element na nowy? Skoro tam jest to znaczy, ze czemus ma sluzyc...
Opublikowano
Wywalenie CDV pomoże Ci, ale nie wyeliminuje problemów. Ja ten zawór wywaliłem w tamtym roku i praktycznie zero poprawy.
Blachary Mam Was
Opublikowano
wymieniłem wszystkie świece na orginalne ngk 4 elektrody takie jak zalecane wg. producenta jest dużo lepiej auto lepiej rusza jest dynamiczniejsze i to odczuwalne były jakieś champion 3 elektrodowe stare ale dalej nie działą mi disa disa sprawna elektrycznie jest sterowanie co to może być może brak podciśnienia bo co innego mogło by sterować disą?
Opublikowano

PS: Moje autko robilo kangury i cuda wianki robilem, zeby przestalo wlacznie z podmianami wtryskow, wywalaniem CDV itp.

Generlanie wymienilem sprzeglo z dwumasa i nie robi juz zadnych kangurow... A objaw w ogole nie wskazywal na to, bo kangurowal sporadycznie, nie zawsze.

Opublikowano
ale nie wydaje mi się żeby to sprzęgło czy dwumasa coś prędzej jeszcze przyczyn technicznych silnika ;) bo czasami przy ruszaniu porafi zgasnąć chyba zę dam troche więcej gazu to ruszy płynnie wydaje mi się zę może zawór disa ma tutaj znaczenie bo powinien być zamknięty przy ruszaniu a jest cały czas otwarty zawór disa dobry elektrycznie też działa niewiem czy zamałę podciśnienie w kol. dolotowym