Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Generalnie niedawno przesiadem sie z e36 318i do e36 318tds i jestem bardzo zaskoczony poniewaz ma ciut gorsze przyspieszenie bynajmniej do setki:

Przejrzyj moze dane techniczne. Bo z takim podejsciem to moge gadac ze 318i jest ciut mniej dynamiczne niz 323i ;)

a spalanie bagatela 5litrow mniej przy tej samej dynamice jazdy.

5 litrow mniej?? Znaczy, ze w ruchu miejskim 318tds pali 4,5 litra?? Nie wmowisz mi tego, bo jezdzilem juz kilkoma dieslami i chociazby Passat TDI w miescie nigdy mi nie zszedl ponizej 6 litrow, a zwykle okolo 6,5. Moja 318i pali po miescie okolo 9,5 litra.

Polecam ten modelik.

Rowniez polecam ten model, ale dla osob dla ktorych priorytetem jest zuzycie paliwa, a nie przykladaja wagi do osiagow samochodu.

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
Moja 318i pali po miescie okolo 9,5 litra.

tak??a ja mam przed sobą książke w której producent podaje wartość 10,6 litra na 100km oczywiście jak oficjalnie nam wiadomo informacje które przedstawiają producenci dotyczące spalania sa grubymi nicmi szyte.Chodzi mi tylko o to ze przy tej samej dynamice jazdy moje BMW 318i kat przy 180tyś. przebiegu i genialnej pracy jak na ten stan silnika paliło w granicach 12l miasto.A obecna 318tds pali 7l (ropy).Od 0-100km/h e36 318i kat przyśpiesza w ok 12sek. a 318tds w ok. 14sek. :modlitwa:

Opublikowano
tak??a ja mam przed sobą książke w której producent podaje wartość 10,6 litra na 100km oczywiście jak oficjalnie nam wiadomo informacje które przedstawiają producenci dotyczące spalania sa grubymi nicmi szyte.

To co podajesz to wg. normy EU. To co ja ci napisalem, to moje wlasne doswiadczenie. 50% normalnej jazdy miejskiej, 25% to trasa i 25% ostre wstawianie :) Zuzycie 9,2-9,8. Raz faktycznie wzial niecale 11, ale to jak byly te mrozy po -15, -20.

Chodzi mi tylko o to ze przy tej samej dynamice jazdy moje BMW 318i kat przy 180tyś. przebiegu i genialnej pracy jak na ten stan silnika paliło w granicach 12l miasto.A obecna 318tds pali 7l (ropy).Od 0-100km/h e36 318i kat przyśpiesza w ok 12sek. a 318tds w ok. 14sek.

No to bardzo duzo Ci palila ta 318i. Koles ma 318is i 11 litrow ma przy niezlym wstawianiu na miescie, bo normalnie ponizej 10. 7l ropy w tds to calkiem rozsadny wynik, przynajmniej nie probujesz wciskac kitow ze dieslowi wystarczy 5 l :)

Ciekawe tylko te zaokraglenia czasow przyspieszania... 11,3 to 12s., ale 14,2 to juz 14 s. :)

Dobra, mysle, ze dalsze przekonywanie sie nie ma sensu, wiec jak dla mnie EOT. A jak w koncu sie dorobie 330d, to spotkamy sie pod dystrybutorem z olejem napedowym :)

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

Mój kolega tez posiadał 318 IS.W mieście 11l to jest był bardzo dobry wynik-jezdzil mało agresywnie ale czasami dawał po garnuszkach ;)

Co do spalania TDS (z 2.5 motorkiem)-nie uzyska się spalania 5l w mieście, to raczej nie jst osiągalne.POprostu swoje wziąć musi.Wychodzi średnio 8 w porywach 9 litrów (jazda na krótkich dystansach i raczej spokojna).Sądzę, myśląc analogicznie, że 318 TDS spali 6,5-7 l w mieście.

Jeśli się nie myle to 1,7 TDS to R4 a to chyba też wpływa na spalanie (na bank mniej niż 2.5 TDS R6).

Nie ma co udawać-każdy samochód z sielnikiem diesla swoje wziąć musi.Jest to czywiście uzależnione od techniki jazdy no i trzeba przestrzegacz kilku przykazań dieslowca. :mrgreen:

Aha-nie zrozumiałem tego "jak w koncu sie dorobie 330d, to spotkamy sie pod dystrybutorem z olejem napedowym" ?

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano

Co do spalania TDS (z 2.5 motorkiem)-nie uzyska się spalania 5l w mieście, to raczej nie jst osiągalne.POprostu swoje wziąć musi.Wychodzi średnio 8 w porywach 9 litrów (jazda na krótkich dystansach i raczej spokojna).Sądzę, myśląc analogicznie, że 318 TDS spali 6,5-7 l w mieście.

Jeśli się nie myle to 1,7 TDS to R4 a to chyba też wpływa na spalanie (na bank mniej niż 2.5 TDS R6).

Tak jak pisalem, jezdzac Passatem TDI mialem 6,2-6,8 w miesice. Auto wagowo podobne do 1.8 tds. Najnizej z aut ktorymi jezdzilem wychodzila stara Corolla 1.8 d, po miesice 5,2-5,4, ale tu juz trzeba bylo naprawde uzbroic sie w cierpliwosc przy przyspieszaniu :)

Aha-nie zrozumiałem tego "jak w koncu sie dorobie 330d, to spotkamy sie pod dystrybutorem z olejem napedowym" ?

To zebyscie nie mysleli, ze jestem z gory nastawiony dieslom na nie ;)

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano
(...)

To zebyscie nie mysleli, ze jestem z gory nastawiony dieslom na nie ;)

:cool2: fajne są..szczególnie te nowe :D

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
ja mam na sprzedaż 318TDS 2xairbag,el.lust,el.szyby,el.szyber,ABS,kolor-cosmosschwarz metallic,ROK 1996 zarejestrowana z miecha temu,zrobine jakies 2tyś. klockóww POLSCE,przebieg 176tys.Cena 15700zł