Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy Wam też auto syczy i coś tam w środku sobie jakby pompuje i reguluje po otworzeniu auta pilotem? Dźwięki te słychać na zewnątrz auta gdy do niego się zbliżam.

Co to takiego? Transformer? :mrgreen:

PS. Nie mam DDC.

Opublikowano
Tak to chyba normalne ,teraz się przyzwyczaiłem :wink:
Opublikowano
A u mnie nic nie syczy .....

Zatem to dotyczy tylko aut benzynowych albo jakies opcji wyposazenia.

Tak czy inaczej u mnie jest ten dzwiek glosny i brzmi jakby auto podnosilo sie na zawieszeniu, cos pompowalo, ale nic sie nie rusza karoseria.

Opublikowano

Mam to samo jak otwieram samochód np drzwi po jakimś czasie uśpienia samochodu.

Ale nie mam pojęcia co to jest , brzmi jak jakiś kompresor który by się włączał i włączał, tylko do czego to jest.

Już jakiś czas temu chciałem pytać o to na forum, uprzedziła mnie :)

XmaX
Opublikowano
W mojej X3 po otwarciu pilotem i wejściu do środka słychać radio, tzn radio chce płytę CD i to jest dźwięk tego 'mechanizmu wciągania'. Sprawdźcie czy to występuje jak macie włożoną płytę, bo nie wiem czy to dotyczy tylko mnie, czy ogółu.
Opublikowano

Nie mam plyty wsadzonej. A dzwiek jest slyszalny tylko na zewnatrz auta. Dochodzi spod okolic kol lub srodkowej czesci auta. Syczy i cos pompuje :mrgreen:

Ps. Na zagranicznym forum czytalem, ze dla facetow to kolejny bajer, ktorym sie chwala w otoczeniu. Bo brzmi jakby auto sie przeksztalcalo i przygotowywalo do jazdy :mrgreen:

Opublikowano

Mam benzynę i nic u mnie nie syczy. Słychać tylko otwieranie drzwi.

Coś takiego słyszałem w poprzednim aucie. Wydawało mi się, że to były serwomotory od różnych układów w komorze silnika. Ale ja to słyszałem tylko w garażu w zupełnej ciszy.

Bemka stała w garażu tylko raz ale wtedy to ja byłem w stanie silnego wstrząsu :D po odebraniu auta i niczego nie słyszałem.

Opublikowano
U mnie tez sa te dzwieki. Slyszalne tez po wyjsciu z auta. Jakby cos syczalo, a potem drzwi ryglowalo. :D
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Syczy. I to dosc wyraznie. To pompa paliwowa zaczyna przygotowywac pojazd do zapalenia. :) Na zagranicznych forach taki watek pojawia sie regularnie co pare tygodni. :)

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
Rzeczywiście jest tego sporo ,można z tym żyć :D
  • 9 miesięcy temu...
  • 5 lat później...
Opublikowano

Rozwiązał ktoś zagadkę "syczenia"?

Też mi syczy (słychać z tylnej części auta) :)

Opublikowano

Też jest to w moim aucie. Prawie zawsze podczas otwierania drzwi lub bagażnika po postoju ponad kilkanaście godzin (czy nawet doba).

Jak auto stoi parę godzin raczej to się nie dzieje. Słyszę to tylko w garażu - ale wynika to z tego, że tylko w garaży auto stoi ponad 10 godzin.

W zasadzie słyszę dwa rodzaje tego typu dźwięków Jedno określiłbym jako pompowanie a drugie takie jakby "jęczenie". Pompowanie trwa to ok. 4-5 sekund i słychać, że lekko (płynnie) zwiększa się częstotliwość dźwięku (tak narasta). Jęczenie trochę krótsze - tak z 3 sekundy - takie modulacyjne - lekko wyższa częstotliwość.

Dochodzi to raczej od spodu auta jakby z części środkowej (pod autem).

Kilaka razy miałem zamiar "paść" na glebę i posłuchać skąd to dochodzi ale zawsze coś mi tam przeszkodziło.

Opublikowano

Jeszcze mały dodatek.

Niedawno byłem w garażu (bo podładowuję akumulator) i po otwarciu tylnych drzwi zaczęło pompować, a zaledwie 2 godziny wcześniej przyjechałem autem. Dźwięk wyraźnie dochodził od spodu auta blisko silnika. Za chwilę (za jakieś 4-5 min) zaczęło się to jęczenie/syczenie - dźwięk dochodził od spodu auta ale raczej z części tylnej.

Tak więc okazuje się, że u mnie są na pewno dwa rodzaje tych dziwnych dźwięków.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

...tylko co to "syczy"? Tak ma być, czy to jakaś usterka?

Nikomu nie udało się rozwikłać zagadki? :)

• 4 lata później...
Opublikowano

U mnie w X5 LCI też słychać czasami takie jęczenie przy wybudzeniu auta, a zwłaszcza, gdy mam wyjęty hak … chyba tak musi być …