Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam kilka pytan dotyczace wentylatora klimatyzacji. Dzisiaj bylem napelnic klimatyzacje, oczywiscie koles to zrobil nastepnie kazal mi wlaczyc klimatyzacje zeby sprawdzic i zrobilo sie bardzo duze cisnienie w ukladzie klimatyzacji i kazal mi wylaczyc bo moze cos rozsadzic, przyczyna tego byl wentylator ktory sie na zalaczal, spradzilem go na krotko tez nie dziala, wymienilem sam wentylator na inny i na krotko dziala ale niestety nie dziala po wlaczeniu klimy. Po jakim czasie po wlaczeniu klimy powinien zalaczyc sie wentylator? PRawda jest to ze gdybym wlaczyl teraz klime to moglo by cos rozsadzic czyy ma jakies zabezpieczenia?
Opublikowano
Wentylator startuje zaraz po sprężarce, wraz ze wzrostem ciśnienia w układzie zwiększają się jego obroty, ładnie to słychać przy obniżeniu temperatury na panelu klimatronica, w sprężarce jest zawór ekspansyjny który zrzuci ciśnienie żeby nie rozerwało układu choć wcześniej powinna zatrzymać się sprężarka.
Opublikowano

Miałem tak samo po nabiciu. Rosło ciśnienie a wentyl nie startował kazał wyłączyć i nie włączać klimy i kazali jechać do elektryka bo wentyl nie startuje. Wyjechałem z zakładu i odpaliłem klimę :twisted:

Wentyl nie startował zrobiłem parę km i odpalił się i od tamtej pory startuje po 5sec. od odpalenia klimy.