Skocz do zawartości

2.4 TD Dziwna praca silnika ,film obrazujący

leonek123

Rekomendowane odpowiedzi

witam,jestem świeżym użytkownikiem forum to mój pierwszy post,także proszę o wyrozumiałość :)

Mam możliwość kupić BMW e34 92r z silnikiem 2.4 td za fajną kase ,dość dobrze utrzymaną jak na wiek ,zdrowa,w miarę prosta ,nie wyhukana, środek ładny :)

Problem jednak według mnie stanowi silnik,sprzedający jednak twierdzi że to tak ma chodzić bo to stary diesel :lol:

Auto na ciepłym odpala po ok 3 sekundach kręcenia co mnie troche nie pokoi ,bo co będzie w zimie :shock:

przy odpalaniu na ciepłym nie kopci na żaden kolor,czysto za autem :)

wczesniej jeździlem troche 1.6d od VW , troche 1.9 tdi i nie podoba mi sie praca silnika w tym BMW ,mam wrażenie że nie pracuje tak jak powinien(po ogladnieciu paru filmików na YT tak stwierdziłem,nie pracuje zbytnio jak R6 ) ,nagrałem filmik podczas krótkiej pracy

http://www.youtube.com/watch?v=ITG0XwuJ4dE

prosiłbym was o opinie czy ten silnik tak ma pracować :|

silnik chodzi raczej słabo, klepie za głośno i nie równo po za tym jak by miał za wysokie obroty .Może wystarczy wyregulować zawory lub kąt wyprzedzenia lub jedno i drugie.

A tak na marginesie to napisz coś więcej : jak auto przyśpiesza ,czy nie świecie sie kontrolka wtrysku ?

iZzI

Dzięki za zainteresowanie :) kontrolka wtrysku sie nie świeciła ,ale to nie można być tego pewnym bo może żarówka była wyjęta czy coś ,różne patenty można spotkać :| co do przyspieszenia : osobiscie nie kierowałem bo sprzedający twierdził że poprzedni oglądający auto, mało go nie rozbili i sam kierował wiec nie miałem jak przetestować przyspieszenia. Auto ciągnęło równo ,nie szarpało ,nie dławiło ,przy obciążeniu 4 osoby po 80kg auto przyspieszalo jakoś ,szału nie było myśle że lekko poniżej normy dla tego auta(czytałem że ma 13s do 100) ,takie mialem odczucia..

Zauważyłem też ,że dodając gazu np na luzie to obrotomierz nie pracował plynnie tylko miał takie "skoki" ,to tylko wina licznika czy może mieć związek z kiepską pracą silnika ?

...właśnie tu może być pies pogrzebany,jeżeli wystepuje problem z obrotomierzem i nie świecącą kontrolką wtrysku(przy przekręceniu stacyjki powinna sie zapalić i po kilku sekundach zgasnąć co świadczy o prwidowej diagnostyce układu wtryskowego)może być uszkodzony czujnik położenia wału lub uszkodzony jest któryś sterownik komputera
iZzI

• Zasłużeni forumowicze
Na dieslach nie bardzo się znam i nie jestem do końca pewny skąd idzie sygnał na obrotomierz, z alternatora czy czujnika wału ale takie skoki obrotomierza wskazują na problemy z czujnikiem wału.Co ma związek z pracą silnika i odpalaniem.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Słyszałem kilka 2,4td i wydaje mi się że one tak chodzą, ale niech jakiś właściciel się wypowie.

Ale jak by mi ktoś nie dał prowadzić auta to bym się uśmiechnął i poszedł daleko od tego auta :mrgreen: Sprzedaje auto i musi być przygotowany, że ktoś inny będzie je prowadzić.