Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ile najwięcej wlaliście do zbiornika paliwa pod korek.Mam x3 2.0d i wszędzie czytam,że zbiornik ma ok 67l.A mi pokazywało na 200 km paliwa dwie kreski przed rezerwą i wcisnąłem jeszcze 70 L ropulca i co jakiś czas paliwo schodziło nie było pod korkiem,że jest pełno.Czyli wychodziło by,że mój zbiornik ma ok 90L.Czy to możliwe?Z czasem na pewno coś się rozepchało to plastik i gumy ale aż tyle?
Opublikowano

Niemożliwe kolego :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

Rożnica może wynosić kilka litrów max od tej podawanej przez BMW :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Jednak możliwe.Pokazywało jeszcze na 200 km paliwa dwie kreski i wlałem jeszcze 70 L,od odbicia weszło ok 10L z tym że lałem do bólu aż paliwa nie dotknę palcem i nie będzie schodziło,ale i tak chwile postało zabulgotało i zeszło.Ostatnio tak bawiąc się u żony w a klasie wlałem też dużo więcej niż fabryka podaje i zrobiłem na tym baku 200 km więcej niż zawsze.Więc już zgłupiałem.Zawsze jest zapas w volkswagenie na odpowietrzniku nawet 20L można dolać od odbicia.W E46 dobijałem ok 6L po odbiciu.Więc widocznie w e83 też jest spora górka od tego co podaje fabryka.

Nie piszcie proszę,że dystrybutor oszukuje bo na pewno nie daje głowę.

Opublikowano
Sam sie oszukujesz kolego... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Rożnica 13 litrów ??? To chyba żart :duh: :duh: :duh:
Opublikowano

Masz racje od 10 lat robie na stacjach paliw i wiem jak leje i co leje.Może po prostu Ty zawsze lałeś do odbicia a nie bawiłeś się potem 10 minut w dobijanie.Jest tak jak napisałem i myśl sobie co chcesz.Bez urazy oczywiście to nie jest docinka.A od ostatniego lania zrobilem 150 km a strzalka nie drgnela,wiec jednak paliwa jest wiecej bo jeszcze czujnik go nie wylapuje.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

To co podaje producent auta ,często mocno rozmija się z rzeczywistością.

Najlepszym tego przykładem jest najbardziej popularne i poszukiwane auto przy wschodniej granicy polski -Volkswagen Passat model b4 -produkowany do 1997r

Wg tego co podaje producent -to pojemność baku w tym wynosi 70 litrów.

Natomiast bez problemu wchodzi do zbiornika 100 litrów ,a umiejetne posługiwanie się odpowietrznikiem zamocowanym przy wlewie pozwala wlać nawet i 110 litrów..

Opublikowano
To co podaje producent auta ,często mocno rozmija się z rzeczywistością.

Najlepszym tego przykładem jest najbardziej popularne i poszukiwane auto przy wschodniej granicy polski -Volkswagen Passat model b4 -produkowany do 1997r

Wg tego co podaje producent -to pojemność baku w tym wynosi 70 litrów.

Natomiast bez problemu wchodzi do zbiornika 100 litrów ,a umiejetne posługiwanie się odpowietrznikiem zamocowanym przy wlewie pozwala wlać nawet i 110 litrów..

Te tematy sa mi bardzo dobrze znane.Czesto tankuje bmw ale zawsze od odbicia wchodzi nie dużo.A tu w X- ie wchodzi i wchodzi zabulgocze opadnie i dalej wchodzi.Kiedyś poległem przy RR Discavery tam lanie końca nie miało po odbiciu pod korek.Więc widocznie jest spory zapas w X3.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Skoro tak twierdzicie,ze tak jest to....posypuję głowę popiołem :wink: :wink: ale w tygodniu sprawdzę co i jak :cool2:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Z racji tego jaką mam pracę dopiero wyjeździłem zbiornik (miesiąc czasu), i mogę potwierdzić to co wcześniej pisałem.Znowu tankowałem pod koreczek aż paliwo będzie się wylewało i wyszło.Od ostatniego takiego tankowania przejechałem 800 km,w chwili tankowania komputer pokazywał jeszcze paliwa na 280 km.Czyli wychodzi,że na zbiorniku spokojnie zrobię te 1000 km.Przy przejechanych 800 km.i paliwie jeszcze na 280,wlałem do zbiornika jeszcze 69 L.(odbiło dokładnie przy 50) czyli dobiłem 19 L w ciągu ok 10 min bo cały czas bardzo wolno schodziło.Spalanie cykl mieszany 50/50 trasa,miasto wyszło 8.5 L/100 km(zero ekonomi). Strzałka przy ostatnim tankowaniu dopiero ruszyła się przy przejechanych 400 stu kilometrach.Tak,że jest spory zapas i wychodzi,że do mojej X3 pod sam koreczek aż paliwo będzie widoczne wchodzi do zbiornika ok 85-90L.Jednak dolanie do stanu żeby paliwo stało pod korkiem jest bardzo czasochłonne,bo non stop schodzi powolutku i trzeba co chwilkę bujać autem.Potwierdzone dwa razy.
Opublikowano
Wlasnie wyprobowalem twoja metode panorafix. Przed wyjazdem w trase zalalem na stacji do pelna poczym pod domem dolalem okolo 16 litrow. W ten sposob przejechalem ponad tysiac km na trasie przy spalaniu 7.5 i nawet niedoszlo do rezerwy.W taki sam sposob tankowalem forda galaxy. Tam dolewalem okolo 20 litrow po tankiwaniu na stacji.
Opublikowano
Wlasnie wyprobowalem twoja metode panorafix. Przed wyjazdem w trase zalalem na stacji do pelna poczym pod domem dolalem okolo 16 litrow. W ten sposob przejechalem ponad tysiac km na trasie przy spalaniu 7.5 i nawet niedoszlo do rezerwy.W taki sam sposob tankowalem forda galaxy. Tam dolewalem okolo 20 litrow po tankiwaniu na stacji.

Masz wersję z DPF czy bez? Bo zastanawiam się u siebie nad wywaleniem bo ostatnio znowu mi się przytkał.I tak się zastanawiam czy spalanie spadnie mi jakoś zauważalnie.Bo dodatkowe kilometry na zbiorniku zawsze cieszą.

Opublikowano
Ja mam jeszcze bez dpf-u. Te spalanie to trasa irlandia-polska z czego 99 procent to autostrada predkosc 130 150 km/h. Mieszkam w dublinie i tam glownie jezdze po miescie. Wtedy mam okolo 9l.
Opublikowano
To by się zgadzało,że ten 1 litr więcej to u mnie przez DPF. Bo mi samo miasto wychodzi 10L,a trasa 8.5 czyli dokładnie 1 litr.Tak też pisali niektórzy forumowicze,że z DPF pali ok litra więcej.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Koledzy ja mam BMW X3 z silnikiem 3,0SD 2007rok i pod korek wlałem 93 litry a zasięgu było na 40km-spalanie 8,9L/100km. Chciałem zapytać czy są Jacyś użytkownicy X3 SD i czy też mają taki duży zbiornik(według producenta pojemność zbiornika to 67 litrów) zbiornik 100 litrowy ma X6.
Opublikowano
Ja mam 3.0 d i przy każdym tankowaniu po odbiciu spokojnie dopompuje 15 l a nawet więcej ale trwa to tak długo że nie chce mi się stać żeby wlać trochę więcej. Oczywiście przekłada się to na przejechane kilometry. Najwjęcej co udało mi się wlać po odbiciu przez dystrybutor to 18 l a weszło by jeszcze bo po chwili paliwo zeszło i go już nie było widać we wlewie.
  • 4 tygodnie później...