Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po raz pierwszy kupuje nowy akumlator do mojej 535d 2004 rok.Nie wiem czy był wcześniej wymieniany czy nie ale jest Bosch s3 012 12V 740A 88ah

Na dniach wybieram się po nowy i proszę o pomoc czy taki tylko nowy będzie dobry ? czy powinien być inny ? :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli teraz masz Bosch tzn. że był już wymieniany, najleiej gdybyś kupił takiej pojemnosci jaki był fabrycznie ponieważ akumulator dobierany jest w zależności od posiadanego wyposażenia.
Opublikowano

Aha rozumiem,wyposazenie chyba bardzo bogate fotele komfort wszystko automatycznie , daszek duza navi podgrzewane fotele ..

Jaki polecacie ?

Czy jak sprawdzić jaki był od nowości zamontowany?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zadzwoń do ASO i po numerze VIN powinni powiedzieć. U mnie ze względu na system Webasto fabryka zamontowała największy aku AGM 90 AH 900A, wcale bym się nie zdziwił gdyby u Ciebie fabrycznie też taki był.
Opublikowano
Zadzwoń do ASO i po numerze VIN powinni powiedzieć. U mnie ze względu na system Webasto fabryka zamontowała największy aku AGM 90 AH 900A, wcale bym się nie zdziwił gdyby u Ciebie fabrycznie też taki był.

Rozumiem webasto chyba tez jest to pewnie taki sam.. Rozuiem jeśli by mi wciskali jeszcze większy zamiennik to nie brac ? Za duzy chyba tez nie może być ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem webasto chyba tez jest to pewnie taki sam.. Rozuiem jeśli by mi wciskali jeszcze większy zamiennik to nie brac ? Za duzy chyba tez nie może być ?

Tzn. Najbardziej wydajne są akumulatory AGM i największy jaki montuje BMW to jest ten który wymieniłem wyżej, pamiętaj że jak zamontujesz baterię o innej pojemności to musisz zmienić też pojemność w komie i zakodować.

Opublikowano

Tzn. Najbardziej wydajne są akumulatory AGM i największy jaki montuje BMW to jest ten który wymieniłem wyżej, pamiętaj że jak zamontujesz baterię o innej pojemności to musisz zmienić też pojemność w komie i zakodować.

O pojemnosci innej niz mam teraz czy pojemnosci innej niz maxymalnie bmw przewidywalo?

Opublikowano

O pojemnosci innej niz mam teraz czy pojemnosci innej niz maxymalnie bmw przewidywalo?

musisz zakodować na taką jaką kupisz

chyba, że sprawdzisz jaka jest zakodowana i kupisz aku o takiej samej pojemności

jeśli masz oryginalny aku to na kołku minusowym powinna być wybita data ( przynajmniej ja tak miałem )

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak zakodowac jak sprawdzic na jaki jest zakodowany?

A jesli tego nie zrobie to co sie stanie ? ^^

Trzeba podpiąć kompa i sprawdzić jaką pojemność baterii masz obecnie zakodowaną, jeśli włożysz aku o innej pojemności i nie zmienisz tego w kompie to bateria będzie nieprawidłowo ładowana co skróci jej żywotność + z czasem mogą wystąpić problemy z elektroniką. Ciekawe czy obecnie masz prawidłową pojemność zakodowaną bo wychodzi na to że teraz będzie to juz trzeci akumulator w twoim samochodzie i wydaje mi się że za często są te wymiany, ja mam samochód z 2006 r. i bateria nie była jeszcze nigdy wymieniana.

• 6 miesięcy temu...