Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie czy jak wymienię żarówki postojowe z żółtych na białe led to doczepi sie do tego policja ? Jest to dozwolone ? I czy przy oświetleniu rejestracji też można mieć ledy białe czy nie ?
Opublikowano
A jak myślisz ... Ma być tak jak wyszło z fabryki, chyba że miało na wyposażeniu opcjonalnym ... ale ciapki nie są aż tak gapami karmieni, żeby w e46 dało się to im wcisnąć.
Opublikowano
A jak myślisz ... Ma być tak jak wyszło z fabryki, chyba że miało na wyposażeniu opcjonalnym ... ale ciapki nie są aż tak gapami karmieni, żeby w e46 dało się to im wcisnąć.

Czyli jednym słowem niedozwolone ?

Opublikowano

Czyli jednym słowem niedozwolone ?

Niezgadzam sie z tym.. :mad2:

Jak wyminiesz sobie zarowki zolte na zarowki LEd postojowki to sie nie doczepia niewiem po co? co inne jakbys na Hidach jezdzil bez soczewek i oslepial wszystkich :)

Drugie BMW juz posiadam i zawsze po zakupie odrazu kupowalem Ledy pod rejestracje, ladnie swieca na bialo , masz tutaj link jak wyglada :

viewtopic.php?f=69&t=206964&start=15 Srebne na francuzkich blachach wtedy byla jeszcze i wczesniej mialem inna 330d przed liftem i na polskich blachach i sie w Polsce nigdy nie doczepili do tego, wiec spokojnie mozesz kupowac, widze ze lubisz te ledy, ja w swojej tez caly srodek auta powymienialem zarowki na LED i super efekt. pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

To że się nie doczepiają to nie znaczy że można, bo nie można i koniec. Co tu polemizować.

Już na e46 przesiadają się właściciele e36 reprezentujący agro to ciapki się wezmą ostro do roboty.

Opublikowano

białe LEDy przecież są białe a nie niebieskie, a niebieskie są zakazane.

mam w pandzie białe LEDy i jak diagnosta nic nie mówił to chyba oki?

Opublikowano (edytowane)
To że się nie doczepiają to nie znaczy że można, bo nie można i koniec. Co tu polemizować.

Już na e46 przesiadają się właściciele e36 reprezentujący agro to ciapki się wezmą ostro do roboty.

Ostatnio sie kolego wypowiadales wiec zapytam jeszcze raz pokaz mi artykul ktory tego zabrania i miliony nowych aut co maja podswietlone rejestracje na bialo i ledowe postojowki tez nie maja prawa miec? :mad2: Kolego tutaj jestesmy po to zeby pomoc koledze a nie wymyslac dziecinne teksty.. E36 nigdy nie mialem i przymierzam sie do zakupu e60 530d i tez ledy zaloze jak nie bedzie, pozdro

Edytowane przez M-Power R.A.F.F
Opublikowano (edytowane)

"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. nr 32 poz. 262 z dnia 26 lutego 2003 r. z późniejszymi zmianami)

Oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej:

Liczba świateł: liczba taka, aby zapewniała dobre oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Barwa świateł : tylko biała

Inne wymagania: w sposób zapewniający oświetlenie miejsca umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej

Własności świetlne: powinno zapewniać możliwość odczytania znaków na tablicy rejestracyjnej w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 20 m

Inne warunki: nie może być bezpośrednio widoczne z tyłu pojazdu z odległości większej od 25 m"

Edytowane przez M-Power R.A.F.F
Opublikowano
Jak chodzi o przepisy to białe ledy są jak najbardziej z nimi zgodne i ani Policja ani diagnosta się do tego nie doczepią. Oczywiście przy założeniu że diody są białe. Inna sprawa że w rzeczywistości widoczność auta z postojówkami ledowymi, szczególnie w deszczu i gorszych warunkach jest dużo gorsza niż na żarówkach...
Opublikowano

Tak jak napisałem, jeśli wyszło fabrycznie albo jako opcja to ok, ja nie ma homologacji a e46 akurat nie ma to duupa.

Sugeruje czytać ze zrozumieniem - nie wiem jak mam jaśniej to napisać, skoro dalej powołujesz się na samochody które fabrycznie mają ledy w w podśw tablicy, pod klamkami kierunkami itd.

Diagności na wiele rzeczy ciula kładą, co widać na drogach i jest jak jest.

Nawiązałem do tego że ciapki z natury rzeczy czepiają się do e36, zwłaszcza ciemnych, teraz wielu osobników przesiada się na e46, czego skutkiem będą częstsze kontrole, ciapek wie że led dołożony jest zabroniony jak i inne przeróbki bez homologacji, więcej będą wymyślać i kierować na badania.

Sam nie jestem przeciwnikiem białych ledów w kierunkach, ale stwierdzam że e46 akurat nie wolno.

Opublikowano
Tak jak napisałem, jeśli wyszło fabrycznie albo jako opcja to ok, ja nie ma homologacji a e46 akurat nie ma to duupa.

Sugeruje czytać ze zrozumieniem - nie wiem jak mam jaśniej to napisać, skoro dalej powołujesz się na samochody które fabrycznie mają ledy w w podśw tablicy, pod klamkami kierunkami itd.

Diagności na wiele rzeczy ciula kładą, co widać na drogach i jest jak jest.

Nawiązałem do tego że ciapki z natury rzeczy czepiają się do e36, zwłaszcza ciemnych, teraz wielu osobników przesiada się na e46, czego skutkiem będą częstsze kontrole, ciapek wie że led dołożony jest zabroniony jak i inne przeróbki bez homologacji, więcej będą wymyślać i kierować na badania.

Sam nie jestem przeciwnikiem białych ledów w kierunkach, ale stwierdzam że e46 akurat nie wolno.

Spoko Spoko czaje o co Ci chodzi, to jak sugerujesz ze e46 bedzie miala niedlugo taka opinie jak e36 to trzeba powoli myslec o nowszej :D Pozdrawiam

Opublikowano
w podswietleniu tablicy rejestracyjnej mialem biale ledy :) kilkukrotnie zatrzymywali - nie mialem problemu. z przodem nie wiem
Opublikowano
Mam na postojówkach ledy, lampy xenonowe - nikt nigdy sie o nic nie czepil. Zolte zwykle postojowki oszpecaja xenony. Na tablicy rowniez tak samo mam ledy. Jezdze tak ponad 3 lata i bez problemu.
Opublikowano

Ja też mam ledy w postojówkach, obok xenonów ori, były jak kupiłem, myślę jeszcze żeby wsadzić w podświetlenie tablicy i całe kierunki ledowe w błotniku oczywiście białe - mnie nie zatrzymano przez 2,5 roku ani razu do kontroli, może dlatego że mam jasny kolor, nie wiem.

Teraz nie wskaże konkretnego przepisu, ale led-owych nie wolno, bo pytanie było o to czy można czy nie.

Dużo zależy od ciapka na jakiego się trafi.

Opublikowano
Mam na postojówkach ledy, lampy xenonowe - nikt nigdy sie o nic nie czepil. Zolte zwykle postojowki oszpecaja xenony. Na tablicy rowniez tak samo mam ledy. Jezdze tak ponad 3 lata i bez problemu.
Nie wywala bledu ? Ja mam postojowe zolte i bialy xenon i właśnie srednio mi sie to podoba

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. nr 32 poz. 262 z dnia 26 lutego 2003 r. z późniejszymi zmianami)

Oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej:

Liczba świateł: liczba taka, aby zapewniała dobre oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Barwa świateł : tylko biała

Inne wymagania: w sposób zapewniający oświetlenie miejsca umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej

Własności świetlne: powinno zapewniać możliwość odczytania znaków na tablicy rejestracyjnej w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 20 m

Inne warunki: nie może być bezpośrednio widoczne z tyłu pojazdu z odległości większej od 25 m"

Dobrze , że kolega przytoczył przepis bo to zamyka dyskusję. Wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone.

Ja nie mam ledów i mieć nie będę bo nie jestem dzieciakiem....ale diody led dają światło dużo wcześniej niż zwykła żarówka i to akurat w światłach stopu nie jest głupim rozwiązaniem.

Opublikowano
Nie wywala bledu ? Ja mam postojowe zolte i bialy xenon i właśnie srednio mi sie to podoba

Bez problemu, musisz tylko kupic diody nie powodujace bledu :)

Opublikowano
Dobrze , że kolega przytoczył przepis bo to zamyka dyskusję. Wszystko co nie jest zabronione jest dozwolone.

Nie do końca :mrgreen: Przepisy owszem nie zabraniają, ale tak jak napisał mikan pozostaje kwestia homologacji - jeśli reflektory są homologowane do pracy z żarówką w5w jako źródłem światła (a pewnie jest to tam zaznaczone) to na stosowanie innego źródła nie ma homologacji = jest to nielegalne. Tak czy inaczej jest to raczej czysto akademicka dyskusja :D