Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podczas jazady zapalila sie na zolto kontrola trakcji i hamulca ,po wylaczeniu silnika i zapalenie wszystko jest ok.Co moglo byc powodem zapalenia sie kontrolek?
Opublikowano

to chyba jakaś plaga :) Mam dokładnie to samo. Przyczyn może być kilka, najprawdopodobniej szwankuje któryś z czujników układu.

Jeśli sytuacja będzie się powtarzać (jak u mnie) to powinieneś sprawdzić błędy. U mnie pokazuje błąd czujnika ciśnienia DSC (czy jakoś tak).

Uszkodzony któryś z czujników ABS daje ponoć podobne efekty. Jeszcze jedno - niektórym pomaga kalibracja czujnika skrętu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznijcie od sprawdzenia wtyczek, bo dostaje się wilgoć. Miałem tak ponad rok temu i nie musiałem wymieniać czujnika, do tej pory nie powtórzyło się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Podczas jazady zapalila sie na zolto kontrola trakcji i hamulca ,po wylaczeniu silnika i zapalenie wszystko jest ok.Co moglo byc powodem zapalenia sie kontrolek?

miałem podobnie, tylko u mnie po zgaszeniu i zapaleniu silnika kontrolki dalej świeciły. Do wymiany miałem czujnik ciśnienia DSC.

Dodam jeszcze, że wyszedł błąd na kompie.

Opublikowano

miałem podobnie, tylko u mnie po zgaszeniu i zapaleniu silnika kontrolki dalej świeciły. Do wymiany miałem czujnik ciśnienia DSC.

Dodam jeszcze, że wyszedł błąd na kompie.

Czy wymieniałeś ten czujnik z pompy hamulcowej (są 2 obok siebie)? Miałeś może błąd 5e20? Właśnie walczę z tym tematem.

Opublikowano
Ja mam/ miałem ten sam problem, ale tylko podczas wilgoci i przy tym tracił moc, tak jakby silnik wchodził w tryb awaryjny.
Blachary Mam Was
  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam , odswieżam - mam ten sam problem , dzisiaj diagnosta mnie poinformował o nim. Chce wymienić sam , chyba filozofii nie ma.

Jakies podpowiedzi z Waszej strony ?

Jak najlepiej się dobrac do pompy a potem do czujnika - do wymiany ten bliżej silnika. Co z płynem hamulcowym i odpowietrzaniem układu?

Gdzies wyczytałem by wybrac strzykawką tyle ile się da by nie uciekało po wykręceniu czujnika a potem go wlac spowrotem.

czekam na porady i dziękuję

Tomek, Lubsko

• 3 lata później...
Opublikowano
Witam mam podobny problem zapala się kontrolka trakcji i na żółto od hamulca ręcznego razem komputer wskazał problem z czujnikiem na pompie numer 1 od strony kierownicy wymieniłem ale problem tkwi nadal i komputer teraz dwa czujniki do wymiany nie wiem gdzie tkwi problem
  • 1 rok później...
Opublikowano
U mnie też pojawił się problem z tymi kontrolkami - na komputerze błąd stały 5e20 - ale póki co wyciągnąłem strzykawką maksymalną ilość płynu hamulcowego - (był mocno ciemny co wskazywało na dużą ilość wody w płynie) dolałem świeżego do zbiorniczka i kontrolka zgasła na drugi dzień... Ogólnie płyn jest do wymiany w całym układzie i zrobię to na dniach, ale zastanawiam się czy czujnik pokazywał błąd dlatego że może zbyt duża ilość wody w układzie hamulcowym powodowała inną ściśliwość i wariacje czujnika... Sprawa dotyczyła mojej drugiej e46 z 2005 roku z silnikiem m54b25
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wklej ten błąd odczytany w inpa, jest tam dodatkowa informacja jakiego rodzaju jest to usterka, choć obstawiam wadliwy czujnik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.