Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy co oże być przyczyną niepracowania disa w m54 2,5 stary nie działał kupiłem używke sprawną ciśnienie trzyma ale nie pracuje czego to oże być przyczyna?

Może być ogólnie inna przyczyna niepracowania disa czy tylko właśnie sama disa ?

Opublikowano
Koledzy ktoś napewno wie coś o tym czy tylko uszkodzona disa może powodować niesprawność w disie czy może coś innego powoduje że disa nie jest przesuwana po ty 3 czy 4 tyś obrotów
Opublikowano
W INPA możesz sprawdzić w testach CYFROWYCH czy DISA jest uruchamiana lub nieaktywna w wybranych partiach obrotów silnika. Może jest przerwany przewód, albo masa nie styka??
Opublikowano
tzn ja wiem żę disa nie działa bo te cięgno nie przesterowuje tylko teraz nie wiem właśnie dlaczego ale już mi trop dałeś myślałęm żę disa działa podciśnieniowo tylko
Opublikowano
Koledzy dzisiaj walczyłem z zaworem Disa i podciśnienie trzyma ale nie reaguje na przygazówke cały czas jest w pozycji otwartej w każdym zakresie prtacy przy odpalaniu też się nic nie zmienia, ale gdy po wyciągnięciu zakmne klapke i zatkam palcem to tylko troche się uchyli czyli niby ok ale wcale nie działą zero reakcji kabel do disa dobrze podłączony (nie da się inaczej) i niewie czemu nie działą ;/
Opublikowano
A to nie powinno być tak, że po włączeniu silnika powinna być zamknięta i dopiero po przekroczeniu 4 albo 4.5 tys obr/min się otwiera (ale chyba dopiero podczas jazdy, jak jest silnik obciążony).
Opublikowano

być mozę tak jak piszesz dzisiaj sprawdzałęm na disa nie idzie napięcie (z wtyczki 2 pinowej ) gdy dam w inpie aktywuj disa to cisza a w m52 2,8 miałem tak że mimo walniętej disy przy aktywacji disa było słychać cyknięcie disy.

Umnie w m54 2,5 disa nie dostaje napięcia czego to możę być przyczyna?

Opublikowano
Koledzy byłem dzisiaj u jednej osoby z forum podłanczał moją e46 pod komputer i przyjechałem na wypiętej wtyczce od disa pokazał błąd przepływki oraz disy wpiełem dise przepływke pokazało jeszcze raz a dise już nie pokazał na komputerze aktywacje disa i słychać że elektrozawór w disie się odzywa mimo to disa nadal nie chodzi tylko pytanie czemu blędu disa nie ma, mechanicznie sprawdzałem membrane i trzyma, (to już 3 disa która nie chodzi) czy przepływomierz może coś broić w kwestji sterowania disa? czy moze prędzej coś z podciśnieniem bo mam cały czas dise otwartą nie zamyka się w żadnym zakresie pracy
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzisiaj sprawdziłęm podciśnienie umnie w kolektorze dzieki wkrętce do mam sensora od lpg, podpiełem pod kolektor vacunometr po odpaleniu na jałowych obrotach mam podciśnienie około 0,7 bar jak przygazuje podciśnienie znika z kolektora do zera tak ma być?? zastanawiam się dlaczego nie działa zawór regulacyjny disa mam zawór sprawny sprawdzany w innym aucie ( to już 3) podciśnienie tak jak pisze w inpie jak dam aktywacja disa to słychać ze coś zaskoczy czyli elektrycznie też ma przejście z komputera dlaczego może jeszcze nie działać zawór disa? z góry dzięki
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
nikt nie potrafi mi pomóc w tej sprawie ?? co odpowiada za brak działąnia disy? podciśnienie elektrycznie w co idzie wiązka od disa? jakieś rady mile widziane
Opublikowano
Skoro w kostce do DISY nie ma napiecia, to chyba wiazka silnika do wymiany.
Opublikowano
tzn zastanawiam się czy tam jakoś natężęniem nie steruje u mnie jest cały czas 12v podpiełem diode led 12v pod i i po odpaleniu ledwo świeci ale jak przygazuje to się rozjaśnia czyli chyba ok jak to sprawdzić jakieś pomysły od czego zacząć?
Opublikowano
dzisiaj sprawdzałęm tą swoją dise w troche inny sposób wsadziłem ją na swoje miejsce i podałem napięcie bezpośrednio z aku do gniazda w disie słychać jak coś cykło ale cięgno disy nie drgneło minimalnie mu pomogłem palcem i zaciągło czyli co disa za słaba czy podciśnienie za słabe?
Opublikowano
co to możę być brak podciśnienia czy coś z sterowaniem czyli wiązka ecu da się to jakoś sprawdzić?
  • 2 lata później...
Opublikowano
a tez tak macie że ten silniczek w disa podczas postoju np po otwarciu drzwi pracuje tak jakby za każdym razem robił ciśnienie w tym zaworze. Powiedzmy że mam samochód w garażu, otwieram drzwi silniczek pracuje przez jakiś czas, zamykam i po paru minutach znowu pracuje ale tylko raz potem jak auto przechodzi w stan uśpienia już się nie aktywuje. Może mam mębrane słabą i robi ciśnienie cały czas ?
Opublikowano
Też mam problem z disą, ale o ile dobrze gdzieś wyczytałem disa po włączonym zapłonie powinna przejść w stan zamknięty, i tak do 3000 obr po czym sie otwiera, gdy zgasimy auto disa znowu sie otwiera. Jeżeli jest inaczej proszę mnie poprawić
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odpalanie DIS-y w Inpie:

Silnik>Activate>F2: Activate LL-Steller,EKP>F6 DISA

U mnie aktywuje sie przez INP-ę i działa, na włączonym zapłonie.

Na włączonym silniku nie pracuje...

Przy osiągnięciu 3000 tys ani też innych obrotów nie uruchamia się... wrr ;/

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Udało się komuś z uporać z tym problemem?

U mnie w m54 disa też nie działa, założyłem drugą używaną , nie ma luzu i trzyma ciśnienie.

Po teście w INPIE muszę palcem lekko popchnąć cięgno, wtedy się zamknie, po odpaleniu silnika i pracy na jałowym dis'a jest cały czas otwarta i nic nie pomaga popychanie cięgna.