Skocz do zawartości

e46 330i Po jakim przebiegu wymienić świece zapłonowe

zent

Rekomendowane odpowiedzi

Zalecenia są, podobno, co drugi przegląd, ale bardzo mało jeżdżę i w tym sęk. Wolałbym za tę kasę wymienić olej w skrzyni biegów. Co do zachowania motoru, to zegareczek, moc jest, spalanie w normie, olej nie znika jak to w M54 itp.

nie w skrzyni:) silnikowy co 15k km a w skrzyni się chyba nie wymienia ale nie jestem pewny co do benzyny bo u mnie w klekocie na skrzyni było napisane że się nie wymienia:) ale ja wymieniłem pojechałem do foty w gdyni i kupiłem olej do skrzyni i dyferka za ok 180zł ( ładnie targowałem bo chcieli 220zł)

• Zasłużeni forumowicze
Zent jak zrobiles w 4 lata 29kkm to nawet nie zobaczysz czy olej bierze czy nie :norty: olej zmieniasz co rok czy az ci komp pokaze? Bo jak komp to z 3 lata jak nic :-D . Swiec bym nie ruszal jeszcze no chyba ze nudzi ci sie i chcesz sobie podlubac przy silniku. W 328 jak kupilem zmienilem swiece i po roku jazdy zagladnalem jak wygladaja. Auto sprzedawalem ze zrobionymi 50kkm na tych swiecach i nadal bylo ok. swiece co druga wymiane oleju? Mozliwe ale to raczej dla tych co robia standardowe przebiegi. W skrzyni wymiane polecam. W dyfrze juz nie :-D

🙃🙃

Olej w silniku zmieniam co dwa lata z racji małych przebiegów 70% trasa (0W30 castrol prof. dawniej SLX). Komp pokazuje 9000 km do przeglądu :twisted: Natomiast mechanik jak zobaczył olej w dyfrze, to stwierdził że jest "czysty jak łza" i nie ma sensu wymieniać. To było przy 90kkm. W skrzyni biegów wymienię, bo raczej warto, a samochód nie młody rocznikowo. Ale sprawdzę przy okazji jak wyglądają świece.

Co do cewek to padła mi jedna. Po wymianie kolejna. INPA dokładnie pokazywała która padła. Przy kupnie drugiej cewki zakupiłem komplet 6szt. używanych cewek BREMI ale wymieniłem tylko tą jedną. Na majówce zebrałem się wymienić wszystkie na BREMI bo zawsze nowsze od BOSCHA i mnie ta wymiana zaskoczyła bo silnik zyskał na wigorze i nawet mniej czuć załączoną klimę.

Wydaje mi się że cewki mogą być słabe a INPA dopiero coś pokaże jak zacznie gar przerywać. Cewki słyszałem że mają żywotność 150tys. tyle co sprzęgło

Cewke wymieniasz jak padnieta a nie w komplecie ze swieca.

Okej, ale gdzieś oglądając film instruktażowy usłyszałem jak mechanik mówił o tym żeby zawsze ze świecą wymienić tę gumową tuleję między świecą a cewką, da się to kupić osobno ? jest sens ?

Wydaje mi się że cewki mogą być słabe a INPA dopiero coś pokaże jak zacznie gar przerywać. Cewki słyszałem że mają żywotność 150tys. tyle co sprzęgło

Pamiętasz jak to sprawdzałeś w INPA ? czy był błąd w sterowniku silnika po prostu ?

http://img824.imageshack.us/img824/2807/underh.jpg

Okej, ale gdzieś oglądając film instruktażowy usłyszałem jak mechanik mówił o tym żeby zawsze ze świecą wymienić tę gumową tuleję między świecą a cewką, da się to kupić osobno ? jest sens ?

Pamiętasz jak to sprawdzałeś w INPA ? czy był błąd w sterowniku silnika po prostu ?

Był błąd w sterowniku silnika, problem z zapłonem czy jakoś tak i podany nr cylindra.

Są na allegro pod nazwą "fajka bmw"

np tutaj nowe: http://allegro.pl/fajka-swiecy-zaplonowej-bosch-bmw-e36-e34-e39-e46-i3175821053.html

Może ta poprawa u mnie to tylko z powodu wymiany cewek razem z fajkami i wystarczyło by fajki, bo moje stare fajki były już popękane po stronie świecy

Są na allegro pod nazwą "fajka bmw"

No właśnie takie fajeczki wrzucę nowe razem ze świecami. Możliwe, że nie wszyscy to robią/zalecają ale myślę, że koszt nie jest kosmiczny a na pewno się zużywa z czasem.

Może ta poprawa u mnie to tylko z powodu wymiany cewek razem z fajkami i wystarczyło by fajki, bo moje stare fajki były już popękane po stronie świecy

Całkiem możliwe. Na tym filmie widziałem, że mechanik używał jakiegoś smaru sylikonowego nakładając to właśnie na końcówkę "fajki" dochodzącą do świecy.

https://www.youtube.com/watch?v=29pNqfxz8mg

http://img824.imageshack.us/img824/2807/underh.jpg