Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Kolejny juz problem z autem. Pare dni temu jak wyjezdzalem autem z parkingu to cos zaksrzypialo w momencie ruszania (pisk trwal z 2 sekundy jakby auto z 3 lata stalo nieodpalane i zardzewialo). po chwili ucichlo ale juz przy dalszej jezdzie cos jakby obcieralo (chyba z przodu). Bylo to zarówno przy jezdzie jak i hamowaniu. Pozniej obcieranie wraz z powiekszaniem predkosci ustalo ale przy hamowaniu zostalo. Teraz juz prawie nie slychac tego obierania (czasami przy hamowaniu tylko ) ale pojawilo sie to nieszczesne obcieranie przy skrecie (ostrym np na rondzie) ewidentnie w kole prawym czyli przy skrecaniu w lewo.

Przegladalem pare wątków i róznie pisza. Jedni ze drazki lub koncówki krazków, inni ze sworznie wahacza... a jeszcze inni ze lozysko.

Co to moze byc wg was??

pozdrawiam

Opublikowano
wlasnie wrocilem od mechaników no i posprawdzali wszystko i nic nie znalezli... to ja juz nie wiem. moze niepotrzebnie sie martwie
Opublikowano

Ja miałem podobne piszczenie, też ciężkie do zdiagnozowania, bo dzwięk przenosił się prawie po całym aucie,

a okazało się , że puściło mocowanie szczęk bębna od ręcznego (te sprężynki) i ocierały o tarcze..

Opublikowano

witajcie!

dzisiaj zauwazylem cos nowego. wlasnie jechalem do sklepu i po 3 dniowym niejezdzeniu (auto na biegu trzymane i na recznym) po odpaleniu i przy ruszaniu zrobil sie taki odglos jakby mi ktos kola przykleil do ulicy. pozniej juz normalnie. jak wyziadlem z auta zaczalem nim kolysac na boki i przy tylnym prawym kole (ewidentnie) cos strzela.to nie jest pisk tylko taki dziwny odglos. Co to moze byc??? bo to moze bym tym moim powodem obcierania przy skrecie w lewo.

prosze o pomoc

Opublikowano
Pewnie w mechaniźmie ręcznego się coś posypało. Podnieś koło i spróbuj nim poobracać ręką, pewnie usłyszysz co i jak ;) A to przyklejenie do asfaltu oznacza właśnie że ręczny Ci nie odbił.
Opublikowano
przykleiły się szczeki do bębna. Normalne jak auto dłuzej postoi na ręcznym :) zostaw auto na 2 tygodnie to zobaczysz jaki problem jest ruszyć
szukam
Opublikowano
ale to mi sie pierwszy raz stalo. wczesniej tak nie miale. no i to skrzypienie (a nawet nie skrzypienie tylko taki dziwny dzwiek)jak bujam autem w tym prawym kole z tylu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz tarczo-bębny, wewnątrz tarczy są szczęki i nimi hamujesz ręcznym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Masz tarczo-bębny, wewnątrz tarczy są szczęki i nimi hamujesz ręcznym.

:cool2: dokładnie, i właśnie dlatego, że część wewnętrzna tarczobębna nie jest używana przy zwykłym hamowaniu, a jedynie na postoju to wewnątrz tworzy się rdza i powstają tego typu klocki jak chrobotanie, blokowanie, ocieranie itd... Trzeba tam zajrzeć i wyczyścić, wyregulować, ewentualnie wymienić mechanizm ręcznego, ale najpierw żeby potwierdzić tak jak pisałem - pokręcić ręką podniesionym kołem i posłuchać czy to ta kwestia, ale na 99% tak.

Opublikowano

Trochę się pośpieszyłeś z tym zestawem naprawczym bo nie wiesz jeszcze dokładnie co się stało, zwykle starcza tylko wymiana szczęk. Odkręć koło, ściągnij klocki hamulcowe i odkręć tarcze. W twoim przypadku po poluzowaniu tarczy dalej możesz mieć problemy z jej ściągnięciem jeśli masz problem z ręcznym.

Poniżej pomocny filmik z YT, w e46 wszystko wygląda tak samo.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witajcie!

na poczatku pisalem ze mialem objaw tak jakby mi ktos przykleil kola do asfaltu. wtedy zaciagalem reczny i byly komentarze ze szczeki. ok. juz chwile wogole nie zaciagam recznego i przez tydz auto stalo sobie na parkingu. deszcze burze i slonce... stalo sobie i stalo. dzis wsiadam zapalam chce cofac i znowu tak jakby mi ktos przykleil opony do asfaltu. zaznaczam jeszcze raz ze wogole recznego nie uzywam juz. co to moze byc??